četrtek, 11 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Delo z računalnikom in šport

DELO Z RAČUNALNIKOM IN ŠPORT imata na prvi pogled bolj malo skupnega, toda povezava vendarle obstaja, čeprav je malce zavita. Tako šport kot računalnik sta namreč povezana z zdravjem: šport zdravju (razen redkih izjem) koristi, računalnik pa mu (razen še redkejših izjem) škodi. Delo z računalnikom pomeni večinoma sedenje in ponavljajoče se gibe, kar lahko ob nepravilni drži izredno obremenjuje telo ter včasih povzroči celo trajne poškodbe. Zato si bomo tokrat ogledali nekaj spletišč, ki opisujejo nevarnosti dela z računalnikom, nekaj nasvetov, kako se tem nevarnostim izogniti, in na koncu še nekaj spletišč, posvečenih športnim dejavnostim.

1. Tipkarski FAQ
Delo z računalnikom je kljub vse večji uporabnosti mišk povezano pretežno s tipkanjem. Pri tipkanju je pomembno marsikaj: pravilna drža, pravilen položaj in kakovost tipkovnice itd. Odličen vir informacij o zdravem načinu tipkanja je spletišče z zgovornim naslovom »Tipkarski FAQ« (angl. Frequently Asked Questions — pogosto zastavljena vprašanja). Tu najdemo splošne informacije in ergonomske napotke, opise alternativnih tipkovnic in kazalnih naprav (se pravi alternative računalniškim miškam) ter precej izčrpnih sestavkov na temo zdravega sedenja za tipkovnico.

2. RSI v Veliki Britaniji
To zelo dobro pripravljeno spletišče je pravzaprav predstavitev poštnega seznama, posvečenega RSI v Veliki Britaniji. RSI (angl. Repetitive Strain Injury — poškodba zaradi ponavljajoče se obremenitve) je vsekakor nekaj, kar pride v poštev pri delu z računalnikom, a ne samo tu. Tradicija preučevanja tega problema namreč sega še v čase pred prihodom računalnikov, saj se je RSI najprej začel pojavljati pri delavcih, ki so delali za tekočim trakom in ves dan ponavljali enakomerne, utrujajoče gibe. Na spletišču se lahko vključite v poštni seznam ali pa si ogledate nekaj informacij o RSI ter seznam virov za nadaljnje branje.

3. Geckil
Na tem spletišču izvemo, kako je treba sedeti in delati z računalnikom. Opremljeno je s simpatičnimi in nazornimi slikami, pa tudi s fotografijami, ki prikazujejo npr. pravilno in nepravilno držo rok pri tipkanju. Spletišče odlikuje tudi obsežna zbirka spletnih naslovov, on-line člankov in osebnih izpovedi ljudi s težavami zaradi dela z računalnikom. Poleg tega tu najdemo še seznam orodij oziroma priprav, ki nam pomagajo pri preprečevanju računalniško pogojenih zdravstvenih težav.

4. Pomoč pri RSI
Poslanstvo gospe Deborah Quilter je nedvomno pomagati vsem, ki jih pestijo težave, povezane z RSI. Njeno spletišče ponuja informacije o RSI, obilo nasvetov za zdravo delo in preprečevanje težav, seznam knjig in člankov, posvečenih tej temi, priključimo pa se lahko tudi na poštni seznam.

5. Računalniška ergonomija
Ena ključnih besed pri zdravem delu z računalnikom je prav gotovo ergonomija, ki ji je posvečen del spletišča podjetja 3M. Vsebuje izčrpne informacije o RSI, pregledno zbrane opozorilne znake, ki nam dajo vedeti, da je nekaj narobe in da moramo spremeniti način dela. Predvsem ponujajo veliko pripomočkov, ki nam bodo (fizično) olajšali delo z računalnikom — miške alternativnih oblik, nastavke za tipkovnice, naslonjala za zapestja, posebne svetilke, naslonjala za noge, stojala za monitorje in druge računalniške dodatke. Seveda je namen spletišča predvsem propagirati svoje izdelke; toda tudi če ne boste kupili izdelkov tega proizvajalca, lahko na omenjenem spletišču dobite precej idej, kaj bi bilo treba nabaviti oziroma kako bi bilo treba prilagoditi delovno mesto.

6. BreakTime
V spopadanju z zdravstvenimi težavami pri delu z računalnikom potrebujemo veliko samodiscipline. Če nam je računalnik težave nakopal, se nekako spodobi, da nam jih pomaga tudi rešiti in se s tem vsaj malo odkupi. (No, najboljša rešitev je seveda konec dela z računalnikom, a to vendarle ne gre.) Temu služi program BreakTime (čas za odmor). Ko programček namestimo in poženemo, tiho čaka v ozadju in nas od časa do časa opozori, da je čas za premor in kakšno razgibalno vajo. Po želji lahko izpisuje tudi opozorila oziroma nasvete (na primer: »Sedi vzravnano!«, »Uporabljaj obe roki!« itd.). Intervale med posameznimi opozorili lahko nastavimo, imamo pa tudi možnost vstavitve lastnih opozoril. Preprosto, simpatično in učinkovito.

7. Joging
Od vaj pri računalniku počasi prehajamo k bolj »zaresni« rekreaciji. Spletišče z jedrnatim naslovom »Jogging«. Vsebuje informacije o rekreativnem teku in hitri hoji, o za ti dve dejavnosti potrebni športni opremi, zdravstvene nasvete, nasvete za načrtovanje treninga in veliko povezav na druga spletišča s podobno tematiko.

8. Fitnes
Tudi fitnes je eden izmed načinov, s katerim ostajamo v formi, zato ima seveda svoje mesto na spletu. Tam najdete nasvete za pravilno vadbo in prehranjevanje, razlage, čemu služijo posamezne novodobne mučilne naprave, sestavke, ki nam pomagajo določiti, koliko treninga potrebujemo, in povezave na druga sorodna spletišča.

9. Bicikel
Kakor je potrdil letošnji kolesarski maraton Franja, je kolesarjenje v Sloveniji vse bolj priljubljeno. Spletišče s simpatičnim nazivom in naslovom je delo naših vzhodnih sosedov in vsebuje veliko uporabnih informacij o kolesarjenju, kolesarskih prireditvah, kolesarski tehniki itd. Ob dnevih, ko smo preutrujeni, da bi sedli na kolo, si lahko tu krajšamo čas s prebiranjem kolesarskih šal.

10. Gore … ljudje
Planinstvo je pri nas že ljudski šport, zato je prav, da v Spletarno vključimo tudi temo, posvečeno goram; toliko bolj, ker gre za slovensko spletišče, ki je posvečeno našim hribom. Vsebuje planinske novice, navodila za varno planinarjenje (eno poglavje je posvečeno nesrečam v gorah — neprijetno, a koristno branje), najave in poročila o zanimivih planinskih dogodkih, spletne povezave na informacije o vremenskih razmerah itd. Skratka, odlično izhodišče, če se želite iz spletnega deskarja preleviti v (malo manj spletnega) hribolazca.

Članki iz iste kategorije: