sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Okovje in ročaji za pohištvo

Pred leti sem podedovala babičino hišo, v kateri se je skrivalo precej stare opreme. To je bilo predvsem pohištvo iz masivnega lesa, kajti v babičinih časih pač še niso delali cenenega pohištva, kot ga poznamo danes. Ko sva se s fantom pred kratkim odločila, da babičino hišo urediva in se preseliva vanjo, sem bila zato takoj odločena, da bova ohranila staro pohištvo.

Večina pohištva je bila v odličnem stanju, torej so bila potrebna zgolj manjša popravila in nekaj barvanja. Kljub temu sva ob premestitvi po lastnih željah hitro ugotovila, da so prostori videti precej starinski in turobni. Kljub temu, da sva mislila, da bodo videti sodobni že zato, ker sva namestila nove, moderne svetilke, preko parketa pogrnila sodobne preproge, in na okna namestila roloje živahnih barv. Nekaj je še vedno manjkalo – in hitro sva ugotovila, da imava takšen občutek zaradi pohištva.

Razmišljala sva o tem, da bi nekaj kosov pohištva nadomestila s sodobnejšim ali dala izdelati pohištvo po meri, ki se bo stilno s starim ujemalo, a bilo hkrati sodobnejšega videza, vendar si nisva želela brez potrebe delati dodatnih stroškov.

In nenazadnje – zakaj bi zavrgla kakovost? Ker rešitve nisva našla oziroma nisva vedela, kaj nama v hiši »ni prav«, sva bila zato nekoč zelo presenečena nad ugotovitvijo prijateljice, ki naju je obiskala. Prijateljica, ki ima očitno precej izurjeno oko za opazovanje podrobnosti, je namreč takoj rekla: »Zakaj ne zamenjata teh starih ročajev na pohištvu? Prav grozni so videti.«

Seveda sva takoj vedela, da ima prav. Ko sva bila med obnovo pohištva v trgovini na oddelku, kjer so bili okovje in ročaji za pohištvo, sva si ogledala kar nekaj ročajev in komentirala, kako čudoviti so. A žal nisva pomislila na to, da so ravno ročaji tisti, ki izjemno vplivajo na videz pohištva – in da lahko popolnoma spremenijo tudi videz najinega.

Že nekaj dni kasneje sva se tako odpeljala do trgovine za domače mojstre in si tam ogledala cel kup modernih ročajev. Želela sva, da bi ti najino pohištvo naredili bolj sodobno, a ne preveč – vseeno je bilo treba paziti, da se bodo ročaji s stilom pohištva ujemali. Izbrala sva srebrne ročaje moderne oblike, ki so bili obema všeč, in ko sva jih doma zmontirala, se nama je kar smejalo. Najin dom je bil videti popolnoma drugačen – in kljub staremu pohištvu zelo sodoben.

 

Članki iz iste kategorije: