četrtek, 11 aprilaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Kako do vozniškega izpita

Dejstvo je, da si dandanes že prav vsak lahko privošči svoj avto, v najslabšem primeru rabljen, na drugi strani pa je prav tako res, da vozniško dovoljenje ni več prestiž, temveč nuja. Tudi na tem področju je internet že dolgo tega prehitel časopise in razne oglasnike, kar zgovorno potrjuje tokratna spletarna, ki je namenjena vprašanjem oziroma odgovorom, KAKO DO VOZNIŠKEGA IZPITA, dodanih pa je tudi nekaj naslovov, ki vam bodo prišli prav, ko boste imeli vozniško dovoljenje in ključe avtomobila že v žepu.

1. Zgovorna statistika
Ministrstvo za notranje zadeve na svojem spletišču redno objavlja vsak mesec sveže statistične podatke s področja prometa. Tako je mogoče hitro ugotoviti, da je bilo 28. februarja letos v Sloveniji registriranih skupaj 945 tisoč <I>osebnih<I> vozil (druga motorna vozila niso všteta), od katerih jih je bilo kar 10 tisoč prvič registriranih prav v februarju, istega dne pa je bilo veljavnih okrog 1,2 milijona vozniških dovoljenj. Iz tega se da (z nekaj umetniške svobode) sklepati, da ima vozniško dovoljenje in avtomobil vsak drugi Slovenec. A to še ni vse; v številnih avtošolah se veščin varnega upravljanja vozila uči množica novih kandidatov, ki bo vsak čas še povečala že tako komaj obvladljivo gnečo na naših cestah.

2. Informacije na enem mestu 1 ,2
To je brez dvoma najbolje organizirano slovensko spletišče, ki je namenjeno vsem, ki iščejo raznovrstne informacije o avtošolah in pridobitvi vozniškega dovoljenja za vse kategorije motornih vozil. Mladi vozniki in vozniki začetniki bodo tu našli koristne nasvete za varnejši začetek svoje vozniške poti, poleg teh pa so na voljo še redno dopolnjevane novice iz sveta avtomobilizma, opisi prometnih nesreč in prometna svetovalnica, razna sporočila, koristne povezave itd.

3. Tečaj CPP
Tudi spletne strani Društva za izobraževanje, osveščanje in oblikovanje ponujajo podobno vsebino, vendar pa vsebujejo tudi zelo uporaben virtualni priročnik cestnoprometnih predpisov (CPP) in prometne zakonodaje. Posamezni nasveti so zaradi boljše predstave opremljeni s preglednimi sličicami in simulacijami.

4. On-line testi CPP
Preizkus znanja CPP je prva ovira, ki jo mora premagati bodoči voznik. Čeprav so predpisi jasni in nedvoumni, so vprašanja, ki jih vsebujejo testi, včasih nekoliko zavita, zato marsikoga zmedejo. Da bi se izognili zadregi in navsezadnje seveda tudi nepotrebnim stroškom, je zelo pametno rešiti čim več tovrstnih testov, ki jih je na internetu kar precej. Portal z gornjim e-naslovom poleg on-line testov za kategorije A, B, C, E in H ter prvo pomoč ponuja še pet različic izpitnih relacij v Postojni in tri e-knjige. Člani foruma so deležni posebnih ugodnosti.
Na naslovu <I>testne.cpp.pole.si/<I>, ki je povezan s spletiščem, podrobneje opisanim pod številko 2, lahko prek računalnika podoživite pravi izpit oziroma preverite svoje znanje CPP za kategorijo B. Prijavite se z geslom, ki ste ga dobili v avtošoli, za en preizkus pa boste odšteli približno toliko kot za kepico sladoleda. Uporabniško ime in geslo vam omogočata tri vstope. Prijavite se lahko tudi z mobilnim telefonom. Ob prijavi računalnik izbere 30 vprašanj, med katerimi se pomikate z gumboma <I>Naprej<I> in <I>Nazaj<I>. Ko rešite vsa vprašanja ali želite zaključiti test, izberete gumb <I>Izhod<I>, računalnik pa vam postreže z doseženim številom točk.

5. Prva pomoč
Izpit iz prve pomoči kot del izpita za bodoče voznike motornih vozil se opravi pri organizaciji Rdečega križa ali pri drugi pooblaščeni organizaciji. Tečaj ni obvezen, nakup priročnika prav tako ne, vendar pa se je osnov vseeno treba nekako naučiti. Za prvo silo si lahko ogledate vsaj to spletišče s fotografijami, ki prikazujejo potek tečaja.

6. Nakup vozila
Z vozniškim izpitom si pravzaprav ne morete veliko pomagati, če nimate avtomobila. Ne glede na to, ali potrebujete novo ali rabljeno vozilo katere koli znamke, pa tudi dostavno, tovorno ali počitniško vozilo, prikolico ali motorno kolo oziroma kakršno koli opremo za vse našteto, si velja ogledati osrednji slovenski avtomobilski sejem na internetu. Pregleden iskalnik vas bo skozi množico nekaj tisoč oglasov hitro privedel do tistih, ki najbolj ustrezajo vašim zahtevam oziroma pričakovanjem.

7. Vozimo pametno!
Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu RS, ki kot samostojno telo deluje že od leta 1972, izvaja predvsem akcije in programe, namenjene prometni vzgoji otrok in mladostnikov, najšibkejših skupin udeležencev, ter akcije, ki opozarjajo na najpomembnejše dejavnike tveganja v prometu (prehitra vožnja, vožnja pod vplivom alkohola, uporaba zaščitnih izdelkov, kot so čelade, otroški sedeži, varnostni pasovi).

8. AMZS
Avto-moto zveze Slovenije gotovo ni treba posebej predstavljati, saj se med vsemi organizacijami, ki se pri nas ukvarjajo z varnostjo v prometu, ponaša z najdaljšim stažem. Njihova spletna stran je pregledno urejena in omogoča hiter dostop do želenih informacij. Med njimi tokrat omenjamo le tečaje varne vožnje, kjer vam inštruktorji poleg teoretičnih odgovorov tudi praktično pokažejo, kako reagirati v različnih situacijah z vašim vozilom. Da bi si lažje predstavljali potek teh tečajev, ki jih izvajajo na dveh sodobnih, računalniško opremljenih poligonih v sosednji Avstriji, si lahko ogledate kratek film.

9. O parkiranju
Parkiranje je šibka stran marsikaterega voznika oziroma voznice. Da ob tem nekaterim poleg znanja in iznajdljivosti hudo primanjkuje tudi srčne kulture, se lahko vsak dan prepričamo, če si ogledamo, kdo vse parkira denimo na prostorih za invalide pred trgovskimi središči. Nekaj tovrstnih primerov je — bolj v opomin kot v posmeh — zbranih na tem spletišču. Posebna rubrika je namenjena možem v modrem, ki tudi kdaj pa kdaj ne dajejo najboljšega zgleda navadnim smrtnikom …

10. Vse o avtomobilizmu
Čisto za konec predstavljamo še obširen seznam spletnih povezav o avtomobilih, dirkanju, klubih, motorjih ter revijah in časopisih, namenjenih uporabnikom in ljubiteljem jeklenih konjičkov.

Preberite si še o tem kako so narejeni rezervni deli za motorje.

Članki iz iste kategorije: