sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Kaj je pogosto glavni krivec za izgorelost?

Kljub temu da morda svoje delo izjemno radi opravljate, se domov k družini vračate povsem brez energije in izčrpani. Za slednje ni krivo delo, temveč nekaj drugega, a nikakor ne morete ugotoviti kaj je to. Nekateri pa prav dobro veste, kaj je krivo za vaše slabo počutje. To so odnosi, ki jih imate s svojimi sodelavci, nadrejenimi.

Na delovnem mestu je prisotnega vse več stresa, pogosto tudi zaradi slabih odnosov. Nekateri pa so v stresu tudi zato, ker imajo preprosto preveč nalog in posledično tudi odgovornosti. Vse to lahko seveda narekuje izgorelost, ki velja za težavo sodobnega časa. Ravno zato je še toliko pomembneje, da tudi vi veste, kateri so tipični znaki izgorelosti.

Značilni znaki za izgorelost

Znano je, da so prvi znaki za izgorelost povsem blagi oziroma neopazni. Kljub temu se postopoma slabšajo. Znaki za izgorelost so lahko telesni ali pa duševni. Psihični simptomi na primer vključujejo slabo razpoloženje, duševno izčrpanost, blago razdraženost ob preobremenitvi pri delu.

Svetovna zdravstvena organizacija zdaj občutek izgorelosti pri delu obravnava kot zdravstveni sindrom. Dr. Tara Narula nam pove, kako lahko ločite med kronično izgorelostjo in težkim tednom.

Med fizične simptome za sindrom izgorelosti pa na primer sodijo motnje spanja, utrujenost, prebavne težave, težave s spominom in koncentracijo, pomanjkanje apetita.

Štiri faze v procesu izgorevanja

Običajno ima sindrom izgorelosti štiri stopnje oziroma faze. V prvi fazi je čutiti lahkotno nezadovoljstvo. Tega se sicer ne zavedamo še povsem, torej da je nekaj narobe, a smo kljub temu razdraženi, ko smo z delom preobremenjeni. V drugi fazi se nezavedno spogledujemo s težavami.

kako pomaga psihoterapevt
Kako pomaga psihoterapevt? Psihoterapevt vam pomaga, da spoznate svoje specifične težave in kako vaše misli, čustva in vedenje vplivajo na vaše razpoloženje in da se naučite, kako prevzeti nadzor nad svojim življenjem in se na zahtevne situacije odzvati z zdravimi veščinami obvladovanja.

Naše misli in čustva postajajo vse manj prijetna. Nezadovoljstvo se lahko kaže tudi tako, da svoje slabo razpoloženje prenašamo na okolico.

Članki iz iste kategorije: