sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Svet financ

Ob nizkih bančnih obrestih smo se začeli ozirati po donosnejših načinih varčevanja, ki so po nekaterih napovedih potrebni tudi zaradi grozeče pokojninske luknje. Ob tem se letos srečujemo z davčnimi spremembami, ki včasih v zadrego spravijo celo davčne svetovalce. Ker finančne izobrazbe večinoma nismo deležni, se moramo po finančnem trgu razgledati sami in se poučiti o naložbah, možnostih pokojninskega varčevanja, zavarovanja ter ohranjanja vrednosti naših prihrankov. Ker se z denarjem ni šaliti, je nujno poznati finančno izrazoslovje ter mehanizme in si nabrati kar največ informacij. Prvi korak v SVET FINANC lahko naredite tudi s pomočjo interneta.

1. Mala šola financ
Ali poznate razliko med likvidacijsko, knjigovodsko in tržno vrednostjo podjetja? Ali pa med nakupnim bonom in blagajniškim zapisom? Kaj lahko kupimo na borznem in kaj na prostem trgu? V mali šoli ob odgovorih na ta vprašanja najdete tudi nekoliko bolj domače pojme (delnice, obveznice, tuje valute, vrednostni papirji, …), saj je vsebina, kot pove že ime, prikrojena za začetnike na tem področju. Ko se torej odločate za finančne naložbe, se tu poučite o tveganjih in različnih naložbenih oblikah ter osvojite pojme, kot so ročnost naložb, kvaliteta obveznic in podobno.

2. Moj denar
Tu se pod naslovi kategorij, kot so <I>Bančništvo, Borzni trg, Zavarovalništvo<I> in <I>Davki<I>, skrivajo novice, pojasnila, odgovori na vprašanja, informativni izračuni in podobno. Vse kategorije so pregledno razdeljene na poglavja; tako se npr. <I>Zavarovalništvo<I> deli na osnove, zgodovino, pojem in vrste zavarovanj, <I>Borzni trg<I> pa na delnice, pide, obveznice, vzajemne sklade in »živo sliko«. Skozi davke se lahko prebijete s pomočjo petih vprašanj o osebnih davkih in informativnih izračunov, lahko pa se lotite kar zakonov, ki jim vladajo. Tu so seveda še sveži podatki z borze, torej stanje indeksov, novice, statistika in komentarji. Določeni podatki so dostopni samo registriranim uporabnikom, ki za mesečno naročnino plačajo 2000 SIT (fizične osebe), naročnina za daljša obdobja pa je nekoliko cenejša.

3. Slovar finančnih izrazov
Pri A banki so pripravili slovarček finančnih izrazov, ki jih srečujemo v bankah, hranilnicah in na borzi. Kot je za slovarje značilno, ne ponujajo izčrpnih razlag, pač pa le definicije in morda kratek opis, zato se tu zgolj seznanimo z izrazi, globlje razumevanje pa moramo poiskati drugje. Slovar vsebuje tudi novejše izraze, ki jih še nismo utegnili posloveniti, denimo »homebanking«.

4. Časnik Finance
Spletišče je elektronska različica časnika <I>Finance<I> in ponuja tri ravni dostopa. Za »mimoidoče« veljajo precejšnje omejitve pri uporabi sistema, vendar vam že brezplačna registracija odpre številna vrata (dostop do večine vsebine, razpravljanje v forumu, glasovanje, iskanje, uporaba osebne shrambe in dostave člankov itd.). Za popoln dostop do vseh vsebin morate biti naročnik, kar pa hkrati prinaša tudi naročnino na tiskano izdajo.
Sveže novice so v finančnem svetu izjemnega pomena, zato pri tem časniku uporabljajo kar nekaj načinov za njihovo dostavo. Ob vseh pomembnih številkah dneva (borzni indeksi, točke vzajemnih skladov, tečaji tujih valut) tu lahko preberete članke v rubrikah <I>Dogodki in ozadja, Komentarji, Denar in trg, Osebne finance, Nepremičnine<I>, ter spremljate <I>Borzno kroniko<I> in se tako dodobra seznanite z dnevnim dogajanjem. Na naslovu <I>www.finance-on.net/mf-stare/<I> lahko brezplačno dobite dve stari številki vodnika za upravljanje osebnega premoženja <I>Moje finance<I> v obliki formata pdf.

5. Pokojnina
»Popravnega izpita pa pri pokojninskem varčevanju ni,« se glasi prva lekcija tega spletišča. Zato podrobno pojasnjuje, kaj pokojninski načrt obsega, in vam ga za znesek, ki ga mesečno morda namenjate za dodatno pokojnino, tudi izdela. A vprašanja, na katera morate za to odgovoriti (trenutno finančno stanje, odnos do tveganja, izbira najustreznejših naložb in podobno) so vam lahko vodilo, ko se tega lotevate sami. Pri tem vam bodo v pomoč tudi pregled slovenskih ponudnikov, članki o pokojnini, podatki o pokojninskih stebrih in okvirni izračuni. Če vam ostajajo vprašanja, jih lahko naslovite na avtorje spletišča.

6. Zavarovanje
Na tem spletišču poiščite pomoč v zvezi z vsemi vrstami zavarovanja (življenjskim, nezgodnim, avtomobilskim, zdravstvenim). Pomagali vam bodo pri izbiri, za kar je na voljo tudi posebna telefonska številka, in vam odgovorili na morebitna vprašanja. S podatki o rasti sredstev, zavarovalnih vsotah, zavarovalnih obdobjih ter informativnimi izračuni (pri katerih si lahko po svoje prikrojite vhodne informacije) se lahko tudi sami seznanite z zavarovalnim trgom.

7. Davki
Davčni svetovalci bodo letos bržkone imeli polne roke dela. Nekateri ga — proti plačilu, seveda — opravljajo kar po internetu. Na tem naslovu posluje skupina, ki vam bo pomagala doseči optimalno davčno poslovanje, vam svetovala v zvezi z obračunavanjem in plačevanjem vseh vrst davkov ter pomagala izdelati davčni načrt, pri čemer pa se ne omejuje le na Slovenijo, ampak išče rešitve tudi zunaj meja države. Vsa prejeta vprašanja in ustrezni nasveti so dostopni na internetu. Zaračunavanje storitev je malce zapleteno, kot se za to področje tudi spodobi.

8. Finančna točka
Spletna <I>Finančna točka<I> je internetna inkarnacija poslovalnic, ki že nekaj časa delujejo po vsej Sloveniji in nudijo borzne ter zavarovalne storitve, zlasti pa se osredotočajo na vzajemne sklade. Ob klasični ponudbi, kot so <I>Sveže novice, Možnost pristopa k skladom<I> in orodja <I>Moj portfelj<I>, je na voljo še knjižnica z izobraževalnim gradivom o vzajemnih skladih. Pod <I>Varčevanjem in rento<I> si lahko napravite izračune, da preverite, kaj vse je potrebno za izpolnitev vaših želja in ciljev; na straneh <I>Pregled trga<I> ter <I>Koledar uspešnosti<I> pa lahko analizirate tekoče in arhivske podatke o skladih, spremljate njihovo uspešnost in tveganost po različnih merilih, pobrskate po premoženju skladov in primerjate upravljavce.

9. Vzajemci
Spletišče je zbirka podatkov vzajemnih skladov in člankov o dogajanju na tem trgu, zato bo dobrodošlo predvsem tistim, ki ta trg že nekoliko poznajo. A ker tu lahko pristopite k skladom (kar vam po vplačilu v sklad tudi prinese status, ki omogoča popoln dostop do vsebine), nudi tudi nekaj nasvetov glede izbire. Ob vsakodnevno svežih vrednostih točk skladov ter izračunih donosnosti v različnih obdobjih avtorji ponujajo še novice, slovarček finančnih izrazov in gibanje tujih valut (hkrati s spremembami v različnih obdobjih). Informacije o posameznih skladih vključujejo krivuljo rasti, analizo donosov in tveganj, primerjavo z banko, vrsto naložb, podatke o upravljavcu, skrbniku, provizijah ter razne dokumente, kot so poročila, izvlečki, prospekti in pravila, mogoča pa je tudi primerjava med različnimi vzajemnimi skladi. V <I>Knjigarni<I> lahko pobrskate po naslovih iz sveta financ.

10. Supermarket vzajemnih skladov
Še ena stran, ki vam pomaga pri izbiri in spremljanju gibanja točk vzajemnih skladov. Preden investirate, s pomočjo vprašalnikov ugotovite, kakšni so vaši cilji varčevanja, kakšen je vaš odnos do tveganja, in si oglejte praktičen primer, nekaj izračunov in primerjavo med različnimi skladi. V preglednici vzajemnih skladov, ki prinašajo sveže podatke o gibanjih vrednosti točk, je označena tudi vrsta sklada (barvno in številčno je ponazorjena struktura naložb oziroma ocena tveganja). Izračunajte si, koliko denarja vas bo ob pričakovani donosnosti čakalo na računu, če boste določeno število let vlagali določeno število enot (ali pa boste vložili vse hkrati in nato pustili, da vložek raste), in kakšno rento boste lahko uživali do konca življenja, nato pa jo zapustili potomcem.

Članki iz iste kategorije: