sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Investicijsko srebro

English: Silver bullion bar 1000oz top view
(Photo credit: Wikipedia)

Ker so finančni in nepremičninski trgi zadnja leta precej nestabilni, se ljudje vse bolj nagibamo k drugim možnostim varčevanja. Varčevanje v surovinah je vse bolj priljubljeno, saj surovine svoje vrednosti ne izgubljajo tako hitro kot nekateri drugi varčevalni produkti. Marsikomu pa je varčevanje v zlatu ravno zaradi visoke cene nedostopno, zato je dokaj dobra alternativa temu varčevanje v naložbenem srebru.

Proizvodnja srebra je precej manjša kot proizvodnja zlata, hkrati pa se zaloge zaradi nove tehnologije precej hitro porabljajo. Srebro se tako uporablja v izdelavi nakita, v elektroniki, medicini, fotovoltaiki in še marsikje drugje, saj ravno srebro od vseh kovin najbolje prevaja toploto in elektriko.

Glede na podatke o primanjkljajih srebra na tržišču lahko rečemo, da je srebro v primerjavi z zlatom močno podcenjeno, saj povpraševanje že zadnjih 20 let presega ponudbo. Te primanjkljaje dopolnjujejo večinoma z reciklažo starega srebra.

Tako kot naložbeno zlato se tudi investicijsko srebro prodaja v palicah različne teže ter v srebrnikih. Če primerjamo ceno srebrne palice in srebrnika glede na težo ni pri nakupu enega ali drugega skoraj nobene razlike. Pri nakupu srebra je treba upoštevati, da v Sloveniji plačamo DDV (pri nakupu zlata smo namreč davka oproščeni), medtem ko pa je prodaja naložbenega srebra davka prosta. Plačilu davka na dodano vrednost se lahko pri nakupu srebra izognemo tako, da poiščemo prodajalca, ki nam omogoča nakup in hrambo investicijskega srebra v Švici. Bodite pozorni, da se zaloge skladiščijo v vašem imenu in na vaš račun, ter da so med shrambo zavarovane.

Za nakup naložbenega srebra je zdaj ravno pravi trenutek, saj ga dobite po precej ugodni ceni. Pa poglejmo še malo napovedi za prihodnost: Nemčija in ZDA sta se odločili, da bosta začeli spodbujati nakup avtomobilov na električni pogon. To pomeni, da bodo vsi ti avtomobili potrebovali srebrne akumulatorje, kar nas slej ko prej pripelje do tega, da se bo cena srebra, kot uporabne in ne le naložbene kovine vsekakor povzpela.

Enhanced by Zemanta

Članki iz iste kategorije: