petek, 30 septembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Fotografija

Preprosti fotografski aparati so danes že tako poceni, da vsi radi "škljocamo" — na počitnicah, zabavah ali kar tako –, vendar pa smo mnogi vse prevečkrat razočarani nad rezultati. Pogosto niti ne vemo, zakaj so nekatere fotografije prijetnejše za oko kot druge. Ni treba veliko truda, da bi nam uspevali veliko boljši posnetki, čeprav — kot vedo izkušeni fotografi — znanja o fotografiji, pa naj si bo to tehnika, kompozicija ali poznavanje opreme, ni nikdar dovolj. Tokratna spletarna je zato posvečena FOTOGRAFIJI, pokriva pa osnovne prijeme, nasvete glede kompozicije, razlaga tehnične pojme, svetuje glede nakupa in nudi nekaj del svetovnih mojstrov.

1. Mojstri fotografije
Spletno mesto je preprosto in uporabno oblikovano. Na levi strani je dolg abecedni seznam mojstrov fotografije (med Abbott in Winogrand jih je ta čas 52), na desni pa povabilo, da si poleg fotografij ogledate še članke o fotografu ter druge njegove spletne strani ter publikacije; za tiste, ki se na fotografe ne spoznate preveč, so pripravili (zelo) kratke opise področij njihovega delovanja. Preden se lotite tiskanja fotografij ali pa avtorju spletnega mesta ponudite na ogled svoje mojstrovine, si preberite še »Pogosto zastavljena vprašanja« (FAQ).

2. Zgodovina fotografije
»Vedno sem si želel risati in slikati. Literarnih ambicij sploh nisem imel; moj vzor je bil Michelangelo, ne Shakespeare. A nisem znal dovolj dobro risati, zato sem si nazadnje kupil kamero in začel pritiskati na gumb,« je George Bernard Shaw pojasnil svojo odločitev, da postane fotograf. (Pri tem je pokazal enak talent kot za risanje.) Klasični kronološki opis razvoja fotografije od njenih začetkov pa do 20. let prejšnjega stoletja spremljajo takšne zgodbe o znanih in manj znanih ljudeh (vseh skupaj okoli sto), ki so imeli kakor koli opraviti s fotografijo v tistem obdobju.

3. Kaj je narobe s sliko?
Na napakah se je najlažje učiti. Tudi osnove fotografije. Spletno mesto prikazuje nekaj fotografij s podrobnimi opisi zagrešenih fotografskih napak. Pri tem se dotakne vseh vidikov fotografije in spotoma (prek povezav) pojasni, kaj je zaslonka, globinska ostrina, goriščna razdalja itd. Na voljo je tudi glosar teh izrazov, če vam ti v angleščini še niso domači. Če imate kakšno svojo neuspelo fotografijo, jo lahko pošljete v obdelavo; avtorji jo bodo z vašim dovoljenjem postavili na ogled kot učni primer. Med povezavami na levi boste našli še mnogo uporabnih napotkov in informacij.

4. Fotografska tehnika
Domača stran postreže s pestrim seznamom fotografskih tem (tehnike, temnice, papir, revije, …) ter nekaj zanimivostmi. Za tiste, ki se učite tehnike, bo zanimiva povezava »Photography How To’s«, ki ponuja vrsto nasvetov — od skeniranja pa do preizkušanja luči v temnici. Nasveti so pregledno podani po korakih, vsebujejo pa tudi nekaj opozoril in dodatnih informacij (angl. tips) ter povezave na sorodne teme.

5. Kompozicija
»Zakaj so nekatere slike boljše od drugih?«, »Zakaj so nekatere v galerijah na ogled cela desetletja?« vas sprašujejo pri Kodaku. Lekcije o šestih vidikih kompozicije (preprostost, linije, okvirjanje, pravilo tretjin, ravnovesje, nepravilno spajanje podob) se začno s fotografijo, potrebno popravljanja, nato pa jo ob komentarjih po korakih izboljšajo. Nazadnje vam ponudijo še nekaj nagrajenih fotografij in pojasnijo, zakaj so tako lepe.

6. New York Institute of Photography
Domača stran najprej postreže z odgovoroma na dve vprašanji: komu je spletno mesto namenjeno in kaj sploh ponuja. To so strani za vsakogar, ki ima rad fotografijo in bi se rad naučil bolje fotografirati — ne glede na to, ali uporablja »trotelziher« ali pa razkošen profesionalni aparat, ali je izkušen fotograf ali začetnik, ali bi rad zaslužil ali pa se le umetniško izrazil, ali je vpisan v enega njihovih tečajev ali ne. Na NYI, ki je bil ustanovljen leta 1910, namreč ponujajo uspešne dopisne tečaje (na željo vam bodo poslali brezplačni katalog) in imajo ta čas 20.000 dopisnih tečajnikov iz 128 držav. In kaj spletno mesto ponuja? Vsak mesec organizirajo nove natečaje, on-line tečaje ter obdelajo nove fotografske teme. Tečaji so razdeljeni na posamezne lekcije, ki podajajo teorijo, pa tudi praktične nasvete, običajno na primeru fotografije.

7. Ocenjevanje fotografij
PhotoSIG je skupina fotografskih navdušencev (angl. SIG — Special Interest Group), ki se ji lahko pridruži kdorkoli od amaterjev do profesoinalcev, pa tudi tisti, ki samo malo »klikajo«. Posebnost strani je, da člani drug drugemu ocenjujejo delo, torej lahko sami podate kritiko ali pa pošljete svoje slike v oceno. Ocenili bodo posamezne slike, pa tudi vaše fotografske sposobnosti v celoti. Na voljo je še forum, kjer seveda tečejo pogovori o fotografiji. Če ste na straneh novinec, vas najprej povabijo na »tutorial«, nato pa vam v oceno ponudijo trideset najnovejših fotografij. Fotografije so sicer razporejene po kategorijah, pobrskate pa lahko tudi med »najbolje ocenjenimi fotografijami« in »najbolj spornimi fotografijami«. Če boste poslali svoje fotografije, vam bodo avtorji spletnega mesta organizirali posebno stran, kjer se bodo zbirale vaše fotografije skupaj s kritikami.

8. Pomoč pri nakupu
Uporabna stran za začetnike, ki ne vedo, kaj kupiti. Avtor na to vprašanje ponuja trinajst odgovorov. Prvi, »Kratek odgovor ena«, je zelo preprost in se glasi »Odvisno«; pri zadnjem, »Zakaj se sploh truditi«, pa objavlja nekaj čudovitih fotografij, pri katerih besedna spodbuda ni več potrebna. Vmes boste našli podrobne in uporabne nasvete za nakup različnih vrst aparatov, ki jih spremljajo fotografije (čeprav so nekatere, roko na srce, le za okras), in povezavami, ki vodijo k nadaljnjim informacijam.

9. Nakupovalni vodnik
Tu si lahko ogledate primerjavo različnih fotografskih aparatov in druge opreme, si preberete ocene uporabnikov in aparat tudi kupite. Prva stran je razdeljena na tri stolpce. V prvem so našteti izdelki po kategorijah (fotografski aparati, dodatki, leče, razno), v drugem novosti in posebna ponudba, v tretjem pa se nahaja meni z blagovnimi znamkami, povezavami na primerjave različnih vrst aparatov, povezave na dražbe, fotografske nasvete, pa tudi slovarček; poleg je še uporaben iskalnik. Če vas na primer zanimajo digitalni aparati, se odpre razpredelnica z osnovnimi informacijami različnih kamer (izdelovalec, model, število slikovnih točk, ločljivost, zoom, vrsta shranjevanja slik, sličica aparata in seveda cena). Na voljo so podrobne specifikacije za vsak model, povezava na oceno aparata, najdete pa lahko tudi nasvete za nakup aparata ter opozorilo pri kupovanju prek interneta.

10. Fotografska zveza Slovenije
Spletno mesto FZS je nekakšen portal: preprosto in uporabno urejen, z obilico informacij, ki pokrivajo prav vse fotografsko dogajanje pri nas. Tu se nahajajo podatki o razstavah, skupaj z informacijami o otvoritvi in trajanju ter predstavitvijo avtorjev; fotografske novice (prodaja rabljene opreme, novi razpisi, otvoritve, natečaji, tečaji, spremenjeno poslovanje zveze, katalogi) in seveda povezave. Na voljo je pregleden koledar fotografskih dogodkov s podrobnimi informacijami (npr. pogojih za udeležbo natečaja in potrebnimi prijavnicami); on-line galerija, ki prikazuje zbrane fotografije minulih razstav in natečajev; pa še podatki o slovenskih fotografskih galerijah in odpiralnih časih. Od tu lahko skočite tudi na spletno mesto Mednarodne zveze za fotografsko umetnost.

Članki iz iste kategorije: