torek, 5 decembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Različne vrste gostovanja

Ko se odločamo med ponudniki gostovanje, se lahko hitro zmedemo ob možnosti najema različnih strežnikov. Pred nakupom, je dobro, če poznamo nekaj osnovnih razlik med strežniki. Seveda je vse odvisno od tega kaj hočemo in pričakujemo. Upoštevati moramo številne dejavnike, ki bo ključni za našo bodočo spletno stran. Če pa nam je spletno gostovanje še neznano, ostanite z nami in skupaj is bomo pogledali vse najbolj ključne osnove, ki jih moramo poznati.

Kaj sploh je spletno gostovanje?

Prvo si poglejmo kaj v resnici sploh je web hosting oz. spletno gostovanje. Ko odpremo brskalnik in obiščemo naše najljubše spletne strani, je v ozadju strežnik. Omogoča nam, da naš brskalnik prebere in prenese vso potrebno kodo s strežnika, da se nam v razumni obliki pokaže na zaslonu. Tako lahko hitro izvemo vse svetovne novice, gledamo glasbene videe in še mnogo več.

Koda, ki jo brskalnik prenese se nahaja na strežniku, ki je lahko kjerkoli na svetu. Strežnik ni nič drugega, kot računalnik, ki ima samo en namen – gostovanje spletne strani za obiskovalce. Strežniki so veliko močnejši računalniki po moči procesiranja, kot računalnik, ki ga imamo v dnevni sobi.

Različni strežniki

Sedaj, ko obvladamo osnovni pojem gostovanja, si poglejmo različne strežnike, ki nam lahko poganjajo spletno stran. Poznamo različne konfiguracije, ki se gibljejo od nezahtevnih do zelo zahtevnih uporabnikov.

Spletno gostovanje

Tako poznamo gostovanje, ki se deli na:

 • Deljeno
 • VPS
 • Namensko
 • V oblaku

Spletno gostovanje in njegova vrsta je odvisna od tega, kaj želimo od naše spletne strani. Naše zahteve bodo precej manjše, če bi radi imeli svoj blog ali spletno trgovino, in večje, če potrebujemo strežnik za veliko korporacijo.

Deljeno gostovanje

Za osnovne potrebe je skoraj vedno uporabljeno deljeno gostovanje. Stroški so v tem primeru zanemarljivi, kar je odlično za začetniška podjetja. V tem primeru se naša spletna stran nahaja na strežniku, ki si ga deli z eno ali več drugimi spletnimi stranmi drugih lastnikov.

Spletno gostovanje

To je odlična rešitev, če ne potrebujemo veliko moči, saj lahko na enem strežniku sobiva tudi več sto različnih spletnih strani.

Če povzamemo vse prednosti:

 • Zanemarljivi stroški vzdrževanja
 • Odlična izbira za začetna podjetja

VPS gostovanje

VPS gostovanje je v ospredju, kot najbolj popularna izbira večine lastnikov spletnih strani. Je najbolj priljubljeno pri lastnikih podjetij in drugih projektov. Konfiguracija strežnika je skoraj enaka kot pri deljenemu načinu gostovanja, vendar z eno veliko razliko – naša spletna stran si ne deli zmogljivosti z drugimi spletnimi stranmi, ki se nahajajo na strežniku.

Obenem nam VPS način omogoča, da si povečamo hitrost našega dela strežnika, kot tudi, da ga posodabljamo brez, da bi motili druge uporabnike.

Prednosti so:

 • Zmogljivost si ne delimo z drugimi uporabniki
 • Naš del strežnika lahko si po volji popolnoma prilagodimo

Namensko gostovanje

Uporabno večinoma za večja podjetja, saj imamo zakupljen celotni strežnik. To pomeni, da smo pripravljeni na velik obisk naše spletne strani, ki lahko prenese obremenitev tudi več tisoč obiskov naenkrat.

Spletno gostovanje

Je najbolj zanesljiv, vendar tudi najdražji način gostovanja, ki pride v poštev za uporabnike, ki pričakujejo ogromen obisk.

Prednosti:

 • Vse zmogljivost strežnika so na voljo samo nam
 • Lahko si strežnik popolnoma prilagodimo po naših željah
 • Nič ne upočasnjuje ali odvzema sredstva našemu strežniku

Gostovanje v oblaku

To je najnovejši način za spletno gostovanje. Je zelo podobno VPS konfiguraciji, vendar s to razliko, da se naša spletna stran nahaja na različnih strežnikih, ki delujejo skupaj. Tako dobimo ogromno moči in večjo zanesljivost za našo spletno stran. Ker je v uporabi več strežnikov, je tudi hitrost naše spletne strani veliko večja in lahko premore tudi večje obiske.

Prednosti:

 • Plačamo samo za sredstva, ki jih spletna stran porabi
 • Bolj varni pred DDoS napadi s spleta
 • Prenesemo lahko večje obremenitve pretoka podatkov

Kako izbrati primerni način gostovanja?

Tukaj moramo dobro premisliti o tem, kar želimo početi s svojo spletno stranjo. Če komaj začenjamo s podjetniško idejo, je spletno gostovanje v deljenem način dobra odskočna deska. Je primerno za manjše spletne trgovine in bloge (domovanje.com).

Za večjo sigurnost in, ko že imamo nekaj prometa na spletni strani, priporočamo VPS način. Tako bomo imeli popolno kontrolo nad našim strežnikom, kot tudi možnost ga popolnoma prilagoditi našim potrebam.

Če pa potrebujemo najboljše, potem priporočamo spletno gostovanje v oblaku ali namensko. Tako bomo dobili najboljše hitrosti brez kompromisa, vendar je tudi cena najema toliko višja.

Članki iz iste kategorije: