sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Klasični tisk

The folder of newspaper web offset printing press.
(Photo credit: Wikipedia)

Klasičnemu tisku že leta in leta od uvedbe novih medijev kaže na izumrtje, a se še vedno zelo dobro drži. Klasični tisk je z novo tehnologijo pripravljanja plošč spet zelo konkurenčen tudi pri nakladah z nekaj 100 izvodi. Pri velikih nakladah pa je še vedno edina izbira. Če pomislimo na izjave internetnih fanatikov ob začetkih tega medija, ki so govorili, da se bo v roku desetih let klasični tisk poslovil in umaknil, se lahko le prijetno nasmejimo, saj so bile to izjave, ki so bile preuranjene, zapovrh pa še nepremišljene.

Ko je bil klasični tisk izumljen je veljal za veliko revolucijo, za premik, ki je bil za civilizacijo kot jo poznamo danes izredno pomemben in izrazit. Si predstavljate, da do izumitve klasičnega tiska ne bi prišlo? Ali bi sploh lahko napredovali in se tehnološko razvijali, ali pa bi stali na isti točki kot so stali naši stagnirajoči predniki pred iznajdbo klasičnega tiska. Pomen je velik, a vpliv je še večji. Na klasični tisk prisega še vedno kar številčna množica prebivalcev naše modre krogle in ne bi presenetilo, če bi bilo tako tudi v nadaljnje. Kako pa izgledajo kartuše HP?

Ko govorimo o klasičnem tisku je tu vedno prisotna neka pozitivna konotacija in spoštovanje, ki nakazuje, da se je v vseh teh letih klasični tisk že močno usidral med nas za kar smo zaslužni tudi sami, ki smo ga nevede ali pa vede ponotranjili in naredili za del vsakdanjika brez katerega ne moremo. Odmisliti tisk bi bilo kot, da bi odmislili svetlobo. Posledice bi bile katastrofalne. Razvojna stopnja naše civilizacije bi se ustavila na enotni točki in po več desetletjih tudi začela počasi a vztrajno nazadovat in na koncu bi pripeljala do popolne ignorance, ki bi zatrla vsak poskus intelektualnega in individualnega mišljenja.

Precej črn scenarij, a temu po vsej verjetnosti ne bo tako. Klasični tisk drži primat med sebi enakimi in se ga bo oklepal še nekaj časa, konkurenti pa mu neutrujajoče sledijo in dejstvo je, da ga bodo na neki točki v prihodnosti tudi dohiteli in celo prehiteli. To je neizbežno in tega se zaveda vsak, ki se je vsaj enkrat v življenju vprašal kaj mu pomeni klasični tisk. Odgovor je vedno bil in bo enak. Veliko.

 

Članki iz iste kategorije: