sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Vreme Ljubljana

Tisti prebivalci Slovenije, ki mest ne marajo kaj prida, radi označijo Ljubljano za mesto megle. Prebivalci Ljubljane in množice turistov, ki jo obiskujejo v poletnih mesecih, pa se temu hitro zoperstavijo – Ljubljana je lahko tudi obsijana s soncem in izjemno prijetna.
In kakšno vreme Ljubljana dejansko najraje ponudi?

Res je, zlasti jeseni se Ljubljanska kotlina rada zavije v meglo, saj v nasprotju z nekaterimi bližnjimi prestolnicami (na primer Dunajem) ne velja za mesto, kjer bi ves čas vlekla vsaj rahla sapica. Ljubljanska kotlina je obdana s hribovjem, zato je megla povsem naraven pojav, ki pa ima ravno tako svoj čar. Morda res ne toliko v samem mestu kot na njegovem obrobju, kjer se iz sivih in belih kopren dvigujejo grički in hribčki, na katere se je vedno prijetno povzpeti ter zreti v dolino, ki jo obdajajo meglice, od zgoraj obsijane s soncem. Prav tako posebno je ob megli Ljubljansko barje, ki pa ga marsikdo žal ne pozna – kljub temu, da gre za posebno pokrajino oziroma poseben ekosistem, ki gosti mnoge zanimive rastlinske in živalske vrste.
Kaj pa, kadar ni megle? Sončna Ljubljana, kakršne smo vajeni v toplih počitniških mesecih, je pravi raj. Nekaterim sicer ne prija vročina, vendar se lahko pri samem Prešernovem spomeniku ob Tromostovju tudi osvežite, saj poleti inštalirajo pršilce vode, ki so se tako med prebivalci kot obiskovalci mesta izkazali za precej priljubljene. Sicer pa Ljubljana po mnenju marsikoga poleti sploh ne spominja na mesto, ki je tako rekoč sredi Slovenije, temveč se včasih zdi, kot bi bila nekje ob morju. Zasluge za to lahko pripišemo predvsem lokalom na obrežju Ljubljanice, zaradi katerih imamo občutek, kot bi se nahajali na rivi kakšnega obmorskega mesteca.

Članki iz iste kategorije: