sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Kakovostne avtomobilske luči za večjo varnost in preglednost v cestnem prometu

Če ste lastnik oziroma uporabnik avtomobila, vam je verjetno povsem jasno, da mora prav vsak del prevoznega sredstva delovati povsem brezhibno. V nasprotnem primeru je bolje, da se na cesto z njim niti ne odpravite. Ne zgolj zaradi tega, ker bi lahko zato dobili kazen, temveč predvsem zaradi sebe, svojih sopotnikov in drugih ljudi v cestnem prometu, saj bi s tem ogrozili njihovo varnost.

Med drugim imajo na vozilu zelo velik pomen tudi avtomobilske luči. Te so nameščene na različnih delih vozila in vsak tip luči na avtu ima svojo vlogo. Veste, zakaj se uporabljajo žmigavci, zadnje luči za avto ali pa na primer avtomobilske meglenke? Če ne, potem verjetno še niste opravili vozniškega izpita.

Pozicija in vloga zadnjih avtomobilskih luči

Kot pove že samo ime, se avtomobilske zadnje luči nahajajo na zadnjem delu vozila. Svetijo lahko rdeče, rumeno ali belo. Njihova ključna naloga je zagotoviti varen potek cestnega prometa. Na voljo je več vrst zadnjih luči za avto, na primer smerniki, zadnje meglenke, stranske pozicijske luči, luč za vzvratno vožnjo.

zadnje luči za avto da vidnost v prometu
Zadnje luči za avto so rdeče luči na zadnjem delu vozila. Njihov namen je zagotoviti, da ste vidni drugim. Zavorne luči zasvetijo, ko je zavorni pedal pritisnjen in avto upočasni. Te luči delujejo vedno, ko vozilo teče, ne glede na to, ali so žarometi prižgani ali ugasnjeni.

Za cestni promet imajo posebno vlogo zlasti smerniki. Ti so pogosto imenovani kar žmigavci. Z njimi drugim udeležencem v prometu sporočamo, v katero smer se želimo premakniti. Njihova svetloba pa tudi frekvenca pa sta seveda določeni z zakonodajo.

Različni tipi avtomobilskih luči

Avtomobilske luči lahko delimo tudi na halogenske, ksenonske in na LED žaromete. To so torej trije sistemi žarometov, ki se uporabljajo v današnjem času.

Avtomobilske meglenke so posebne luči na vašem vozilu, ki vam pomagajo bolje videti med vožnjo v megli. Običajno so nameščene pod glavnimi žarometi.

Standardno se uporabljajo halogenske avtomobilske luči. Zaradi dobrega razmerja med ceno in med zmogljivostjo so še vedno najbolj priljubljene med kupci.

Članki iz iste kategorije: