sreda, 29 majaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Potek registracije domene

Vsaka spletna stran potrebuje svojo lastno domeno. Ta mora biti edinstvena in se ne sme podvajati. Pridobimo jo preko registracije domene, ki zahteva, da izberemo ime in končnico. Zakupimo jo lahko za obdobje enega leta. Po preteku tega obdobja moramo ponovno podaljšati veljavnost domene za nadaljnje leto. Samo registracijo je možno opraviti na različnih spletnih registrarjih. Možno je tudi, da to storimo pri ponudniku gostovanja spletnih strani. Načeloma ni pomembno kje opravimo nakup domene. Je pa bolje, če opravimo nakup pri podjetju, ki bo gostovalo našo stran, saj je tako veliko lažje reševati različne tehnične težave v prihodnosti.

Poleg glavne domene moramo izbrati tudi domeno vrhovne ravni

Vsaka domena uporablja svojo domeno vrhovne ravni oziroma končnico. Če vzamemo primer, recimo, da je naša domena www.mojanovadomena.com. Končnica .com je izredno pomembna, saj določa vrsto naše domene, ki je lahko lokalna ali svetovna. .com je svetovna končnica, ki jo uporablja ogromno število raznovrstnih spletnih strani. Lokalne končnice pa so omejene na različne države, kot so .si, .hr, .cz, .gr ipd.

Registracija domene s končnico .com, .name, .biz, ...
Registracija domene vseh pomembnejših svetovnih domen

Za zagon svetovnih spletnih strani so priporočene .com, .net, .org in druge domene. Lahko pa izberemo katerikoli drugo, saj jih je v obstoju že več kot 1500. Seveda ni nič narobe, če jih bomo uporabili za izdelavo lokalnih spletnih strani, vendar bo potrebno več poudarka posvetiti SEO optimizaciji, katero bomo omenili kasneje.

Strežniki za gostovanje se med seboj močno razlikujejo

Podjetje, ki bo gostilo našo spletno stran, nam omogoča izbiro različnih strežnikov. To so močni računalniki, ki so namenjeni gostovanju tudi po več sto ali tisoč strani. Strežnik bo vključen v paket spletnega gostovanja, ki si ga bomo izbrali. Dandanes je strošek gostovanja posamezne spletne strani dokaj zanemarljiv, kar nam omogoča, da lahko vsak posameznik ali podjetje zažene svojo spletno stran.

Video: Kako izbrati najboljše spletno gostovanje za vaše potrebe

Strežnik bomo zakupili za določeno obdobje, ki se lahko razteza od nekaj mesecev do enega leta in več. Veliko je odvisno od pogojev poslovanja gostovalca spletnih strani. Po tem obdobju bomo morali, tako kot pri registraciji domene, podaljšati obdobje zakupa stražnika. V nasprotnem primeru lahko izgubimo dostop do spletni strani.

Članki iz iste kategorije: