petek, 1 marcaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Registracija podjetja

Kadar iščemo nov življenjski izziv ali novo priložnost, se pogosto sprašujemo, ali bi bilo dobro odpreti lastno podjetje ali ne. Ne glede na to, ali ste zaposleni in razmišljate o odprtju podjetja kot o dodatnemu viru zaslužka, ali pa ste brezposelni in naj bi novo podjetje predstavljalo vaš novi vir zaslužka, pa je treba vedeti, da je registracija podjetja dejanje, ki zahteva veliko mero premisleka.registracija podjetja

Preden se lotite podjetništva, se vprašajte, ali imate podjetniške lastnosti kot so sposobnost hitrega odzivanja in odločanja, kreativnost, kritičnost, samozavest, sposobnost komuniciranja in preračunljivo obvladovanje tveganja. Vprašajte se, ali imate sposobnost javnega nastopanja, pisnega izražanja ter samoorganizacije – predvsem slednja je namreč tista, ki podjetnikom na začetku poti pogosto predstavlja težavo.

Podjetja tudi ne gre ustanavljati s prepričanjem, da bomo pač poskusili najti svojo pot, in kar bo, pač bo. Podjetništvo zahteva odločnost, a ne zaletavosti. Preden pričnemo z delom moramo biti prepričani, da imamo dovolj poslovnega znanja in znanja s področja specifične dejavnosti, da nam bo uspelo. Podjetja, ki so ustanovljena »na horuk« in nepremišljeno, se pogosto ne obnesejo tudi zaradi tega, ker lastniki pred ustanovitvijo ne opravijo tržnih raziskav in izhajajo zgolj iz lastnih prepričanj. Dejstvo je, da je lahko nek proizvod podjetniku všeč in misli, da bo uspel pri kupcih, a se nazadnje izkaže, da smo si ljudje različni. Enako velja za storitve – samo zato, ker ponudnik storitve meni, da se bo ta »prijela«, še ne velja odpreti podjetja, najeti dragih poslovnih prostorov in se vreči v obilno oglaševanje (npr. spletno oglaševanje). Vedno je treba najprej preveriti, kakšna je ponudba, kakšno povpraševanje in kakšna je konkurenca. Kadar imate inovativen proizvod ravno tako ni odveč preveriti njegov uspeh na raznih »kickstarter« portalih, ki vam lahko hkrati prinesejo že tudi vlagatelje.

Naslednji korak je zagotovo razmislek o tem, kakšno obliko naj bi imelo podjetje, ter kdo bo lastnik. Se boste na podjetniško pot podali sami ali s pomočjo partnerjev ali tihih partnerjev? Boste ustanovili s.p., d.o.o., d.n.o. ali celo d.d., ali vam za vaše ideje zadoščata že društvo ali zavod? Razlike med delovanji teh družb so kar precejšnje, zato se velja posvetovati glede najboljših možnosti.

Kaj pa subvencije? Tudi te pridejo danes še kako prav, zato se pozanimajte tako o subvencijah, ki jih nudi Zavod za zaposlovanje kot o subvencijah in sredstvih za razvoj podjetništva, ki jih ponujajo druge inštitucije.
Registracija podjetja je v današnjih časih tako enostavna zadeva, da lahko zanjo poskrbimo v enem dnevu. A da bi zgolj zato, ker je ustanovitev tako enostavna, naredili napako, ne velja tvegati. Raje torej dobro naredite »domačo nalogo« in si zagotovite, da bo vaše podjetje zares uspešno.

https://www.youtube.com/watch?v=RpGzed8t2P4

Članki iz iste kategorije: