sreda, 10 aprilaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Počutje in udobje v domačih prostorih je precej odvisno tudi od razsvetljave

Pri zasnovi novega doma ali pri prenovi starega je treba nujno večjo pozornost nameniti tudi razsvetljavi. Za vsak prostor je torej treba že vnaprej načrtovati izbiri posameznih svetil. Zlasti je to pomembno za prostore, kje se pogosto nahajamo, na primer za dnevno sobo, kuhinjo, spalnico. Dejstvo je, da vrsta razsvetljave v veliki meri vpliva tako na naše počutje kot tudi na udobje. Slednje pa lahko pomeni, da svetila vplivajo tudi na zdravje.

Pri izbiri svetil najprej preverimo vse kategorije. Na voljo so stenska svetila, zidna svetila, talna svetila, vgradna. Nasploh pa razsvetljavo lahko delimo tudi na notranjo in zunanjo. To pomeni, da pri izbiri takšne opreme za dom ne razmišljamo samo o opremljanju notranjih prostorov, temveč tudi zunanjih. Zunanja razsvetljava je še kako pomembna, predvsem ko gre za varnost.

Zakaj vse so koristna stenska svetila

Stenske svetila še zdaleč niso namenjene le za ustvarjanje ambientalnih svetlobnih poudarkov. Izjemno uporabna so tudi za kot lučke za branje, ne nazadnje lahko takšna razsvetljava predstavlja celo glavno osvetlitev določenega prostora. Vse je namreč zlasti odvisno od tega, za kakšno vrsto stenske luči se boste odločijo. Seveda je odvisno tudi od njene pozicije v sobi.

Stenska svetila v vsak dom
Pri zasnovi novega doma ali pri prenovi starega je treba nujno večjo pozornost nameniti tudi razsvetljavi.

Če zidna svetila primerjamo s stenskimi, so stenska na primer lahko v prednosti, ker njihova svetloba ne pada od zgoraj, posledično se manj blešči. V kopalniškem prostoru je zato stenska lučka v višini obraza veliko bolj primerna kot pa zidno svetilo. Zaradi kota svetlobe prvi tip razsvetljave namreč ne bo ustvarjal nezaželenih senc na obrazu. Na takšen način nam je torej omogočen precej bolj realističen odsev svoje podobe v ogledalu.

Stenske svetila še zdaleč niso namenjene le za ustvarjanje ambientalnih svetlobnih poudarkov.

Članki iz iste kategorije: