petek, 26 majaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Računalništvo

Zakaj potrebujemo strežnik in domeno?

Zakaj potrebujemo strežnik in domeno?

Računalništvo
Svetovni splet je nedvomno spremenil svet na bolje na številne načine. Tudi poslovnega in osebnega življenja si ne moremo več predstavljati, ne da bi uporabljali pametni telefon, namizni računalnik, prenosnik in druge moderne naprave. Dostop do naših najljubših domen omogoča spletno gostovanje, ki deluje v ozadju. Poteka preko strežnikov, kjer se nahaja vsa HTML koda, ki je potrebna za prikaz digitalnih vsebin na zaslonu našega računalnika. Pomembno je, da se zavedamo kako delujejo strežniki in zakaj so tako pomemben element svetovnega spleta. (več …)
Novost na trgu so pametna očala

Novost na trgu so pametna očala

Računalništvo
Moška očala z naprednimi zmožnostmi Moški pogosto prisegajo na praktičnost. Ravno zato so moška očala s pametno tehnologijo primerna za njih. Mogoče jih je uporabljati popolnoma prostoročno. Na prihajajoči telefonski klic se je mogoče oglasiti z dotikom očal. Pri tem ne potrebujemo potrjevati klica na telefonu ali drugih gibov oziroma funkcij. Vse, kar potrebujemo je stabilna povezava z našim pametnim telefonom. Omenjena zmogljivost nam omogoča, da brezskrbno odgovarjamo na prihajajoče klice med vožnjo za avtomobilom. Seveda pa je vedno priporočljivo, da imam vozilo opremljeno z držalom oziroma nosilcem za pametni telefon. (več …)
Pogosti razlogi za izgubo podatkov

Pogosti razlogi za izgubo podatkov

Računalništvo
Trdi diski so izpostavljeni strojnim okvaram Nove računalniške komponente so izpostavljene nenehnim izboljšavam s strani proizvajalcev. Te vedno iščejo nove materiale in načine, kako izboljšati njihovo zanesljivost na kratki in dolgi rok. Na žalost pa so trdi diski, kot vse računalniške komponente, izpostavljeni strojnim okvaram. Načeloma so izredno zanesljivi in brez težav delujejo več let. Po približno petih letih pa se je potrebno zavedati, da imajo morda že močno omejeno življenjsko dobo. (več …)
Potek registracije domene

Potek registracije domene

Računalništvo
Vsaka spletna stran potrebuje svojo lastno domeno. Ta mora biti edinstvena in se ne sme podvajati. Pridobimo jo preko registracije domene, ki zahteva, da izberemo ime in končnico. Zakupimo jo lahko za obdobje enega leta. Po preteku tega obdobja moramo ponovno podaljšati veljavnost domene za nadaljnje leto. Samo registracijo je možno opraviti na različnih spletnih registrarjih. Možno je tudi, da to storimo pri ponudniku gostovanja spletnih strani. Načeloma ni pomembno kje opravimo nakup domene. Je pa bolje, če opravimo nakup pri podjetju, ki bo gostovalo našo stran, saj je tako veliko lažje reševati različne tehnične težave v prihodnosti. (več …)
Prodaja preko spletne trgovine nam olajša poslovanje

Prodaja preko spletne trgovine nam olajša poslovanje

Računalništvo
Preden se podamo v glavne prednosti ki nam jo prinese izdelava spletne trgovine, bomo rekli besedo ali dve o digitalnem oglaševanju. To je dandanes zelo prevladujoč način za predstavitev majhnih, srednjih in velikih podjetij ter njihovih produktov in storitev. Poleg tega lahko spletno oglaševanje poteka tudi preko socialnih medijev in drugih portalov, kjer se zbira veliko ljudi. Mora pa se povezovati na našo spletno stran ali trgovino, saj bodo stranke pričakovale, da lahko pregledajo našo ponudbo na spletu. (več …)
Mehanični in programski razlogi za okvaro trdega diska

Mehanični in programski razlogi za okvaro trdega diska

Računalništvo
Disk, ki ne more pravilno zapisati podatkov Glavni razlog za okvaro diska je njegova nezmožnost zapisovanja in branja podatkov. Operacijski sistem vedno zapisuje in bere različne segmente podatkov, vendar, ko to stori neuspešno, pride do napake. Taki podatki postanejo nedostopni, saj postanejo okvarjeni. Tako lahko izgubimo večje in manjše datoteke ter tudi programe. Veliko večja verjetnost pa je, da so bodo večje datoteke lažje okvarile, saj zavzamejo več fizičnega prostora na trdem disku. (več …)