sreda, 30 novembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Sodobna svetila vseh vrst in oblik

Svetloba je del našega življenja. Ločimo med naravno in umetno svetlobo. Slednja je v največji meri odvisna prav od nas samih. Uporabljamo jo v primerih, ko na razpolago nimamo dovolj naravne svetlobe ali ko te v danem trenutku sploh nimamo na razpolago. V prostorih in tudi na zunanjih območjih moramo zato poskrbeti za umetno svetlobo, ki jo pridobimo s pomočjo elektrike in tudi drugih sredstev.

Umetno svetlobo dobivamo tudi s pomočjo raznovrstnih svetil. Te v osnovi delimo na LED svetila, vgradna svetila, reflektorje, namizna svetila, stropna svetila, stenska in talna svetila.

Namizna svetila

LED svetila so energetsko varčna in varujejo okolje

V zadnjem času je veliko slišati, kako zelo primerna so za naše življenje LED svetila. Za njih je namreč značilno, da so energetsko nadvse varčna in da nam pomagajo tudi pri varovanju našega okolja. Z njimi lahko prihranimo tudi do 85 % električne energije, kar pa seveda ni malo. Imajo tudi do trikrat večjo moč kot pa navadna svetila. Ena od številčnih prednosti je tudi ta, da drastično zmanjšujejo naše stroške, ker imajo tako dolgo življenjsko dobo. Z njimi lahko ustvarjamo tudi najrazličnejše svetlobne učinke in barve svetlobe.

Vgradna svetila in reflektorji

Med ljudmi so priljubljena tudi vgradna svetila, ki so na primer lahko vgrajena v strop tako, da so z njim popolnoma poravnana. Lahko so gibljiva in vrtljiva ali pa povsem navadna. Tudi s to vrsto svetil lahko dosežemo najrazličnejše svetlobne učinke.

Namizna svetila

Reflektorji so še ena od vrst priljubljenih svetil, ki se odlikujejo predvsem po manjši uporabi in izjemno veliki moči. Proizvajajo posredno svetlobo in se lahko uporabljajo tudi takrat, kadar želimo osvetliti kak predmet, na primer sliko.

Stropna, stenska in talna svetila

Stropna svetila ljudje uporabljamo predvsem za enakomerno razsvetljavo celotnega prostora. Za njih je značilno, da jih montiramo sredi prostora. Pri manjših prostorih poskrbijo za celotno osvetljavo prostora. Najbolj pogosta izbira so viseča stropna svetila, ki lahko zelo polepšajo naše prostore. Podobno kot stropna svetila pa delujejo tudi stenska svetila. Razlika je v tem, da slednja osvetlijo le del prostora. Njihova montaža je smiselna predvsem tam, kjer se radi veliko zadržujemo in kjer potrebujemo določeno količino svetlobe. Njihova lastnost je ta, da lahko proizvajajo direktno in tudi nedirektno svetlobo.

Za talna svetila je značilno, da so lahko vgrajena ali pa postavljena na površino tal. Primerna so predvsem za osvetljevanje zunanjih objektov. V dnevnih prostorih pa uporabljamo predvsem samostoječa talna svetila. Ta osvetlijo samo del prostora, kjer se nahajamo. Poleg tega pa lahko tudi zelo lepo popestrijo naš prostor.

Namizna svetila so lahko prav posebna

Že samo ime nam pove, da namizna svetila večinoma uporabljamo za najrazličnejše dejavnosti, ki jih opravljamo za mizo. Takrat potrebujemo direktno svetlobo in tovrstna svetila so kot nalašč za to. Ena so najbolj zaželenih oblik teh svetil so prav zagotovo pisarniška namizna svetila.

Sicer pa nam strokovnjaki priporočajo, da naj namizna svetila predstavljajo kombinacijo različnih svetlobnih virov. Osvetlitev mize velja za eno od najbolj pomembnih osvetlitev v naših prostorih. Tako lahko izbiramo med namizno svetilko z upogljivo roko, ki jo lahko nastavimo tudi sami. Pomembno je, da si ves delovni prostor osvetlimo dobro in da pri tem preprečimo kakršno koli bleščanje.

Namizna svetila pa seveda niso namenjena le kot razsvetljava domačih pisarn, ampak tudi kot njen okrasni element. Tako je najbolje izbrati namizna svetila, ki se bodo popolnoma ali vsaj delno ujemala s pohištvom. Z njihovo izbiro izražamo tudi svoj slog.

Namizna svetila z možnostjo zatemnitve

Sodobna namizna svetila so lahko izjemo zanimiva ter posebna. Ena od priljubljenih izbir na trgu je tudi namizna svetilka, ki ima možnost zatemnitve. Ta oddaja toplo in hladno belo svetlobo. Na ta način se povsem prilagaja našim dnevnim dejavnostim. Lahko jo povežemo tudi preko posebnega vmesnika, in sicer z domačim omrežjem. Na ta način lahko enostavno dosežemo preprost nadzor prek pametne naprave. Tovrstna namizna svetila se ponašajo tudi s prav posebno 3D teksturo za bleščeč svetlobni učinek.

Na prodajnih policah pa se nahaja tudi namizna svetilka z brezžično polnilno postajo. Gre za vrsto namiznih svetil, ki omogočajo brezžično polnjenje našega mobilnega telefona. To je lahko več kot odlična rešitev za nas in za naše domače.

Sodobna namizna svetila in tudi druge vrste svetil se tako ne uporabljajo samo za osvetljevanje našega prostora, ampak tudi za še mnoge druge zadeve, ki so nam prav tako zelo pomembne.

Članki iz iste kategorije: