petek, 1 marcaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Otroške sobe skozi čas

Kids' room
Kids’ room (Photo credit: clg20171)

Tako kot vse drugo se tudi naša bivališča s časom stalno spreminjajo. Če vzamemo ekstremen primer; sodobne hiše nimajo veliko skupnega z jamami, v katere so se zatekali naši daljni daljni predniki. Ostal je le koncept bivališča kot zatočišča pred različnimi naravnimi nevšečnostmi in divjimi živalmi, pa še to je danes v nekaterih primerih že dvomljivo. Prav tako radikalno so se skozi zgodovino razvijali in spreminjali posamezni prostori v bivališčih – od »enosobnih« jam smo prišli do velikih družinskih hiš, ki pod isto streho združujejo več deset različnih soban. Če si to evolucijo stanovanjskih prostorov pogledamo še podrobneje, bomo ugotovili, da so se tudi znotraj posameznega prostora odvijale določene spremembe – kuhinje danes so na primer popolnoma različne od tistih pred petsto leti, enako velja tudi za druge prostore, izjema bi bila v tem primeru lahko le spalnica, ki ohranja svojo vlogo nespremenjeno že tisočletja.

Tudi otroške sobe so se s časom precej spremenile. Danes so te pogosto opremljene z vrhunskimi napravami, namenjenimi otrokovi zabavi, pa tudi z drugimi sodobnimi pripomočki, o katerih pred stotimi leti niti sanjali niso.

Seveda k temu veliko prispeva tudi hiter razvoj igrač, ki so danes veliko bolj raznolike kot so bile včasih, a tudi prostor sam se je skozi desetletja spreminjal, deloma zato, ker so imeli otroci drugačne igralne navade, deloma pa zato, ker se je namen samega prostora spreminjal. Otroške sobe danes nikakor niso namenjene le za igranje, saj otroka pogosto spremljajo od rojstva do poznih najstniških let, kar pomeni, da imajo sobe ključno vlogo pri razvoju in odraščanju posameznika.

Tako so sodobne otroške sobe opremljene z vso potrebno opremo, ki zagotavlja otroku kar najboljši možen razvoj, seveda pa nudijo tudi dovolj možnosti za zabavo. Danes v otroških sobah navadno najdemo vsaj posteljo, omaro in pisalno mizo, odvisno od otrokove starosti pa mora biti na voljo še dovolj prostora za igro. Za to, da kup igrač ne leži razmetan po sobi, skrbi posebna omarica ali skrinja za igrače, čeprav se še vedno pogosto zgodi, da v otroški sobi vlada nered. V starih časih so bile otroške sobe večinoma bolj preproste, čeprav je bila oprema podobna, vsaj po namenu. Otroci so se raje igrali zunaj, prav tako so že zelo zgodaj začeli služiti kruh, zato v otroških sobah nekaj stoletij ali desetletij nazaj še ni bilo veliko igrač. Tudi pisalna miza ni bila nujna oprema, dodali pa so jo po potrebi, e jo je otrok potreboval za svoje izobraževanje. Medtem ko danes ista soba otroka spremlja vsaj kakšnih deset let skupaj, so se včasih otroci pogosteje selili iz prostora v prostor – če je bilo v družini več otrok, je mlajši kaj kmalu prevzel sobo starejšega, ki je že bila opremljena za njegove potrebe. Bilo je veliko bolj enostavno premestiti otroke, kot pa menjati opremo.

Razlik je seveda še veliko več, prav tako bi lahko našteli nekaj podobnosti. Vsi tisti, ki imajo svoje otroke ali pa vnuke, se še spomnijo, kako drugačne so bile otroške sobe komaj nekaj desetletij nazaj. Morda pa bi tudi otroci radi slišali kakšno pripoved o tistih časih.

Enhanced by Zemanta

Članki iz iste kategorije: