sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Depresija – bolezen, ki ne izbira

Žal je tudi danes depresija velikokrat še vedno tabu, čeprav se o njej govori veliko več kot nekoč. Še vedno si tisti, ki imajo težave s to boleznijo, velikokrat tega ne upajo javno priznati oziroma govoriti o tem, saj so ob tem deležni čudnih pogledov ali včasih celo obtoževanja. Nekateri še vedno mislijo, da depresija njih ne more doleteti, saj so odločni in aktivni posamezniki. Vendar depresija ne izbira in za njo lahko zboli prav vsak. Zato je pomembno, da tistih, ki imajo težave z njo, ne obtožujemo, ampak jih skušamo podpreti na poti do premagovanja težav. Zelo pametno je, če jim v ta namen poleg zdravniške pomoči, v kolikor je ta potrebna, priporočimo tudi psihoterapijo.

Kako lahko pomagamo?

V primeru, da izvemo ali sumimo, da koga muči depresija, je treba ukrepati takoj. Na internetu lahko najdemo simptome ter tako še bolje presodimo, ali gre za to bolezen. V primeru, da ima oseba neke simptome, ki ji otežujejo življenje in zaradi katerih živi manj kvalitetno, kot bi lahko, je smiselno ukrepati čim prej. Veliko takšnih oseb ne želi k zdravniku, saj si nočejo priznati, da imajo težave, ali pa se bojijo močnih zdravil in njihovih morebitnih stranskih učinkov. Poleg tega pa nočejo biti celo življenje označeni za tiste, ki so depresivni, saj to v družbi, v kateri je vsak sam odgovoren za svojo srečo, velja za neuspeh, čeravno ni za bolezen ni odgovoren posameznik sam, saj depresija lahko doleti vsakogar.

Prav zaradi vsega naštetega je takrat, ko izbruhne depresija, dobra izbira psihoterapija, saj posameznika lažje prepričamo, da bi mu ta lahko pomagala, kot pa da ga prepričamo, da odide k zdravniku. Psihoterapevt lahko tudi najbolje presodi, ali je vzrok za težave sploh depresija ali pa morda kaj drugega. Poleg tega bo v primeru, da ugotovi, da je depresija že zelo napredovala, znal osebo prepričati, da odide k zdravniku na nadaljnjo zdravljenje.

Psihoterapija na domu

Ljudje, ki jih muči depresija, so pogosto zelo pasivni ali celo otopeli. Težko jih prepričamo v karkoli, kaj šele v to, da bi se morali nekam odpraviti za to, da bi začeli reševati svoje težave, ki jih povzroča depresija. Pogosto cele dneve najraje ne bi počeli ničesar, počutijo se zelo obupno, težko jim je, razmišljajo o tem, da življenje zanje nima več smisla. V takšnem stanju pogosto odklanjajo kakršno koli pomoč. V takem primeru lahko izkoristite storitve, ki jih ponuja spletna stran mojpsihoterapevt.si. Tam je namreč možno opraviti virtualni posvet s psihoterapevtom, kar pomeni, da osebi, ki ji depresija povzroča težave, ne bo treba hoditi nikamor, ampak lahko pomoč dobi kar na domu.

Članki iz iste kategorije: