torek, 5 decembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Kdaj se lahko medicinski pripomočki dajejo v promet

Medicinski pripomočki so precej široka kategorija, v katero sodijo številni izdelki. Verjetno katerega izmed njih tudi sami uporabljate ali pa ste ga uporabljali v preteklosti. V tem primeru imamo na v mislih izdelke, kot so pas za koleno, ledvični pas, oporni pas in še bi lahko naštevali.

Po drugi strani pa se med medicinske pripomočke uvrščajo tudi nekoliko večji produkti, kot so na primer vozički za invalide ali pa stoli za tuš. Seveda pa se vsi tovrstni izdelki ne morejo kar tako dajati v promet oziroma na prodajne police. V promet oziroma v uporabo se medicinski pripomočki torej lahko dajejo le, če ne ogrožajo zdravja in varnosti uporabnikov. Prav tako morajo biti primerno izdelani, nameščeni ter vzdrževani in uporabljeni v skladu z namenom uporabe.

Izdelki, ki so vpisani v register medicinskih pripomočkov

Pri nas se lahko prodajajo samo tisti medicinski pripomočki, ki so vpisani v register medicinskih pripomočkov, in sicer v skladu z dodatkom določenega pravilnika. Samo v izjemnih primerih pa se lahko prodajajo medicinski pripomočki, ki torej niso vpisani v register. Seveda mora biti to potrebno za varovanje javnega zdravja.

Toaletni stol starejšim in ljudem, ki se težko premikajo olajša odhod na stranišče.

Tudi na sejmih in razstavah so lahko razstavljeni medicinski pripomočki, ki niso v skladu s pravilnikom, a morajo biti na vidnem mestu označeni z oznako, da njihovo trženje ter dajanje v uporabo ni dovoljeno.

Kaj mora biti nujno navedeno na embalaži medicinskega pripomočka

Na ovojni oziroma na prodajni embalaži vseh medicinskih pripomočkov morajo biti navedeni ime in naslov izdelovalca, podatki o izdelku ter namenu uporabe, za sterilne izdelke beseda sterilizirano, številka serije, rok uporabe, za izdelke za enkratno uporabo besedilo za enkratno uporabo.

Medicinski pripomočki, ki olajšajo bolečine in omogočajo varno gibanje ljudem, ki to potrebujejo, so razstavljeni tudi na sejmih in razstavah.

Preberite več … https://www.hisnizdravnik.si/zdravje/kdaj-se-lahko-medicinski-pripomocki-dajejo-v-promet/

Članki iz iste kategorije: