torek, 28 majaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Vulkani

Ob vsakem povečanju vulkanske dejavnosti znova oživi tudi naše zanimanje. Če si ne morete privoščiti nekaj sto tisočakov, kolikor stanejo ekskurzije s strokovnjaki, si radovednost o nemirnih gorah od blizu in daleč lahko potešite v tokratni spletarni. Čeprav se osredotoča predvsem na evropske vulkane, boste brez težav našli informacije tudi o drugih, od zloglasnega Krakatava na vzhodu do Gore sv. Helene na zahodu. Spletišča ponujajo obilico fotografij, filmov in animacij, ogledate pa si lahko tudi povsem sveže posnetke s spletnih kamer. Ne manjka tudi razlag geoloških pojavov; med drugim lahko izveste, kako so VULKANI omogočili življenje na Zemlji.

1. Kako vulkani delujejo
»Spletišče je izobraževalni pripomoček, ki opisuje znanost v ozadju vulkanov in vulkanskih procesov,« so prve besede na domači strani. V uvodu tudi izvemo, da ga sponzorira Nasa ter da je namenjena predvsem študentom in učiteljem ved o Zemlji. Nato stran ponudi preprost seznam področij, ki vključuje dinamiko izbruha, produkte izbruha, izbruhe v preteklosti in druge. V levem okencu je ves čas na voljo isti seznam, razdeljen na podpoglavja. Ob vsaki temi se nahaja test,  s katerim lahko preizkusite svoje znanje. Na voljo so tudi animacije. Snovalci spletišča obiskovalce vabijo, da pošljejo svoje pripombe.

2. Vulkani v živo
Tako spektakularen pojav, kot je izbruh vulkana, vsekakor zasluži pozornost kamere. Vulkanskih spletnih kamer je mnogo, prav tako pa tudi seznamov. Med obširnejšimi je gotovo pričujoče spletišče, ki je vabljivo tudi zaradi preglednega kazala s sličicami vulkanov. V uvodu najdemo pojasnilo, kje bomo najverjetneje videli izbruh. V kratkem opisu ob vsakem vnosu se nahajajo podatki, kako pogosto se slika osvežuje, pa tudi druge pripombe (da se na primer kamera na Antarktiki zaradi ostrega podnebja včasih pokvari, da so na voljo tudi arhivski posnetki in podobno). Seznami posnetkov so izjemno obširni, na nekaterih izmed njih pa boste našli tudi Slovence.

3. Etna
Precej blizu nas se dviga več kot tri tisoč metrov visoka Etna, ki v zadnjem času vzbuja veliko pozornosti. »Ta vulkan bruha že pol milijona let in je eden izmed najdejavnejših vulkanov na planetu; obdobja njegovega mirovanja so zelo redka«, lahko preberemo na domači strani. Spletišče med drugim ponuja fotografije vulkana in okolice zadnjih treh let, preprost seznam jam s tega območja in letnice izbruhov vulkana do 1500 let pr. n. š. Na voljo je pregled potovanj in vzponov na številne vulkane po vsem svetu, seveda pa ponujajo tudi ogled Etne (za sedemdnevni ogled Etne in Strombolija je treba odšteti 3500 ameriških dolarjev). Pri odločitvi si lahko pomagate z razpredelnico zahtevnosti posameznih vzponov. Na voljo je tudi mnogo povezav na spletišča drugih vulkanov.

4. Vezuv
Vezuv neločljivo povezujemo s Pompeji. Tudi vsa spletišča, ki govorijo o Vezuvu, vsebujejo zgodbo Pompejev in slike mesta, ki ga je leta 79 zalila lava. Izbrano spletišče se osredotoča predvsem na analizo tveganja (<I>Risk Analysis<I>) ter zgodbo Pompejev tako rekoč iz prve roke. Vsebuje namreč zapiske Plinija Mlajšega, namenjene rimskemu zgodovinarju Taktitu. V uvodu boste izvedeli tudi, kdaj so pokopane Pompeje odkrili in kako je do tega sploh prišlo. Stran vsebuje slike mesta in izkopanin, satelitske posnetke ter shemo območja.

5. Stromboli et al
Čez vrh spletišča se sicer razteza obetajoč naslov <I>Vulkani sveta<I>, vendar se posveča predvsem Stromboliju. Lepo urejena stran s pomočjo sličic najprej ponudi pregled najzanimivejših vsebin; med njimi so na voljo fotografije in videoposnetki bruhajočih vulkanov, posnetki z odprav, podatki o trenutni aktivnosti Strombolija in seveda novosti. Podrobnejši pregled vsebine pa ponuja meni, kjer boste našli vse mogoče — od razlag geološke evolucije, opisov nesreč, popotniških informacij in materiala za poučevanje do otroških risb Strombolija.

6. Vulkani po domače
Izobraževalno društvo <I>Svarog<I> ima v svoji bogati zbirki tudi spletišče o vulkanih. Po uvodni strani, na kateri je nočna fotografija bruhajočega vulkana, se prikaže kazalo, kjer najdete naslednje teme: Splošno o vulkanih, Lega ognjenikov, Vulkani po obliki in načinu izbruha, Ognjeniški izmečki, Magmatske kamnine, Največje vulkanske nesreče, Vulkanologija, Božanskost vulkanov ter Literatura; vse teme vključujejo tudi kazala podpoglavij. Po straneh lahko krmarite kar s pomočjo gumba »Naprej«, ki vas bo popeljal skozi celotno spletišče.

7. Informacijski center
Spletišče je pravzaprav »vulkanski« portal, kjer so v glavnem zbrane povezave na različne spletne strani o vulkanih. Posebno mesto zaseda tema o koristih vulkanov (voda in atmosfera na Zemlji sta se pojavila zaradi vulkanskih plinov), govor pa je tudi o energetiki, turizmu, arheologiji, zdraviliščih in podobnem. Temu sledijo povezave na geološke pojave v zvezi z vulkani; med njimi boste našli poglavja Vulkanski plini, Hidrovulkanski procesi, Oblike, Piroklastični tokovi in Vulkanske strele. Ogledate si lahko trenutno vulkansko aktivnost, poiščete spletišča nekaterih pomembnejših vulkanov, pobrskate med organizacijami in konferencami ter si ogledate stran o napovedovanju izbruhov. Precejšnji del vsebine je prispeval oddelek za geologijo s kalifornijske univerze, ki spletišče tudi vzdržuje.

8. Vulkanska straža
Stran ponuja sveže satelitske posnetke najdejavnejših vulkanov. Organizirana je v preprosti obliki seznama vulkanov (po legi od severa proti jugu), ki vsebuje ime vulkana, zemljepisno višino in širino ter območje, poleg vsakega pa se nahajata povezavi <I>Latest Image<I> (Najnovejši posnetek) in <I>Java animation<I>. Posnetki so večinoma precej pusti, a si lahko vsaj točno ogledate, kje se kakšen vulkan nahaja. Strani obnavljajo vsake pol ure.

9. Svet vulkanov
Obiširno, pestro in lepo urejeno spletišče bi se lahko imenovalo »Vse o vulkanih«. Tu se lahko poučite o njihovem nastanku in delovanju, si ogledate množico slik in posnetkov vulkanov z vsega sveta (mnoge izmed njih so posneli astronavti iz vesolja), izveste, kaj se prav zdaj dogaja z njimi, kje so vulkanski observatoriji in kaj počno, na posebni strani pa so se snovalci posvetili tudi vulkanom na drugih svetovih. Seveda se lahko podrobneje poučite o posameznih vulkanih – seznam je res zelo dolg. Na voljo je še trgovinica, ki ponuja vse od knjig, koledarjev, razglednic, posterjev in programske opreme do potovanj.

10. Vulcano.com
Spletišče se ponaša z bogato lastno vsebino, hkrati pa ponuja mnoge povezave na druge spletne strani s tega področja. Pod naslovno pasico se nahaja meni domačega spletišča, ki poleg bolj ali manj klasične ponudbe (fotografije, seznam in opis vulkanov sveta itd.) vključuje tudi vnos »zgodbe o vulkanih«. Teh še ni prav veliko – doslej edino zgodbo so s kratkimi opisi in fotografijami prispevali pustolovci s potovanja vzdolž tihomorskega ognjenega pasu. V nadaljevanju stran ponuja številne povezave, ki so lično razporejene na splošne povezave o vulkanih, kjer boste našli razlage, pa spet fotografije, različne opise projektov in podobno. Sledi podroben seznam vulkanov z vseh celin. Na voljo je tudi spletna trgovina.

Članki iz iste kategorije: