sobota, 30 septembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Oblikovanje pohištva zahteva znanje

Français : Première table en Corian© réalisée ...
(Photo credit: Wikipedia)

Oblikovanje pohištva je del industrijskega oblikovanja in oblikovalci, ki se s tem ukvarjajo, so pogosto zelo inovativni – tudi slovenski, o čemer nenazadnje pričajo tudi mednarodne oblikovalske nagrade. Vsekakor pa se takrat, ko opremljamo svoj novi dom, oblikovanje pohištva zdi prijetno opravilo skoraj vsakomur. In ker imamo svoje zamisli in želje, hitro vzamemo v roke list in svinčnik ter narišemo svojo sanjsko sedežno garnituro, stol ali omaro.

Ideja, ki jo skušamo (bolj ali manj uspešno) prenesti na papir, pa seveda še ni dovolj, da bi zares lahko oblikovali nekaj svojega. Oblikovanje pohištva namreč zahteva poleg risarskega talenta še precej drugega znanja.

Pogosto je treba poznati »klasične« mere posameznih kosov pohištva – za stole na primer primerno višino sedalne ploskve, za kuhinjske omarice delovno višino pulta in podobno. Če bi risali kar »na pamet« in vztrajali pri izvedbi po vašem »načrtu«, bi se vam nenazadnje lahko pripetilo celo to, da v čudovito otroško posteljico, ki ste si jo zamislili za svojega dojenčka, ne bi pristajala niti ena vzmetnica klasične velikosti …

Drugo pomembno znanje za oblikovanje pohištva je poznavanje proporcov oziroma razmerij. Tudi takrat, kadar sedalni del stola narišete na primerni višini in kadar so primerno visoko tudi naslonjala za roke, so ta lahko še vedno prekratka. Ali pa narišete prenizko naslonjalo, ki bi človeku povprečne višine segalo zgolj do polovice hrbta …

Oblikovanje pohištva pa se seveda ne konča pri umetniški skici. V industrijsko oblikovanje spada predvsem zato, ker je treba dejansko narediti predmet, sestavljen iz več delov – torej je treba dejansko narediti načrt, ki bo predvidel posamezne dele in to, kako jih sestaviti, da bodo trdni in varni. In če niste s svojim poskusom oblikovanja obupali že prej, bo sedaj zagotovo čas, da se obrnete vsaj na kakšnega mizarja, ki vam bo povedal, kaj je možno in kaj ne, ter vašo idejo spravil v nekoliko bolj »tehnično obliko«.

Zadnji stopnji sta izbira materialov in postopkov izdelave. Tu gre za precej povezani zadevi, saj določeni materiali določeno obdelavo prenesejo, drugi spet ne. Prav tako je potrebno dobro poznavanje posameznih lastnosti materialov takrat, kadar materiale kombiniramo – ker se eni bolj raztezajo in krčijo kot drugi, na primer. In za neukega laika ni zahtevno zgolj poznavanje različnih vrst lesa, kovin in plastičnih mas, temveč se lahko zaplete celo pri tako običajni stvari kot je material prevleke za oblazinjeno pohištvo.

Naš nasvet je torej: krasno, da imate idejo, a najbolje je, da razvoj in izvedbo te ideje za oblikovanje pohištva prevzame nekdo, ki je v tem profesionalec.

Enhanced by Zemanta

Članki iz iste kategorije: