četrtek, 26 januarjaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Zakaj potrebujemo strežnik in domeno?

Svetovni splet je nedvomno spremenil svet na bolje na številne načine. Tudi poslovnega in osebnega življenja si ne moremo več predstavljati, ne da bi uporabljali pametni telefon, namizni računalnik, prenosnik in druge moderne naprave. Dostop do naših najljubših domen omogoča spletno gostovanje, ki deluje v ozadju. Poteka preko strežnikov, kjer se nahaja vsa HTML koda, ki je potrebna za prikaz digitalnih vsebin na zaslonu našega računalnika. Pomembno je, da se zavedamo kako delujejo strežniki in zakaj so tako pomemben element svetovnega spleta.

Spletno gostovanje deluje preko strežnikov

Strežniki so glavna pogonska sila interneta. Potrebujemo jih za shranjevanje CSS, HTML in druge kode, ki jo znajo prebrati brskalniki nameščeni na operacijskem sistemu številnih računalniških naprav. Pri najemu storitev spletnega gostovanja najamemo strežnik ali več strežnikov, ki so na voljo v različnih konfiguracijah. 

spletno gostovanje
Dostop do naših najljubših domen omogoča spletno gostovanje preko strežnikov. Tam se nahaja HTML koda, ki je potrebna za prikaz digitalnih vsebin na zaslonu našega računalnika.

Omenjene konfiguracije so ključnega pomena za doseganje določenih zmogljivosti in ciljev uporabnikov strežnika. Tako je mogoče izbrati primerno konfiguracijo za bolj in manj zahtevne uporabnike. 

Deljeno spletno gostovanje na strežniku

Kaj je deljeno gostovanje za spletne strani?

Najbolj ekonomično je, če se strežnik razdeli na več kosov. S tem je mišljena delitev njegove procesorske moči, delovnega pomnilnika, razpoložljivega prostora za shranjevanje podatkov in drugih strojnih zmogljivosti. Pri deljenemu spletnem gostovanju si strežnik deli več deset, sto ali tisoč uporabnikov. To je idealno za uporabnike, ki nimajo visokih zahtev po obisku svoje domene. Pride pa lahko do upočasnitev delovanja določenih domen, če se obisk ene ali več domen poveča do te mere, da zmanjka razpoložljivih strojnih sredstev za pravilno delovanje celotnega strežnika.

Članki iz iste kategorije: