torek, 5 decembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

LED svetloba in svetila

Strokovnjaki napovedujejo, da bo LED svetloba v prihodnosti postala nekaj vsakdanjega, saj imajo LED svetila že sedaj obilo pozitivnih lastnosti, z nadaljnjim razvojem te tehnologije pa bodo postala le še boljša in bolj prijazna do okolja in naših oči.LED svetloba

Modra, bela ali rumena svetloba?

Pri nakupu svetil ne razmišljamo pogosto o barvi svetlobe, vendar bi morali, saj je določena svetloba bolj primerna za določena opravila kot druge barve svetlobe. Največkrat govorimo o topli in hladni svetlobi ali pa o različnih barva svetlobe. Topla ali rumena svetloba je načeloma najbolj primerna za bivalne prostore, prav tako pa ne boste zgrešili, če jo boste uporabili kje drugje. Seveda pa je pri tem, kakšna bo svetloba, pomembna tudi moč žarnice oziroma njena svetilnost.
LED svetloba je na voljo v različnih barvah, zato ne drži tisto, kar menijo mnogi, da LED svetila dajejo le hladno svetlobo, kakršno največkrat vidimo recimo v trgovinah, saj je barva svetlobe odvisna od žarnice. Pri tem je treba vedeti, da se vam bolj splača izbrati kvalitetne žarnice, saj se LED tehnologija nenehno razvija, zato so dražje žarnice navadno narejene v skladu z najnovejšimi trendi na tem področju ter tako še bolj prijazne našim očem.

Kakšne so glavne prednosti LED tehnologije?

1. Energijska varčnost – v primerjavi z drugimi vrstami svetil, ima LED tehnologija najboljši energijski izkoristek.
2. Zelo dolga življenjska doba – zaradi dobrega energijskega izkoristka ter robustnosti ima LED žarnica nekajkrat večjo življenjsko dobo kot običajna žarnica.
3. Prijaznost do okolja – LED žarnice so bolj ekološke kot druge vrste žarnic, saj manj obremenjujejo okolje.
4. Brez živega srebra in drugih škodljivih snovi – LED žarnice ne vsebujejo živega srebra, ki je prisoten v varčnih sijalkah, pa tudi sicer so narejena iz snovi, ki ne vsebujejo strupov, ki bi bili nevarni zdravju ali okolju.
5. Možnost recikliranja – LED tehnologija omogoča, da se porabljene žarnice, ki jih je zaradi njihove dolge življenjske dobe že tako ali tako manj, popolnoma reciklira, kar je vsekakor zelo ekološko.
4. Takojšnje delovanje – že ob vklopu svetila se žarnica takoj prižge in vam ni treba čakati na njeno popolno delovanje.
5. Nizki stroški vzdrževanja – zaradi dolge življenjske dobe in kvalitetne izdelave je LED žarnice le redko treba menjati, prav tako pa ne potrebujejo tudi nobenega drugega vzdrževanja – ko jih namestite, lahko nanje za zelo dolgo časa enostavno pozabite.
6. Skoraj nobenega segrevanja – za razliko od drugih žarnic LED tehnologija omogoča, da prižgana žarnica ne oddaja skoraj nobene toplote, saj skoraj vso svojo energijo pretvori v LED svetlobo, zaradi česar je tudi tako zelo energijsko varčna.
7. Različne barve svetlobe – LED svetloba je lahko različnih barv, odvisno od tega, kakšno žarnico izberemo, kar omogoča pestro izbiro in prilagodljivost za različne namene uporabe.

https://www.youtube.com/watch?v=5V368-Vanx4

Članki iz iste kategorije: