torek, 5 decembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Zobne luske iz porcelana odražajo lastnosti naravnih zob

Luske za zobe se predvsem uporabljajo v primeru obarvanih zob, obrabljenih zob, poškodovanih ali zlomljenih, nepravilno poravnanih, neenakomernih, nepravilno oblikovalnih. Ne nazadnje je takšen estetski zobni pripomoček zelo dobrodošel tudi v primeru morebitnega razmika med zobmi.

Diagnoza ter postavljanje načrta terapije

Dandanes se vse več ljudi odloča za številne zobozdravstvene estetske posege, med katerimi zagotovo pomembnejšo vlogo zavzemajo tudi porcelanske luske. Na slednje se mora, tako kot za druge storitve, že na samem začetku pripraviti natančen načrt terapije in seveda potrebno je postaviti tudi diagnozo. Pri tem mora pacient dovolj aktivno sodelovati. Predvsem mora pojasniti, kakšen rezultat si s pomočjo zobnih lusk pravzaprav želi doseči.

Zobna prevleka ali zobna krona pomeni obnovitev zoba. 

Strokovnjaki naredijo pregled zob, da se lahko povsem prepričajo, ali so zobne luske sploh dovolj primerna rešitev. Pacientu pa se ob tem seveda predstavi tudi celotni postopek zdravljenja pa tudi morebitne omejitve. Priprava na zobne luske poteka s pomočjo minimalnega brušenja zob. To opravi zobozdravnik, da lahko dobro pripravi površino za luske. Nato se poskenira oziroma odvzame še odtis zob. Vse skupaj pa zobozdravnik nato pošlje v posebni zobni laboratorij, kjer se luske izdelajo po meri. Med čakanjem se pacientu izdelajo začasne luske.

Zobna prevleka ali zobna krona pomeni obnovitev zobu

Zobna krona ali zobna prevleka pomeni obnovo posameznega zobu. V tem primeru je torej v ospredju fiksna protetika oziroma fiksni protetični nadomestek. Ta nadomešča izgubljeno zobno substanco. Oblika ter barva zobne prevleke se odločata skupaj s pomočjo strokovnjaka kot tudi pacienta.

Za kakovostne zobne prevleke je na primer značilno, da so polno keramične in cikonijeve. Prav vsak protetični izdelek, kot je tudi zobna prevleka ali krona, pa mora biti seveda edinstven. To pomeni, da je izdelan po meri pacientove ustne votline. Posledično lahko predstavlja najboljšo dolgotrajno pa tudi izjemno estetsko rešitev za obnavljanje poškodovanih zob.

Članki iz iste kategorije: