sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Domena za dobro delovanje potrebuje hitre DNS strežnike

 

Spletna stran brez domene in zakupljenega prostora na strežniku ne more delovati. Domena je kot nekakšen naslov spletne strani, ki ga vpišemo v iskalnik in nam iz strežnika, kjer se nahaja, naloži želeno spletno stran. Vsaka naprava, ki je neposredno povezana na internet ima svoj IP naslov. Ljudje si seveda IP naslovov, ki so precej zapleteni, ne moremo zapomniti, zato si veliko lažje zapomnimo ime domene. Slednja kaže na določen IP naslov.

Vsaka domena na svetu je unikatna in nihče ne more imeti enake. Zato je prvo pravilo, da jo lahko ima tisti, ki jo prej registrira oziroma zakupi. Arnes vodi evidenco v Sloveniji, katere domene so proste in katere zasedene. Na strežnikih Arnesa so zapisani tudi podatki o tem, na katerih DNS (domain name server) strežnikih so zapisane posamezne domene (https://www.gigaspark.com/domene/registracija). Povsem neodvisno od gostovanja spletne strani so domene. Domeno ni potrebno imeti registrirano na določenem domenskem strežniku, kot imate gostovanje spletne strani. Domena oziroma domenski DNS strežnik je neodvisen od gostovanja spletne strani.

Pomembno je, da DNS strežnik deluje hitro. Domena za dobro delovanje potrebuje hitre DNS strežnike, da se spletna stran kar najhitreje pokaže uporabniku. DNS strežniki pa je boljše, če se nahajajo pri samem ponudniku gostovanja. To omogoča boljši nadzor, lažje uporavljanje ter nenazadnje dobro delovanje. Navadno je tako, da ponudniki gostovanja ponujajo tudi registracijo domene in uporavljanje z domeno oziroma DNS strežniki. Najbolje je, da se odločite za takšno izbiro. Spletna stran vam bo tako veliko hitreje in bolj kvalitetno delovala. Posvetujte se s strokovnjaki in imejte zakupljeno kvaliteto!

Članki iz iste kategorije: