petek, 1 marcaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Avtomobilizem

Za čistočo in lep izgled vašega avtomobila

Za čistočo in lep izgled vašega avtomobila

Avtomobilizem
Če ste lastnik ali uporabnik avtomobila, potem zagotovo veste, da se v njem prijetneje počutite, če je čisto in vse na svojem mestu. Ne nazadnje to prinaša tudi varnost na cesti. Za to pa so seveda potrebna primerna čistila za avto, ki jih na trgu lahko najdete v najrazličnejših različicah. Izjemno priljubljeno čistilno sredstvo za avto je recimo tekočina za pranje stekla avtomobila. Če bi se naokoli vozili z umazanimi stekli na avtu, bi nam bilo precej neprijetno, obenem pa na cesti povzročamo nevarnost. (več …)
Traktorski priključki – nepogrešljivi pripomočki pri delu na kmetiji

Traktorski priključki – nepogrešljivi pripomočki pri delu na kmetiji

Avtomobilizem
Traktor je kmetijski pripomoček, brez katerega si ne znamo predstavljati življenja na kmetiji oziroma večjem posestvu. Za obdelovanje večjih površin je omenjena kmetijska mehanizacija nujno potrebna. Prav tako pa so nujni traktorski priključki. Traktorski priključi so pripomočki, ki nam olajšajo delo na posestvu. Najpogostejša je prikolica, tipičen priključek, brez katerega ne moremo opraviti večjih del, kot je npr. prevoz lesa, peska ali pa pokošene trave. Na voljo pa so tudi drugi traktorski priključki, ki omogočajo izvajanje kmetijskih del. (več …)
Podvozje avtomobila – povezava karoserije in koles

Podvozje avtomobila – povezava karoserije in koles

Avtomobilizem
Vozilo je sestavljeno iz številnih delov, za ustrezno delovanje pa je pomembno tudi podvozje avtomobila. Gre za širok pojem, v grobem pa gre za tisti del vozila, ki povezuje med seboj kolesa in pogonski mehanizem. Je spodnji del vozila, zato je nenehno podvržen vplivom zunanjih elementov ter udarcev.  Podvozje avtomobila je torej tisti del vozila, ki je precej na udaru. Z lahkoto pride do poškodb, zato so popravila neizogiben del ustreznega vzdrževanja vozila. V podvozju se nahaja več delov avtomobila, ki s skupnim delovanjem omogočajo varno vožnjo. Redna skrb za naše vozilo in s tem tudi podvozje bo zagotavljalo nemoteno vožnjo. (več …)
Pozicijske luči in njihova nepogrešljivost

Pozicijske luči in njihova nepogrešljivost

Avtomobilizem
Pomembna pa je tudi barva svetlobe avtomobilskih pozicijskih luči. Prednje parkirne luči morajo oddajati svetlobo enake barve kot so luči za osvetljevanje cestišča, zadnja pozicijska svetila morajo oddajati svetlobo rdeče barve, bočne ali smerne luči pa naj bi svetile v rumenih ali oranžnih odtenkih. Avtomobilske parkirne ali pozicijske luči so lahko del drugega svetlobnega telesa vozila ali pa so samostojno nameščene. Sodobna vozila imajo pozicijska svetila, ki jih podpira LED tehnologija –  LED tehnologija veča estetsko vrednost vozila ter je uporabna zaradi manjše porabe energije ob izrazito boljši kakovosti svetlobe.  (več …)
Gumi tepihi za avto se posebej dobro izkažejo pozimi

Gumi tepihi za avto se posebej dobro izkažejo pozimi

Avtomobilizem
Avto tepihi so lahko izdelani iz najrazličnejših vrst materialov, a nimajo vsi enakih prednosti oziroma slabosti. Med najbolj priljubljenimi so gumijasti avto tepihi, saj so za vzdrževanje v primerjavi z drugimi vrstami bistveno lažji in hitrejši. Še posebej dobro pa se gumi tepihi izkažejo v zimskem času. Tedaj je namreč bistveno več možnosti, da bomo v avtomobil prinesli kaj mokrega in umazanega. Četudi se to zgodi, mokrota in umazanija ostaneta na preprogi, vse dokler je ne očistimo. (več …)
Vrhunske motoristične jakne za vsakega ljubitelja motorjev

Vrhunske motoristične jakne za vsakega ljubitelja motorjev

Avtomobilizem
Nošnja primernih in udobnih oblačil pri vožnji motorja ima zelo velik pomen. Funkcionalne in napredne motoristične jakne nam lahko močno olajšajo krajša ter daljša potovanja. Ker nas ščitijo pred naravnimi elementi in obenem varujejo naše telo pred fizičnimi poškodbami, so smatrane za ključno varnostno opremo. Poleg tega pa nam, kot motoristu, omogočajo odličen izgled in višjo samozavest med vožnjo motorja. Motorist, ki zaupa opremi in svojemu motorju je veliko bolj previden in osredotočen na vožnjo v vseh vremenskih ter cestnih pogojih.  (več …)
Dobro delujoči amortizerji za avto

Dobro delujoči amortizerji za avto

Avtomobilizem
Lastniki vozil se verjetno dobro zavedajo, da dobro delujoči amortizerji za avto poskrbijo za varno upravljanje vozila na cesti, prav tako vplivajo na delovanje zavor in na samo udobje med vožnjo. Če so avtomobilski amortizerji poškodovani, pa seveda predstavljajo nevarnost vožnji. Lahko namreč povzročijo izgubo nadzora nad vozilom. In kaj pravzaprav je amortizer? Z drugo besedo ga lahko imenujemo tudi blažilec. A ne glede na poimenovanje, gre za mehansko ali hidravlično napravo, ki je zasnovana za absorpcijo in blaženje udarnih impulzov. Takšna naprava kinetično energijo udarca pretvori v drugo obliko energije – navadno v toploto. Ta se nato razprši. Praviloma naj bi bila življenjska doba amortizerjev nekaj let oziroma približno 150 000 kilometrov. Amortizerji v avtomobilih zma...
Ključna oprema za vsakega motorista

Ključna oprema za vsakega motorista

Avtomobilizem
Nedvomno dejstvo je, da nam vsaka vožnja z motorjem nudi ogromno zabave in svobode. Obenem pa smo pogosto hitreje na cilju in prihranimo pri porabi goriva v primerjavi z uporabo avtomobila. Slabost vožnje z motorjem je višja nevarnost za voznika, saj njegovo ali njeno telo ni zaščiteno pred številnimi grožnjami. Zato je ključnega pomena, da nam noge varujejo motoristični škornji, nosimo rokavice, uporabljamo čelado in tako naprej. Ključno je tudi, da poznamo osnovne prednosti pomembnih kosov oblačil, saj jih bomo tako najbolje znali izkoristiti za naše potrebe. (več …)
Zaščita glave med vožnjo motorja

Zaščita glave med vožnjo motorja

Avtomobilizem
Velika raznolikost današnjih cest predstavlja idealne pogoje za vožnjo motorja. To je vozilo, ki se težko primerja z osebnim avtom ali drugimi modernimi prevoznimi sredstvi. Motor predstavlja svobodo, zabavo in užitek pri vožnji, ki ga je praktično nemogoče najti v vožnji osebnega avtomobila. (več …)
Poskrbimo za varnost pri vožnji z motorjem

Poskrbimo za varnost pri vožnji z motorjem

Avtomobilizem
Zaščitimo svojo glavo pred poškodbami Vsak motor je namenjen uživanju pri vožnji. S tem pa pride tudi odgovornost, da to počnemo na varen način. Vedno je najboljša strategija, da prakticiramo strpnost in odgovornost, ko smo na cesti s svojim motorjem. Je pa res, da naše telo nima zaščite karoserije ali drugih delov, ki nam jih nudijo osebna vozila s štirimi kolesi. Zato moramo poskrbeti, da se zaščitimo pred poškodbami, ki jih najpogosteje povzročijo padci z motorjem. (več …)