četrtek, 11 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Križanke, anagrami in druge uganke

Ste med reševanjem kakšne težje nagradne križanke že kdaj naleteli na vprašanje v slogu »ime levega brega desnega pritoka v spodnjem toku največje reke v mali Zgornji Volti« ali pa »prvi človek v malgaški mitologiji in na Madagaskarju«? Vas je zgrabila sveta jeza in ste križanko zagnali v kot, ali pa ste začeli brskati za zahtevanim geslom po različnih podatkovnikih, priročnikih, leksikonih, enciklopedijah, atlasih, besednjakih in drugi tovrstni literaturi, s katero so navadno oboroženi pravi reševalci in seveda še toliko bolj sestavljalci križank? Tokratna spletarna je namenjena tako prvim kot drugim, saj splet ponuja precej najrazličnejših podatkov za vse, ki jim KRIŽANKE, ANAGRAMI IN DRUGE UGANKE pomenijo hobi oziroma lepo priložnost za krajšanje časa in urjenje možganov.

1. Največje slovensko križankarsko spletišče
Verjetno niste vedeli, da je prvo križanko na svetu sestavil ameriški novinar in urednik angleškega rodu Arthur Wynne ter jo 21. decembra 1913 objavil v svojem časopisu The New York World. Tudi na naših tleh nismo veliko zaostajali, saj je bila prva križanka objavljena leta 1924 v 5. številki primorskega družinskega lista s podobami Mladika. Zasluge za to ima najvidnejši slovenski začetnik enigmatskega izrazoslovja, bogoslovec in takratni župnik v Zgoniku pri Trstu, Peter Butkovič, bolj znan po psevdonimu Domen. Poleg kratke zgodovine križank so obiskovalcem tega spletišča na voljo še številne druge informacije iz sveta križank, koristne povezave, forum, klub križankarjev, kratke predstavitve osrednjih slovenskih ugankarskih revij itd. Velika pomoč (če že ne kar potuha) so rešitve več kot sto križank, ki so bile v zadnjem času objavljene v slovenskih časopisih in revijah. Precej prostora je namenjenega tudi reklamiranju Internetnega križankarsko-ugankarskega slovarja, ki vsebuje čez 600 tisoč najbolj pogostih križankarskih gesel in besednih zvez ter približno 1,9 milijona različnih opisov, pojmov in drugih koristnih podatkov. Za neomejen dostop do te velikanske baze je potrebna registracija in plačilo simbolične uporabnine.

2. Ugankar on-line
Poleg rubrik in informacij, ki se ponekod precej pokrivajo s tistimi na prejšnjem spletišču, je največja vrednost tega spletnega naslova prvi Slovenski on-line ugankarski slovar, ki vam v nekaj sekundah postreže z geslom oziroma njegovim opisom. Bolj zagrizeni reševalci ali sestavljavci križank si lahko za domačo uporabo omislite najnovejšo, že 4. okensko različico slovenskega ugankarskega slovarja na zgoščenki, ki vsebuje skoraj 100.000 gesel. Bistvo slovarja je seveda obilica podatkov, ki jih lahko iščete po vseh tistih ključih, s katerimi sicer poteka reševanje ali sestavljanje križank in ugank. Poleg tega lahko gesla tudi dodajate, brišete ali popravljate.

3. Sestavljanje križank
Posebnosti naslednjega slovenskega ugankarskega spletišča sta (menda) največji 3-črkovni slovar na internetu in nova različica programa Urejevalnik križank, ki si ga sestavljalci križank lahko brezplačno prekopirajo v svoj računalnik. Zelo dobrodošla so tudi temeljna pravila (besedne vrste, povprečna dolžina besed, mašila, …) in nekateri pojmi (osamljeno polje, neenotnost, slabe črke, …), ki jih morajo poznati in upoštevati sestavljalci križank. Nekaj stavkov je namenjenih še oblikam križank, drobnim ugankam in drugim ugankam v likih, kot so osmerosmerke, spirale, okviri, razne izpolnjevanke, številčnice, palindromni zavoji, serpentine itd.

4. SMS križanka
Križanke oziroma uganke za uporabnike in naročnike ponudnikov Mobitel, Debitel in Simobil so sicer poglavje zase, vendar pa je na tem spletišču v rubriki »Povezave« poleg nekaj v tokratni Spletarni opisanih spletnih povezav še nekaj takih, ki si jih prav tako velja ogledati. Zlasti vam bo v pomoč iskalnik Raziskovalec.com oziroma seznam bližnjic do spletnih iskalnikov Raziskovalec.org.

5. Veččrkovni slovarji
Preprosta preglednica skriva precejšnjo množico slovenskih besed, dolgih od 3 do 17 črk (npr. starocekvenoslovenščina) in razvrščenih po abecedi. Posamezni besedi seveda sledi kratek opis. Na koncu je dodan še enako zasnovan seznam vseh mogočih božanstev, ki ne bo prišel prav samo ugankarjem, temveč še komu drugemu.

6. Slovarji
No, tole je gotovo zlata jama za prav vsakogar, pa če je kdaj reševal kakšno križanko ali ne. Vsak dan se namreč srečujemo z najrazličnejšimi izrazi v domačem ali tujih jezikih, za brskanje po slovarjih pa največkrat nimamo niti časa niti možnosti. Knjižnica več kot 500 slovarjev za kakih 70 jezikov vam bo močno olajšala iskanje. V njej med drugim lahko najdete Slovar slovenskega knjižnega jezika, prevajalni sistem (Presis) za samodejno prevajanje slovenskih besedil v angleščino in angleških v slovenščino, večjezično terminološko zbirko izrazov Evropske unije (Evroterm), pa Evrokorpus, glosar pravnih izrazov, pojasnila računalniških izrazov, pravopisna pravila, žargonske izraze itd. Da so bili zbiralci spletnih povezav zares temeljiti, dokazuje tudi seznam slovarjev kletvic v različnih jezikih …

7. Nobelovi nagrajenci
Ker je ŽIT revija za poljudno znanost, smo iz množice spletnih naslovov, kjer ugankarji lahko najhitreje najdejo iskano besedo, izbrali tistega, s katerim ga res nismo mogli polomiti. Dobitniki Nobelovih nagrad se v zahtevnejših križankah namreč redno pojavljajo in prav tako redno delajo sive lase reševalcem. Odslej boste — seveda ob obisku zgornjega spletišča — do želenega podatka prišli v manj kot minuti, saj so dobitniki pregledno razvrščeni po posameznih področjih (fizika, kemija, medicina, književnost, mir in ekonomija) ter po času podelitve — od prvih, ki so jih prejeli leta 1901 do zadnjih, ki so jih v Stockholmu podelili 10. decembra lani.

8. Ugankarstvo po svetu
Za na prvi pogled suhoparnim videzom tega spletišča, ki ga sestavljajo le skrbno izbrane najboljše spletne povezave, se skriva obilica gradiva in podatkov za ljubitelje ugankarstva, vključno z literaturo, programjem ter besednjaki in slovarji na spletu in zgoščenkah. Dodane so tudi spletne povezave na strani z ugankami v francoskem, nemškem in španskem ter še nekaterih drugih jezikih.

9. Uganke za najmlajše
Čeprav je spletišče ameriško, bodo učitelji, vzgojitelji in starši njegovo vsebino lahko s pridom izkoristiti pri sestavljanju različnih ugank za najmlajše. Podana so pravila za sestavljanje, na voljo pa je tudi precej sličic, s katerimi je mogoče popestriti uganke. Vsi tisti nekoliko starejši, ki bi radi na zabavnejši način izboljšali ali vsaj preverili svoje znanje angleškega jezika, se lahko tega lotijo s pomočjo križank na spletni strani www.infoplease.com/xwords/. Ker so razvrščene po tematiki (biografije, znanost, zabava, šport, svet itd.), ne bo težko izbrati najbolj primerne. Da vse skupaj ne bi bilo prezahtevno, je mogoče pravilnost vpisanih gesel sproti preverjati.

10. Zabavni anagrami
Na koncu si oglejmo še zelo bogato spletišče, ki je posvečeno izključno posebni vrsti črkovnih ugank — anagramom ali premetánkam. Anagram (gr. ana — nazaj, graphein — pisati) nastane s premešanjem črk v besedi ali frazi tako, da dobimo drugo besedo ali frazo, ki ima nek pomen, npr. vrana — varan (tropski kuščar) — Anvar (el Sadat) — Varna (pristanišče v Bolgariji) — ravan. Vsebina je resda v angleščini, vendar tudi obiskovalci z nekoliko slabšim znanjem tega jezika ne bodo ostali prikrajšani za zabavo. Med drugim lahko preberete zares izvirne anagrame, kakršna sta, denimo, »An Islam bad one« ali »Old man in a base«, v katerih se skriva — Osama bin Laden.

Članki iz iste kategorije: