petek, 1 marcaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Zaščita nad vhodnimi vrati

Ste se pravkar vselili v novo hišo, ki ste jo opremili z izrednim veseljem, zmanjkalo pa vam je poguma za zunanjo ureditev? Zunanja ureditev sploh ni zahtevna, pomembno je le, da upoštevamo določene smernice. Začetek urejanja se lahko začne že z zaščito nad vhodnimi vrati, ko bomo stali na pragu in dobivali ideje za ureditev našega zunanjega prostora. Pri tem seveda ne želimo, da bi nas motili neprijetni dejavniki. Nadstreški so idealna zaščita proti vetru, snegu, dežju in soncu. Vetrolov se z našim bivalnim okoljem združi v harmonično celoto, saj so na voljo v veliko različnih barvah, oblikah in materialih.

Poleg nadstrešnice je na voljo tudi stranska zaščita vhoda, ki še dodatno varuje pred vremenskimi vplivi. Poleg klasičnih nadstreškov so na trgu na voljo tudi suhomontažni nadstreški. Prednosti suhogradnje so njene zelo dobre gradbene lastnosti, nove ustvarjalne možnosti oblikovanja, biološka neoporečnost in drugo. Po zaščiti vhoda s primerno nadstrešnico, se končno lahko posvetimo tudi zunanji ureditvi, ki nam jo bodo zavidali vsi sosedi. Zasnova zunanjega prostora hiše je odvisna od tipa hiše, prostorskih značilnosti parcele ter želja, ki jih imamo.

Pri vrstni in atrijski hiši je vrt ponavadi majhen in prostorsko jasno razdeljen na prevrt, v katerem so dovozni in vstopni del in ureditve za odvoz smeti, za pošto ipd., ter bivalni vrt, ki je v tesni povezavi z bivalnimi prostori hiše. Zaradi same zasnove takega tipa hiše je v bivalnem delu vrta ponavadi zagotovljena dobra funkcionalna izkoriščenost in velika zasebnost. Pri prostostoječi hiši je zasnova zunanjega območja malce bolj zahtevno vprašanje. Območje je vidno izpostavljeno z vseh strani. Pri teh vrsti hiše je zelo pomembno, da se zunanji prostor načrtuje že hkrati s hišo in s tem zagotovi dobro povezanost med vrtom in hišo.

Predvrt deluje kot osebna izkaznica naše hiše, saj se z njim predstavljamo navzven. Bivalni del vrta zagotavlja prijetne pogoje za druženje in bivanje na prostem. Glavna je njegova dobra povezanost s hišo, če mislimo na vrtu tudi jesti. Pridelovalni del običajno obsega sadovnjak in zelenjavni vrt. Prostor naj ne bi bil izpostavljen onesnaževanju s ceste. Ljudje si vedno pogosteje v večjih vrtovih uredijo tudi tenis igrišče, plavalni bazen in drugo. Pri tem je treba dobro razmisliti o stroških vzdrževanja in o tem, koliko časa v letu bomo objekte sploh imeli v uporabi. Osnovno vodilo naj bo, da je vrt prostor sprostitve in veselja ter ne odvečno breme.

Članki iz iste kategorije: