petek, 1 marcaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Zakaj potrebujemo web hosting

Spletno gostovanje ali web hosting potrebuje vsak posameznik ali podjetje, ki želi imeti svojo spletno stran. Vendar kaj točno se dogaja v ozadju in kdo skrbi, da naša spletna stran deluje tako kot mora? Obstaja veliko načinov gostovanja ter strežnikov, ki omogočajo, da tako rekoč naša spletna stran živi. Na razpolago imamo tudi različne končnice domen, ki jih lahko uporabljamo. Vse te informacije so lahko malo velik zalogaj za vse, ki ne poznajo osnov gostovanja. Ostanite z nami in si preberite ta članek, da se bolje spoznate z ključnimi sestavinami spletnega gostovanja.

Kaj sploh je gostovanje?

Web hosting ali spletno gostovanje nam omogoča skupni prostor, kjer so vsi naši podatke o spletni strani shranjeni. To zajema tako naše podatke, ki smo jih na spletno stran prenesli, kot tudi vso kodo teme (HTML in CSS), ki jo uporabljamo in vtičnike. Za vse to potrebujemo strežnik, ki omogoča shrambo vseh teh digitalnih vsebin. Če na hitro povzamemo kaj vse zajema prostor na strežniku:

 • HTML in CSS naše spletne strani
 • Dokumente, slike, zvočne datoteke ter video
 • Besedilo, notranje ter zunanje povezave
 • Vse ostale vsebine, ki so na naši spletni strani

Ponudniki web hostinga so razna podjetja, ki imajo prostore v katerih so nameščeni strežniki. Te strežniki gostijo našo spletno stran ali strani. V resnici so to močni računalniki, ki imajo dovolj internetne pasovne širine (hitrosti), da omogočajo, da se na našo spletno stran poveže tudi več tisoč uporabnikov. Odvisno je seveda od načina gostovanja, ki ga izberemo, vendar o tem več kasneje.

Ime domene

Za uspešen web hosting naše spletne strani potrebujemo tudi unikatno domeno. Ta domena je lahko ime našega posla ali aktivnosti. Lahko je pa tudi seveda kakšno ime, ki gre hitro v uho. Načeloma omejitev ni, vendar pa moramo upoštevati, da:

 • Naša domena ne vsebuje presledkov in se ne začne ali konča z pomišljajem
 • Domene, ki so že v uporabi ne moremo podvojiti
 • Ime domene ni občutljiva na velikost črk
 • V imenu so dovoljene samo črke, številke in pomišljaji – drugi znaki niso dovoljeni

Vedno svetujemo, da pri izbiri domene ne izberemo imena, ki bi lahko bil enak produktu drugega podjetja ali imenu podjetja, saj imamo drugače lahko težave z avtorskimi pravicami.

Domena je sestavljena iz različnih delov, ki je dobro, če jih razumemo pred nakupom, ni pa seveda nujno. Tako imamo:

 1. Top Level Domain ali Vrhovno Domeno, ki je tako rekoč končnica same domene, kot je .com, .si, .org, .net ipd.
 2. Mid-Level Domain ali Srednja Domena, ki je najbolj izstopajoč del vsako domene. To je na primer domena123.com, kjer je domena123 srednja domena. Subdomena srednje domene pa bi bil naprimer sl.m.domena123.com, kjer sl označuje, da je jezik strani slovenski in m, da je verzija spletne strani narejena za mobilne naprave
 3. Machine Name ali ime naprave je prvi del vsake domene. To lahko prepoznamo kot WWW, ki brskalniku naroči, da naloži standardno HTML kodo spletne strani. Lahko tudi uporabimo ftp, ki je večinoma uporabljen za prenos datoteke med strežniki.

Način web hosting gostovanja

Poznamo različne načine gostovanja, ki jih ločimo na slednje:

 • Deljeno gostovanje

Najbolj popularna možnost gostovanja pri začetnih podjetjih, ki potrebujejo samo osnovno spletno stran, ki nima veliko prometa. Stroški so zanemarljivi, saj si strežnik delimo z mnogimi drugimi lastniki spletnih strani.

 • VSP ali Virtualno gostovanje

Trenutno najbolj popularen način gostovanja. Večinoma je temu tako, ker imamo popoln nadzor nad našim virtualnim delom strežnika. Obenem nam tako gostovanje omogoča, da zakupimo višjo hitrost interneta, več procesorske moči ali prostora.

 • Gostovanje z namenjenimi strežniki

Namenjeno najbolj zahtevnim uporabnikom, kot so velika podjetja in korporacije. Tako gostovanje je smiselno, če imamo ogromen obisk spletne strani.

 • Gostovanje v oblaku

Nov način gostovanja, kjer je naša spletna stran gostovana na večih strežnikih. To nam omogoča, da si strežniki razpodelijo breme gostovanja in nam omogočijo, da brez težav sprejemamo velik obisk naše spletne strani.

Kdo potrebuje spletno gostovanje?

Ponudnikov spletnega gostovanja ni tako zelo veliko, da bi morali izgubiti ure pri iskanju. Poceni in kvaliteten hosting ima www.plus.hr, v Sloveniji pa denimo Domovanje. Še preden poiščete nekoga, ki bo gostil vašo spletno stran, pa se vprašajte kaj boste z njo sploh počeli.

Če prodajamo stvari ali pišemo svoj blog, je skoraj sigurno, da bomo potrebovali spletno stran. S spletno stranjo lahko tudi promoviramo svoje delo širši publiki in si tako pridobimo svoje prve stranke. Podjetja si lahko omislijo spletne strani za posebne produkte ali vrste produktov in storitev – možnosti je neskončno. Z velikim številom orodij, ki nam omogočajo, da si spletno stran postavimo v nekaj minutah, imajo vsi priložnost pokazati se svetu v svoji unikatni obliki.

Članki iz iste kategorije: