sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Najboljša splettišča s področja znanosti

Strokovnjaki pri ameriški reviji Scientific American so izbrali NAJBOLJŠA SPLETIŠČA S PODROČJA ZNANOSTI v letu 2004. Znanost so razdelili na 10 področij in za vsako iz nepregledne množice izbrskali pet najbolj poučnih. A ker to ni bilo edino merilo, med njimi najdemo tudi duhovite, zabavne, čudaške, … Skozi sito smo jih spustili še mi in po eno z vsakega področja predstavljamo v tokratni spletarni. Nekatera odražajo dogodke minulega leta — sporne raziskave zarodnih celic, randevu sonde Cassini s Saturnom, volitve in Busha, ki mu spletne strani, kot vedno, ne slikajo laskave podobe –, druga pa prinašajo »brezčasne« znanstvene vsebine, ki zgolj poučujejo.

1. Astronomija: Biser Osončja
Saturn je bil lani in bo bržkone tudi letos glavna »zvezda« našega Osončja, kajti tja je julija po sedmih letih potovanja prispela sonda Cassini (ŽIT 1998/1, str. 41) in se uspešno vtirila v orbito, nato pa decembra na Titana, eno izmed več kot tridesetih planetovih lun, odvrgla sondo Huygens (ŽIT 2004/11, str. 21). Če želite izvedeti več o planetu, o Titanu, o tem, ali je sonda res odkrila nove lune, o sondi sami, o tem pomembnem dogodku nasploh, in če želite spremljati sveže novice s terena, je to spletišče pravi naslov. Informacije so podane jasno, pregledno in v pravih odmerkih. Mogoče si je tudi predvajati spletne oddaje, ki prenašajo posnetke raznih predavanj in razprav o odpravi.

2. Antropologija in paleontologija: Starodavni Egipt
Podajte se na pot po Nilu, preživite značilen dan v starodavnih časih, zaigrajte priljubljeno egiptovsko igro <I>senet<I>, izmerite piramide in se preizkusite kot egiptologi. Med različnimi temami (od mumifikacije, faraonov in templjev do bogov in pisave) lahko izbirate kar s pomočjo hieroglifov. Avtorji so vsako temo popestrili z zgodbo oziroma opisom, možnostjo raziskovanja ter igro oziroma nalogo. Na koncu je še seznam sorodnih tem, kjer denimo izveste, kaj pomeni beseda »piramida«.

3. Kemija: Splošna kemija
»Splošna kemija za splošno uporabo« bi lahko imenovali spletišče, kjer bodo svoje našli tako popolni novinci s tega področja kot tudi študentje medicine, pa še vsi tisti, ki jih zanima na primer le to, iz česa je narejeno pršilo. V knjižnici z najpogostejšimi kemijskimi snovmi boste našli imena, formule, strukturo in lastnosti kakih 800 spojin. Pogosto zastavljenih vprašanj se je nabralo že čez 400, tu pa so še slovarček, kviz ter kopica zanimivih in zabavno napisanih člankov (<I>Zakaj je paprika pekoča, Kaj imajo skupnega želja po čokoladi, pozabljive miši, blaženi pujsi in plodnost?<I>). V orodjarni poiščite program s »pop-up« periodno tabelo.

4. Zemlja in okolje: Svet vede o Zemlji
Medtem ko iščete nafto in si obetate veliko bogastvo, se mimogrede naučite še obilo stvari o Zemlji. Zraven si oglejte še podatke z vremenskih postaj po vsem svetu, sestavite svojo časovno os Zemljine prazgodovine in se po vseh kotičkih planeta sprehodite s pomočjo dobro založene banke slik. Te so zaradi lažjega iskanja razvrščene po področjih (vulkani, jezera, minerali, peščene sipe, vesolje in drugo), ob seznamu pa vas pričaka izbrana slika dneva. Banka se ponaša z možnostjo iskanja po zemljepisni širini in dolžini ter fotografsko kakovostjo posnetkov.

5. Zdravje in medicina: Anatomija na spletu
»Stran je namenjena predvsem študentom medicine, a odprti kadaver v mikroskopskih podrobnostih bo navdušil vsakogar,« menijo pri reviji, ki je izbirala spletišča. Ta odprti kadaver si je mogoče ogledati v obliki rentgenskih posnetkov, skic, prereza človeškega telesa in opisov notranjih organov. Strani so urejene domiselno, saj se lahko kar z miško sprehodite po seznamu sestavnih delov izbranega predela telesa, zraven pa se sproti prikazujejo sličice. Vendar se za ogled odločite le, če imate hitro internetno povezavo, kajti nekatere slike so zelo velike.

6. Veliki umi: Projekt Newton
Vsi poznamo Newtonovo delo in marsikdo se iz šole še spomni kakega njegovega zakona, redko pa se vprašamo, v kakšnem okolju in na kakšnih temeljih so nastali, s čim se je Newton še ukvarjal in kakšne ovire je premagoval na svoji poti. Spletišče je zbirka vseh njegovih zapiskov, člankov, zapisanih razmišljanj in neznanstvenih del. Avtorji na kolidžu Imperial v Londonu, ki sodelujejo z inštitucijami v Cambridgeu, so Newtonove rokopise, med katerimi so tudi dela o teologiji in alkimiji, skrbno pretvorili v elektronsko obliko (ki omogoča iskanje, torej ne gre samo za optično odčitane dokumente) in jih tudi posodobili, pri čemer niso pozabili na zaznamke, pripombe in popravke; seveda so na ogled tudi slike originalnih dokumentov.

7. Fizika: Strah pred fiziko
Fizika je na slabem glasu, saj velja za dolgočasno in nerazumljivo, avtorji pa so se sklenili temu postaviti po robu. V lahkem in zabavnem tonu spregovorijo o najrazličnejših temeljnih pojmih, kot so gravitacija, gibanje, trki, zvok, nihala, »stvari, ki se vrtijo« in celo relativnost. Kjer je to mogoče, razlago spremlja film. Spletišče ima še oddelek za pomoč pri domači nalogi in slovarček fizikalnih pojmov. Stran je preprosta in pregledna, take pa so tudi razlage z mnogimi sličicami, ki niso prav nič strašljive.

8. Znanost za otroke: Znanost v šali
»Matematiko sestavlja 40 % formul, 40 % dokazov in 40 % domišljije,« zatrjujejo avtorji spletišča za velike in male otroke, ki se radi smejijo, zraven pa utrpijo še dobro mero znanja. Strani so razdeljene na 16 tem (matematika, medicina, Einstein, kloniranje, biblija, …). Ne verjamete v evolucijo? Poglejte si celo vrsto slik, kjer se predsednik Bush pači prav tako dobro kot opica. Nato si lahko zapojete še pesmico o genomu. »Lekcije« so sestavljene iz zanimivih drobcev znanosti, prepredenih z nizi šal in domislic, ki so sicer poučne, ne gre pa vseh jemati preveč resno.

9. Biologija: Geni, ki jih delimo s črvi
Ko si boste ogledali to spletišče, bodo črvi, kvasovke, mušice in miši postali vaši mali prijatelji. Pripomogli so k razkritju človeškega genoma in večanju znanja o nekaterih vrstah raka ter alzheimerjevi in sladkorni bolezni. Spletišče predstavlja enost življenja na preprost in berljiv način ter ob tem posebej pojasnjuje vse ključne besede. Vsak izmed vaših novih zaveznikov je predstavljen ločeno; tako si lahko denimo ogledate, kakšno je socialno življenje črvov, kako pijane mušice oponašajo človeško vedenje in kako bližnje sorodnice so nam miši.

10. Inženirstvo in tehnologija: Rube Goldberg na spletu
S Pulitzerjevo nagrado ovenčani Rube Goldberg, ki je karikaturist in inženir v enem, je znan po tem, da na čudaški in kompleksen način prikaže »zmožnost človeka, da vloži kar največ truda za kar najmanjši rezultat.« Njegove risbe prikazujejo smešno komplicirane procese, ki jih uporabljamo, da opravimo preproste naloge. V njegovo čast se nadobudni izumitelji vsako leto pomerijo v tekmovanju, v katerem morajo izdelati naprave za opravila, ki jih običajno opravimo v nekaj sekundah, denimo lepljenje znamk ali iztiskanje zobne paste na krtačko, pri čemer mora proces vsebovati najmanj dvajset korakov (ŽIT 1998/4, str. 18). Oglejte si nekaj njegovih domislic!

Članki iz iste kategorije: