torek, 5 decembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Znanost

Kakovostni akumulatorji

Kakovostni akumulatorji

Znanost
Ebax.si je spletna stran, na kateri so med drugim poleg takšnih in drugačnih baterij na voljo tudi različni akumulatorji in akumulatorske baterije. Njihova skupna lastnost pa je kakovost, saj mora biti na prvem mestu. (več …)
Tonerji hp za vsak žep

Tonerji hp za vsak žep

Znanost
Med računalniki in tiskalniki velja znamka hp za eno najbolj kakovostnih in tudi najbolj priljubljenih. V zadnjih letih se je sicer nekajkrat zgodilo, da so skušali tudi na našem trgu hp deklasirati – pojavljale so se govorice, da so z računalnik hp težave, s čemer so želeli trgovci predvsem doseči, da hp ne bi bil več tako priljubljen in bi tako lažje prodajali cenejše ali manj uveljavljene znamke kot so Lenovo, Acer itd. (več …)
Vse za motoriste

Vse za motoriste

Znanost
Če se večina ljudi spomladanskih dni veseli zaradi ptičkov, ki se vrnejo k nam iz toplih krajev, in zaradi rožic, ki po dolgi zimi spet pokukajo iz zemlje, pa so motoristi veseli predvsem prijetnih temperatur in sončnih žarkov, ki kar vabijo na vožnjo z motorjem. Pred prvo pomladno vožnjo, najbolje pa že prej, torej pozimi, ko motor počiva v garaži in imate tudi vi vsaj malo več časa, se je vsekakor pametno temeljito pripraviti na novo motoristično sezono, saj bo tako vožnja z motorjem bolj varna in še bolj brezskrbna in polna užitkov. (več …)
Diapozitiv bo še dolgo najboljši

Diapozitiv bo še dolgo najboljši

Znanost
Ko poslikamo film do konca oziroma ko napolnimo pomnilniško kartico in hočemo imeti slike, moramo v trgovino s fotolaboratorijem. Ob taki priložnosti je večina od nas že (vsaj) opazila e-Fotografijo, nelektorirano brezplačno »revijo za digitalno fotografsko izobraževanje«. Njen urednik, tehnični urednik, reprofotograf in pisec večine člankov je naš sogovornik, ki velja za glavnega privrženca digitalne fotografije v Sloveniji. Kaj ste po poklicu? Grafičar oziroma reprodukcijski fotograf. Kaj je, tehnično gledano, reprodukcijska fotografija? Če pogledava čisto z vidika grafike, gre za reproduciranje fotografij, diapozitivov, grafik itd., ki jih na ta način spremenimo v rastrski zapis, primeren za tisk knjig, revij, brošur ... Kako je danes z izobraževanjem za take in podobne p...
Strojništvo

Strojništvo

Znanost
Pod pojmom STROJNIŠTVO si predstavljamo vijake, zobnike, črpalke, stroje, konstrukcije, orodja, zlitine in še marsikaj. Ta panoga je v veliki meri prisotna na vseh tehničnih področjih od gradbeništva do elektrotehnike, srečujemo pa jo na vsakem koraku, čeprav se tega velikokrat ne zavedamo. Tokratna spletarna prinaša za vsakogar nekaj, pa če potrebujete kako jekleno konstrukcijo ali vas samo zanima, kaj se dogaja pod pokrovom avtomobila in zakaj letalo leti. K razumljivejšim razlagam znatno prispevajo gibljive sličice različnih strojev in naprav. Enako so podane tudi osnove mehanike, s katerimi lahko učenje spremenite v igro. (več …)
Najboljša splettišča s področja znanosti

Najboljša splettišča s področja znanosti

Znanost
Strokovnjaki pri ameriški reviji Scientific American so izbrali NAJBOLJŠA SPLETIŠČA S PODROČJA ZNANOSTI v letu 2004. Znanost so razdelili na 10 področij in za vsako iz nepregledne množice izbrskali pet najbolj poučnih. A ker to ni bilo edino merilo, med njimi najdemo tudi duhovite, zabavne, čudaške, ... Skozi sito smo jih spustili še mi in po eno z vsakega področja predstavljamo v tokratni spletarni. Nekatera odražajo dogodke minulega leta -- sporne raziskave zarodnih celic, randevu sonde Cassini s Saturnom, volitve in Busha, ki mu spletne strani, kot vedno, ne slikajo laskave podobe --, druga pa prinašajo »brezčasne« znanstvene vsebine, ki zgolj poučujejo. 1. Astronomija: Biser Osončja Saturn je bil lani in bo bržkone tudi letos glavna »zvezda« našega Osončja, kajt...
Koledar in merjenje časa

Koledar in merjenje časa

Znanost
Tempo življenja nam narekujejo naravni pojavi, občasno pa se vmeša še ljudsko izročilo s svojimi prazniki. Ljudje smo v poskusih, da bi tem dogodkom dali neko strukturo, razvili KOLEDAR ter s tem povezano MERJENJE ČASA. Številni koledarji, ki so nastali iz različnih potreb, odražajo naravne razmere, vero, kulturo in še druge socialne vidike, pa tudi razumevanje periodičnih dogodkov oziroma njihov pomen. V sodobnem času se je za najprimernejšega izkazal gregorijanski koledar, a do njega je vodila dolga pot. Ob njem se danes ravnamo še po številnih drugih koledarjih; mnogi se uporabljajo vzporedno in služijo različnim potrebam.  1. Merjenje časa»Ko so ljudje začeli šteti ponavljajoče se pojave, so začeli meriti čas,« ob zvokih tiktakanja ure izvemo na tem spletišču. Podrobne...
Izobraževanje

Izobraževanje

Znanost
Ljudje smo radovedna bitja in čeprav se nam v šolskih klopeh včasih ne zdi tako, kar hlepimo po znanju. Učimo se vsak dan in si nabiramo izkušnje za življenje, ob tem pa spoznavamo tudi »neuporabne« stvari, ki služijo le razgibavanju možganov in širjenju obzorij. Izobrazba ima vedno večjo vlogo pri kakovosti življenja, saj omogoča boljšo zaposlitev in višjo plačo, hkrati pa je tudi ključni dejavnik gospodarskega in kulturnega razvoja. Po tovrstno znanje – ali pa vsaj potrdila o njem – je treba v ustrezne ustanove. V tokratni spletarni, ki sovpada s skorajšnjim začetkom šolskega in študijskega leta,  podrobneje pišemo o tem, kdo pri nas skrbi za IZOBRAŽEVANJE in kaj ponuja. (več …)