torek, 5 decembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Geografija in satelitski posnetki Zemlje

Tokrat si bomo nekoliko natančneje ogledali naš rodni planet — Zemljo. Začeli bomo s spletnimi mesti, na katerih najdemo obilo statističnih informacij o posameznih državah, o svetovni geografiji na splošno in o podnebju oziroma vremenu. Spoznali bomo tudi, kako lahko računalnik spremenimo v atlas in kje so na voljo satelitske slike praktično vsakega kotička Zemlje. Kdor si bo ob ogledovanju fotografij daljnih krajev zaželel potovati, naj počaka do majske Spletarne. Tokrat pa, kot je bilo že rečeno, so na vrsti spletne strani na temo GEOGRAFIJA IN SATELITSKI POSNETKI ZEMLJE.

Image converted using ifftoany
Image converted using ifftoany


1. CIA World Factbook
CIA World Factbook je odličen vir informacij o posameznih državah. Spletno mesto za vsako državo vsebuje zemljevid in nekaj temeljnih podatkov, kot so površina, dolžina mej, dolžina obale, število prebivalcev, podnebje, opis površja, najvišja in najnižja točka itd. Predstavitev države se nadaljuje s podrobnejšimi podatki, kot so količina gozdov in obdelovalne zemlje, trenutni okoljevarstveni problemi (npr. onesnaženje reke Save), pričakovana življenjska doba prebivalstva, narodnostna sestava, uporaba jezikov, pismenost, vrsta vlade, seznam političnih strank, stopnja nezaposlenosti, naravna bogastva, industrija, uvoz, izvoz, zadolženost, stroški za vojsko, število sposobnih za vojsko, vpletenost v mednarodne spore in tako naprej vse do števila telefonskih priključkov in televizorjev.

2. National Geographic
Manj faktografsko in precej bolj barvito spletno mesto kot CIA nam ponuja revija National Geographic. Revija je tudi sicer znana po svojih odličnih fotografijah in na svojem spletnem mestu nam postrežejo z velikim izborom. Poleg fotografij si lahko tudi tu preberemo podatke o državah, si ogledamo njihove zastave in preberemo številne reportaže, ki nam veliko povedo o življenju v posameznih delih sveta. Zelo praktična možnost tega spletnega mesta je interaktivna izdelava zemljevidov, ki jih lahko na svoj računalnik prenesemo v obliki, primerni za tiskanje.

3. Geografija v Spletni knjižnici
Spletno mesto je geografski oddelek spletne knjižnice (WWW Virtual Library). Vsebuje predvsem kazalce na geografska spletna mesta, na primer seznam spletnih mest, na katerih si lahko ogledamo zemljevide, naslove spletnih baz geografskih imen, informacijo o geografskih informacijskih sistemih, geomatiki ter predstavitve držav in mest (ne spletnih, ampak »pravih«!).

4. Svetovna meteorološka organizacija
Poleg povezav do posameznih spletnih mest nacionalnih meteoroloških ustanov na tem naslovu najdemo tudi tematske povezave (na primer na spletno mesto z informacijami o El Niñu in La Niñi, oceanografske informacije itd.). Spletno mesto je torej odlično izhodišče, če se želimo prebiti do natančnih in poglobljenihpodatkov o vremenu, vremenskih pojavih in podnebju.

5. Wunderground
Na tem spletnem mestu najdemo sprotne vremenske podatke za večino svetovnih mest. Preberemo lahko vsaj podatke o temperaturi, vlažnosti in zračnem pritisku ter besedni opis vremena (sončno, oblačno, deževno itd.), za nekatera (predvsem ameriška in kanadska) mesta pa dobimo tudi svežo vremensko napoved. Če to spletno mesto uporabljamo večkrat in želimo vedno spremljati podatke za nekaj izbranih krajev, si lahko te označimo in ob naslednjem obisku spletnega mesta se nam bo najprej prikazala strnjena vremenska informacija izbranih krajev.
Seveda spletno mesto vsebuje tudi vremenske podatke o slovenskih mestih, vendar jih ne najdemo takoj (se pravi z uporabo možnosti iskanja na naslovni strani), ampak moramo najprej izbrati Evropo.

6. AmiGlobe
Programski atlas AmiGlobe s pregledno urejenimi informacijami o vseh državah sveta je s podatkovno bazo vred velik približno 5 MB. Ko ga namestimo in poženemo, nam prikaže zemljevid sveta, bodisi kot zemljevid, bodisi kot globus. Tega lahko z miško obračamo in povečujemo, ob kliku na državo pa se prikažejo informacije o njej. Ob prikazu lahko izbiramo med več projekcijami (Merkatorjeva, sferična itd.), približujemo (zoomiramo) do želenega območja in si ogledamo večja mesta in reke ter glavne gorske vrhove. Po zemljevidu se lahko pomikamo z miško ali s tipkami. S pomočjo vgrajenih ukazov hitro poiščemo mesto ali državo, ki nas zanima. Zemljevid lahko tudi izvozimo na datoteko in ga natisnemo ali uporabimo v kakem drugem programu. Program za nekatera mesta vsebuje tudi povezave do slik teh mest na internetu. Glavno informacijsko okno vsake države vsebuje zemljevid in zastavo, predvajamo pa si lahko tudi himno izbrane države. Splošna informacija o državi vsebuje površino, prebivalstvo, naseljenost, glavno mesto, bruto narodni dohodek in druge podobne kazalce. Z nekaj klikanja pa lahko prikličemo dodatne informacije o geografiji, zgodovini, ekonomiji in ureditvi. Vse podatke lahko izvozimo za nadaljnjo uporabo v urejevalniku besedila ali preglednici.
AmiGlobe je neokrnjen preizkusni program s preizkusno dobo 30 dni.

7. DSRS Geostationary Satellite Images (METEOSAT)
Geostacionarni sateliti so sateliti, ki se glede na Zemljino površje ne premikajo. To pomeni, da se nahajajo nad ekvatorjem na višini 36.000 km in Zemljo obkrožijo v 24 urah. Na spletnem mestu si lahko ogledamo satelitske posnetke večine Zemljinega površja, ki jih iz vesolja pošilja meteorološki satelit Meteosat. Čeprav ta snema samo »evropski« del Zemlje, lahko na spletnem mestu najdemo tudi satelitske posnetke drugih območij, saj Meteosat posnetke sprejema od drugih satelitov in jih pošilja na Zemljo skupaj s svojimi posnetki. Spletno mesto podaja še veliko podatkov o satelitskem snemanju. Slike so črno-bele, saj predstavljajo posnetke v različnih spektralnih območjih (infrardeče, območje sevanja vodne pare, vidno območje). Na razpolago je tudi barvna slika, na kateri pa barve na žalost niso prave, a je slika kljub temu veliko preglednejša od črno-belih.
Zelo ilustrativna je še animacija, sestavljena iz barvnih slik zadnjih 12 dni, na kateri lepo vidimo, iz katere smeri v naše kraje prihajajo vremenske spremembe, in tako z malo sreče napovemo, kaj se nam obeta.

8. OrbImage
To je še eno spletno mesto, na katerem si lahko ogledamo izredno lepe satelitske slike. Najlepši del spletnega mesta je nedvomno satelitska slika tedna, na kateri poskušajo prikazati del sveta, v katerem se tisti čas kaj nenavadnega dogaja (na primer orkani, poplave, požari) oziroma je prav takrat deležen pozornosti širše javnosti. Spletno mesto vsebuje tudi arhiv slik tedna s čudovitimi posnetki orkanov, tajfunov, poplav, kriznih žarišč (npr. Balkanski polotok, Bližnji vzhod), ter tudi posnetke »mirnih« delov sveta, ki pa zato seveda niso nič manj zanimivi od predelov z naravnimi in drugimi katastrofami. Poleg slik to spletno mesto vsebuje še opis družine satelitov, s katerimi so posnetki narejeni. Opisi vključujejo fotografije satelitov, nekatere tehnične podrobnosti in pojasnila, kako lahko satelitske slike koristno uporabimo pri ribolovu, v kmetijstvu itd.

9. SpaceImaging
Spletno mesto podjetja SpaceImaging je bilo ustanovljeno leta 1994 z namenom tržiti najboljše in najnovejše satelitske posnetke Zemlje. Podjetje zbira slike različnih satelitov in jih prodaja uporabnikom. Kot obiskovalec pa si lahko vsak brezplačno ogleduje odlično galerijo slik. Ker nekatere med njimi dosegajo ločljivost enega metra, na njih lahko lepo razločimo celo avtomobile!

10. Vaša hiša iz vesolja
Za konec pa še poslastica: spletno mesto, na katerem lahko izbrskate satelitske posnetke visoke ločljivosti, na katerih se vidi celo vaša hiša! Že na uvodni strani lahko preberete, da so na voljo posnetki z ločljivostjo 1 m in priložene slike to lepo ilustrirajo. Najbolje je, da izberete možnost “Advanced Search”, ki omogoča iskanje po imenu kraja ali z vnosom geografskih koordinat. Dobljeno sliko lahko povečate ali pomanjšate, vidno polje lahko premikate v osmih smereh (levo, desno, gor, dol in diagonalno), iskanje s pomočjo imen pa je odlično, saj iskalnik pozna tudi imena manjših slovenskih vasi.
————————
Opomba
Na začetku prejšnje Spletarne smo omenili spletni naslov Triglavskega narodnega parka. Da bodo podatki popolnejši, dodajamo še dva naslova: »uradna« stran TNP je na naslovu, več o naravnih znamenitostih in kulturnih spomenikih Slovenije pa najdete na naslovu.

Članki iz iste kategorije: