četrtek, 11 aprilaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Kino spored

Deutsch: AIRSCREEN auf dem Open-Air Kino in Mü...
Image via Wikipedia

Kinodvorana je prostor, kjer se vrtijo filmi različnih žanrov. Film se s projektorjem predvaja na filmsko platno. Obiskovalci za ogled filmov morajo ponavadi kupiti tudi kino vstopnico.

Najprej so bili aktualni predvsem kratki filmi. In sicer pred letom 1910 je bila dolžina filmov nekje 10 minut, nekje po letu 1910 pa je celovečerni film dosegel povprečno dolžino 20 minut. Po prvi svetovni vojni so dosegli celovečerni filmi že dolžino približno 60 minut.

V 50-tih in 60-tih letih prejšnjega stoletja so v ZDA postala aktulna Drive-In kina. To je v bistvu večji zunanji parkirni prostor z velikim platnom, na katerega so projecirali film. Obiskovalci, so si filme udobno ogledovali kar iz svojih sedežev preko vetrobranskega stekla. Čeprav je bilo tudi popularno sedenje, kar na strehah avtomobilov. Za zvok so poskrbeli iz prenosnih zvočnikov, ali pa so ga predvajali preko radijskih frekvenc. Drive-In kina so bila aktualno čez poletje in po navadi po sončnem zahodu.

Pri nas so kina postala bolj zanimiva z razcvetom kino centrov. Ti gledalcem ponujajo predvsem bolj udoben in kvalitetnejši ogled filmov. Aktualni kino spored objavljajo na svojih spletnih straneh, kjer ponujajo še ostale zanimivosti v zvezi z filmi.
Porastu kino centrov so bile prisiljene se prilagajati tudi manjše kinodvorane. Nekaj se jih je sicer zaprlo, večina pa še jih vedno živi in ponuja drugačen spekter filmov. Ponavadi s specifičnim art sporedom, ali pa s posebnimi akcijami in ugodnostmi ob večkratnih obiskih.

Enhanced by Zemanta

Članki iz iste kategorije: