torek, 21 marcaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Amalgamske ali črne plombe naj bi bile nevarne

Glavna krivca za luknjice v naših zobeh sta zobna gniloba ter karies. S sivimi ali črnimi zalivkami so luknjice dolga leta polnili stomatologi. Tudi dandanes še vedno precej ljudi nosi takšne vrste plomb. V zadnjem času pa se vse pogosteje govori o tem, da naj bi bile črne oziroma amalgamske plombe za zdravje nevarne. Nekatere stomatološke klinike jih iz svoje prakse povsem umikajo, prav tako določene šole o njih ne želijo več poučevati svojih študentov.

Plombe iz amalgama zdržijo zelo dolgo v primerjavi z belimi kompozitnimi zalivkami. Novejši materiali oziroma bele plombe so na sploh precej občutljive za rokovanje. Tudi zato ponekod še vedno uporabljajo amalgamske zalivke, ki so tudi cenejše. Pri nas so to edina vrsta plomb, za katere doplačilo z obveznim zavarovanjem ni potrebno. Njihova glavna sestavina je živo srebro, za katero pa je znano, da je za zdravje nevarno.

Kaj je amalgam?

Amalgam je zmes iz približno polovice tekočega živega srebra ter približno polovice zlitine iz finega prahu. Zlitino sestavljajo kositer, baker ter srebro. Zmes mora pripraviti zobozdravnik sam. Nato jo primerno oblikuje ter vstavi v zob, kjer se precej hitro strdi.

amalgamske plombe za zobe
V zadnjem času pa se vse pogosteje govori o tem, da naj bi bile črne oziroma amalgamske plombe za zdravje nevarne, o tem pa ni veliko dokazov.

Za zobne zalivke je amalgam daleč najbolj poceni material. Slednje je pripomoglo k temu, da je postal priljubljen po vsem svetu.

Malo dokazov o nevarnosti amalgamskih zalivk

Ali so amalgamske plombe nevarne?

Čeprav mnogi svarijo pred tem, kako naj bi bile amalgamske plombe oziroma zalivke nevarne za naše zdravje, pa v resnici ni prav dosti dokazov o tem. Med drugim kot negativne učinke tovrstnih zalivk v ustni votlini omenjajo alergijske reakcije, prav tako izpuščaje na koži.

Nadaljujte z branjem članka na tej povezavi: https://www.zelisca.si/amalgamske-ali-crne-plombe-naj-bi-bile-nevarne/

Članki iz iste kategorije: