petek, 7 oktobraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Raziskovanje vesolja

Če ste po prebiranju februarske spletarne počenjali nevarne reči v kuhinji, vas v tokratni zbirki naslovov čaka povsem nenevarno RAZISKOVANJE VESOLJA. Spoznali boste, kje na spletu lahko najdete tehnične in druge podatke o minulih vesoljskih odpravah, ter kako lahko prek NASA TV sprejemate živo sliko iz vesolja. Poiskali smo tudi spletišče, ki omogoča izračun časa preleta mednarodne vesoljske postaje ISS čez vaš domači kraj. In če pogled z računalniškega zaslona preusmerite skozi okno v nebo, si ISS lahko ogledate tudi v živo.

1. Raketna in vesoljska tehnologija
Kot že naslov pove, to spletišče ponuja obilo informacij o raketni in vesoljski tehnologiji. Vsebina je pregledno oblikovana in zelo logično organizirana. Najprej so na vrsti osnove vesoljskih poletov: orbitalna mehanika, raketna goriva, opisi tipičnih sestavnih delov vesoljskega plovila in podobno. Sledi opis vesoljskih odprav (s posadko in brez nje), vesoljskih centrov in raketnega izrazoslovja. Opisi ne zahtevajo posebnega predznanja, vendar brez osnov fizike včasih ne bo šlo. K razumevanju močno pripomorejo testne naloge, s katerimi preverimo, ali smo prav razumeli predstavljeno snov.

2. Vesoljski poleti agencije NASA
To spletišče je primerna začetna internetna postaja vsakega ljubitelja vesoljske tehnike. Lahko nam je bodisi uvod v spoznavanje vsakodnevnega življenja vesoljcev, bodisi izčrpna in temeljita zakladnica znanja o dogajanju v vesolju. Ena bolj zanimivih možnosti, ki jih ponuja spletišče, je brez dvoma  ogled programa NASA TV, kjer prek interneta v živo prenašajo dogajanje v orbiti ali v nadzornem središču na Zemlji. Verjetno je spletišče tudi eden najboljših in najbolj ažurnih virov za spremljanje dogajanja na mednarodni vesoljski postaji ISS (angl. International Space Station) in odprav vesoljskega raketoplana. Precej obsežen del je posvečen Marsu. Po njegovi predstavitvi in načrtih potencialnih odprav so predstavljene tudi koristi, ki jih ima lahko človeštvo od raziskovanja rdečega planeta. Poleg spremljanja trenutnega dogajanja v vesolju se lahko tu poučimo še o zgodovini vesoljskih poletov (vse od programa Mercury do ISS). Na voljo sta obsežni zbirki posnetkov in podatkov o posameznih odpravah ter vesoljskih plovilih. Kdor želi, lahko spremlja telemetrične podatke o položaju in gibanju Mednarodne vesoljske postaje.

3. Opazovanje satelitov
Želite videti mednarodno vesoljsko postajo, kako leti čez vaš kraj? Kaj pa odbleske satelitov iz (propadajočega) sistema Iridium? Ali pa kak drug satelit? Napovedovanje vseh teh dogodkov omogoča predstavljeno spletišče agencije NASA. Tu izveste, kje in kdaj lahko vidite praktično katerega koli izmed umetnih Zemljinih satelitov. Napovedi izračuna program Java, ki je na voljo v dveh različicah: dvodimenzionalni in tridimenzionalni. Prva je lažja za uporabo, druga pa zagotavlja boljšo sliko in ponuja več možnosti, a je zaradi tega malo počasnejša.

4. Encyclopedia Astronautica
Astronavtska enciklopedija vsebuje izredno veliko informacij o vesoljskih poletih (s posadko ali brez nje) in je obvezno čtivo za vsakogar, ki ga zanima tovrstna tematika. Predstavljeni podatki so odlično navzkrižno povezani s številnimi spletnimi povezavami, ki izredno olajšajo prebiranje tako izvedencu, ki išče konkretno informacijo, kot začetniku, ki bi rad samo malo »brskal« in si ogledal, kaj je na voljo. Na tem spletišču so objavljeni tudi bolj poglobljeni članki o posebnih temah, obsežen seznam referenc in zbirka zanimivih slik.

5. Knjižnica vesoljskih odprav in vesoljskih plovil
To je še en vir informacij o raketah vseh vrst: velikih, srednjih, malih, ameriških, sovjetskih, ruskih, japonskih, indijskih, kitajskih — in celo luksemburških. Sledijo podatki o raziskovalnih, komunikacijskih, vohunskih, navigacijskih in drugih satelitih. Namen knjižnice je nuditi splošen pregled vesoljskih odprav. Ker je knjižnica namenjena širši javnosti, so informacije predstavljene na preprost, poljuden in lahko razumljiv način. Če vemo, kaj iščemo, uporabimo vgrajeni iskalnik, sicer pa se lahko sprehodimo po seznamu imen vesoljskih plovil, kar pomeni sprehod med množico bolj ali manj razumljivih kratic, ki nekomu, ki ne ve točno, kaj išče, tako ali tako ne pomenijo veliko. Vsebino lahko pregledujemo tudi po seznamu raziskovalnih programov (Landsat, SSTI, Pioneer) ali po vrsti odprave (lunarne, planetarne). Poleg podatkov o odpravah in raketah najdemo tudi slovar vesoljskih izrazov (ki nam pravzaprav šele omogoči prebiranje opisov odprav) in bibliografijo, ki nas napoti na nadaljnje branje.

6. Osnove vesoljskih poletov
JPL (angl. Jet Propulsion Laboratory) je spletišče zasnoval za izobraževanje svojih uslužbencev. Prvi modul pokriva splošne pojme (sončni sistem, koordinatni sistemi, gravitacija, mehanika, trajektorije, planetarne orbite, elektromagnetizem), nadaljnja poglavja pa razkrivajo dodatne podrobnosti in skrivnosti vesoljskih poletov. Med branjem se boste verjetno večkrat počutili kot v šoli. Če ste imeli radi fiziko, vam bo tudi to spletišče všeč …
                     
7. Jadranje na sončni pogon
Če lahko izdelate dovolj velika jadra in če imate na voljo dovolj svetlobe, lahko naredite vesoljsko plovilo s pogonom na sončno svetlobo (ŽIT 2000/12, str. 37). Spletišče razloži, kako bi ta stvar delovala, za boljšo predstavo pa si lahko snamete in ogledate video s prikazom simulacije jadranja. Da so avtorji mislili na vse, dokazuje navodilo za zlaganje takšnega velikega jadra.

8. Evropska vesoljska agencija
Z raziskovanjem vesolja se ne ukvarja samo NASA, čeprav je med tovrstnimi organizacijami nedvomno najbolj znana in ima tudi izredno privlačno oblikovano spletno predstavitev. Spletišče Evropske vesoljske agencije ESA (angl. European Space Agency) je malo manj ambiciozno sestavljeno in manj zanimivo. Vsebuje izjave za tisk, opis razvoja agencije in precej rahlo suhoparnih dokumentov.

9. The Planetary Society
To združenje prostovoljcev in profesionalcev je dejavno že od leta 1980. Njegov glavni cilj je podpora raziskavam Osončja in vesolja nasploh. Med ustanovitelji društva je bil eden najboljših popularizatorjev astronomije Carl Sagan (po njegovi literarni predlogi je bil posnet film <I>Stik<I>), ki je društvu dolga leta tudi predsedoval. Danes ima društvo čez 100.000 članov iz več kot 140 držav. Spletišče vsebuje več kot 500 strani izredno zanimivih in aktualnih informacij o raziskovanju vesolja in približno toliko privlačnih slik. Svoj delež k raziskovanju vesolja lahko prispevate tako, da se včlanite v to društvo, ki iz članarin finančno podpira nekatere astronomske projekte (npr. iskanje zunajzemeljske inteligence, <I>www.astrobiology.com/<I>). Kot član boste prejemali dvomesečno revijo <I>The Planetary Report<I> z opisom najnovejših dogajanj in dognanj na področju raziskovanja vesolja.

10. Centralno vesolje
Na osrednjih slovenskih vesoljskih spletnih straneh najdete vedno sveže vesti o vesoljskih raziskavah ter podatke o vesoljskih izstreliščih in plovilih, sondah, pomembnih osebnostih itd. Spletišče med drugim vsebuje tudi možnost spremljanja nekaterih dogodkov v vesolju »v živo« in poglavje o astronomiji, kjer najdete efemeride in pomembnejše astronomske dogodke za tekoči mesec, podatke o sončnem sistemu, planetih, ozvezdjih itd. Za marsikoga bodo dobrodošle povezave na slovensko vesoljsko omrežje in spletne strani slovenskih astronomskih društev.

(Več spletnih naslovov o vesoljski tehniki najdete v ŽIT 2001/1, str. 38.)

————————-
Popravek
Pravilen naslov spletišča »Powers Of Ten«, objavljenega pod točko 4 v januarski spletarni, je <I>www.wordwizz.com/pwrsof10.htm<I>. Za napako se opravičujemo.

Članki iz iste kategorije: