petek, 19 aprilaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Olimpijske igre

»Hitreje, višje, močneje« je geslo olimpijskih iger, ki vedno večje število nastopajočih spodbuja k novim rekordom. Vedno več je tudi gledalcev: pred štirimi leti je igre v Sydneyju po televiziji spremljalo 3,7 milijarde ljudi, kumulativno pa kar 30 milijard. Te številke pričajo, da ne gre le za druženje, prijateljstvo, mir in športni duh, ampak za resen posel, ki ima nemalokrat tudi politični prizvok. Slednji seveda ni sodobna iznajdba, pač pa smo ga »podedovali« od starodavnih olimpijskih iger. Tokratna spletarna predstavlja davno in nedavno preteklost, sedanjost ter prihodnost olimpijskega gibanja, prinaša pa tudi nekaj napotkov za tiste, ki bi si radi letošnje OLIMPIJSKE IGRE v Atenah ogledali v živo.

1. Atene 2004
Doslej so iz Aten razposlali že za 55 ton uradnega materiala v 202 državi sveta. To je le ena izmed zanimivosti, s katerimi so avtorji popestrili brskanje po obširnem in preglednem uradnem spletišču. Seveda to prinaša tudi sveže novice o dogajanju na prizorišču naslednjih olimpijskih iger, ki se po dobrem stoletju (sodobnih iger) vračajo v Atene. Preostali sklopi se usmerjajo na mesto Atene, nastanitev, vstopnice in druge športne dogodke, na posebnih straneh za mlade pa najdete kvize, »Časovni stroj« za obisk starodavnih olimpiad, on-line knjižnico in podobno. Če nameravate igre obiskati, vas bodo morda zanimali napotki glede prometnega režima in samega ogleda dogodkov (prepovedani predmeti, zavarovanje, kajenje in podobno). Sporočilo olimpizma lahko v obliki olimpijske elektronske razglednice širite tudi sami.

2. Organiziran ogled iger
Turistična agencija Kompas je kot uradna agencija Olimpijskega komiteja Slovenije pripravila zelo atraktivne aranžmaje in omogočila nakup vstopnic. Aranžmajev je zaradi specifičnosti povpraševanja in zelo različnih želja mnogo. Tudi za tiste, ki si iger ne nameravate ogledati v živo (ali potovati organizirano), je spletišče uporabno zaradi podrobnih informacij o sporedih (kaj, kje, ob kateri uri, na katerem stadionu), olimpijskih prizoriščih, letalskih prevozih in drugem.

3. Vstopnice
Čeprav izumljamo vedno nove športe in opuščamo druge, je preizkušanje zmogljivosti naših teles podobno že tisočletja. Močno pa se je spremenila tehnologija, ki spremlja takšno prvobitno tekmovanje. Danes je ogled iger in nakup vstopnic prek interneta že nekaj samo po sebi umevnega. Prebivalcem Grčije – ne le državljanom — je nakup olajšala ena izmed njihovih bank, drugi pa potrebujemo on-line račun. Prodaja vstopnic je od časa do časa ustavljena, da organizatorji že prodanim vstopnicam določijo sedeže.

4. Mednarodni olimpijski komite
Mednarodni olimpijski komite bdi nad vsem dogajanjem v zvezi z olimpiadami. Na svojem spletišču objavlja vse novice in druge informacije o pripravi naslednjih iger, pa tudi o minulih in predvidenih prihodnjih dogodkih. Tu je vse o poletnih, zimskih in paralimpijskih igrah. Podatke o posameznih igrah lahko poiščete prek kazala, lahko pa jih ujamete tudi na časovni osi, ki se pomika čez zaslon. Podatki o posameznih igrah so bogato opremljeni z videoposnetki in dodatnim gradivom (denimo življenjepisi določenih atletov) ter povzetkom, zanimivostmi in fotografijami. Ena od povezav vas bo popeljala do spletne predstavitve Olimpijskega muzeja v Lausannu, ki predstavlja tudi študijski center in zbirateljstvo.

5. Olimpijski komite Slovenije
Spletišče z naslovom »Olimpijski komite Slovenije – združenje športnih zvez« poleg spremljanja olimpijskega dogajanja v Sloveniji ponuja še informacije o drugem športnem (in obšportnem) dogajanju pri nas, tako vrhunskem kot rekreativnem, ter športu na lokalni ravni. Ob odštevanju dni do olimpiade v Atenah in svežih novicah se ozre tudi v preteklost; zgodovino olimpiad prikaže v obliki tabele z različnimi podatki (leto, datum, kraj, število panog itd.). Tako med drugim izvemo, da je bilo denimo leta 1896 v Atenah 43 disciplin in 245 udeležencev (sodelovali so samo moški), leta 2000 v Sydneyju pa 300 disciplin in skupno 10.651 udeležencev. Za vse druge informacije poskrbijo povezave na druga uradna olimpijska spletišča.

6. Starodavne olimpiade
»Razstava« je nastala ob stoletnici modernih iger v Atlanti leta 1996. Kot vir in navdih je služila digitalna knjižnica o stari Grčiji, ki je del projekta Perseus. Tu lahko primerjate starodavne igre, ki so se odvijale v čast vrhovnega boga Zevsa, z modernimi, si ogledate današnjo podobo Olimpije, izveste več o namenu iger in olimpijskem duhu ter si preberete zgodbe o slavnih atletih iz davnine. O njih so pisali Pindar, Pausanij, Strabo in drugi. Na primer Milo iz Krotona je bil kar šestkrat olimpijski prvak v rvanju, svojo neznansko moč pa je rad razkazoval tudi zunaj ringa. Zanimive pripovedi o njem in drugih znamenitih atletih spremljajo slike iz tistega časa.

7. Olimpijski almanah
Ali veste, kdaj in kje so se odvijale prve zimske olimpijske igre? Kdaj so uvedli olimpijsko baklo? Katera je bila prva olimpijska maskota? Kdaj so bile prve igre, ki niso padle na prestopno leto, ali pa so se odvijale v letu, ki ni deljivo s štiri? Pri iskanju odgovorov na ta in še mnoga druga vprašanja – o medaljah, prizoriščih, disciplinah, logotipih, maskotah in podobnem – najbolje služijo almanahi. Pričujoči nekoliko zaostaja za dogajanjem, dobro pa pokriva igre vse do zadnje olimpiade v Sydneyju.

8. Obisk Grčije
Na uradnem spletišču grške turistične organizacije so podatki za obiskovalce razdeljeni na tri sklope: <I>Turistični vodnik, Poslovne informacije<I> in <I>Informacije o organizaciji<I>. Prvi zajema vse, kar morate kot turist vedeti o deželi, v katero nameravate: od splošnih informacij o deželi (geografija, prebivalstvo, vlada, denar, podnebje itd.) in napotkov, kako priti tja, do nastanitve in prevozov. Že na domači strani je – morda nekoliko skrb vzbujajoče — objavljena tudi telefonska številka »turistične policije«.

9. Sydney 2000
Zadnje olimpijske igre lahko podoživite dan za dnem (dosežki dneva, najboljši posnetki ter število dotlej doseženih medalj po posameznih državah), ali pa za želenimi podatki brskate po športih, poteku tekmovanja (polfinale, finale in podobno) oziroma državah. Tu so podatki o prizoriščih, rezultatih, disciplinah in dobitnikih medalj, vsi pa so bogato opremljeni s slikami, članki in nadaljnjimi podrobnostmi. Kot se za vsak pravi arhiv spodobi, je na voljo tudi iskalnik.

10. Torino 2006
Tudi to spletišče ponuja novice o pripravah na olimpiado in o drugih (tokrat zimskih) športnih dogodkih ter odšteva dneve do začetka zimskih olimpijskih iger. Predstavljeni so sponzorji in prodajni artikli, govori pa se tudi že o vstopnicah, prostovoljcih in olimpijskem ognju. Ker pri Italijanih brez strasti in čustev ne gre, posebno pozornost namenjajo »olimpijskim strastem«. Vero gusto!

Članki iz iste kategorije: