četrtek, 26 januarjaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Paradontoza je bolezen dlesni

Ena izmed najbolj razširjenih bolezni dlesni je paradontoza. Povzročajo jo bakterije, ki se sčasoma nabirajo na dlesnih in zobeh. Sčasoma lahko stanje postane precej resno, saj omenjena bolezen povzroči zobobol. S primerim čiščenjem zob lahko paradontozo popolnoma ustavimo in preprečimo poškodbo kosti in dlesni v ustni votlini.

Vnetje dlesni ali gingvitis 

Velikokrat se paradontoza in druge težave z zobmi pričnejo z vnetimi dlesnimi. Eden izmed prvih znakov gingvitisa so krvaveče dlesni med ščetkanjem. Dostikrat lahko tudi opazimo razbarvano sklenino, ki nakazuje, da se je na njen nabral plak. To so zobne obloge, ki se večinoma pričnejo nabirati na težko dostopnih mestih, kot so obzobni žepi, zobni vrat, površini zob ter drugje. Res je, da je v ustih dosti težko dostopnih mest, ko jih želimo očistiti z zobno krtačko. To je tudi razlog, da je priporočeno uporaba zobne nitke, ki lahko očisti tudi najtežje dostopne dele naše ustne votline.

Začetki paradontalne bolezni

Dejstvo je, da ima vsak posameznik v ustih dobre in slabe bakterije. Težava nastane takrat, ko število slabih bakterij preseže določeno število. Takrat se lahko pojavijo razna vnetja in karies, ki lahko privede do zobobola.

Zaradi nabiranja plaka in prevelikega števila bakterij, se dlesni pričnejo umikati. To povzroči odziv imunskega sistema, ki sproži vnetje. Tako se lahko opazi krvavenje med ščetkanjem in nitkanjem.

Bolezen dlesni sčasoma napreduje

Zobozdravnik nam lahko hitro odkrije vzroke za vnete dlesni. Res pa je, da moramo to storiti čimprej, drugače bolezen počasi a zmerno napreduje. Paradontoza srednje stopnje se nadaljuje z zobobolom in majavimi zobmi. Temu je tako, saj zobje izgubijo podporo kosti, ki jih drži v čeljusti. V tem primeru se lahko tudi imunski sistem bolj burno odzovi, kar privede do vnetij in bolečin po različnih delih človeškega telesa.

Članki iz iste kategorije: