petek, 30 septembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Potovalna spletna mesta

Bliža se poletje ter z njim čas dopustov, počitnic in potovanj. Pri njihovem načrtovanju je splet lahko še kako koristen, saj lahko tam izvemo, kako priti v izbrani kraj in kaj zanimivega lahko v njem vidimo oziroma doživimo. Na voljo so številne slike, ki nam, če smo v dvomih, olajšajo odločitev o obisku; poleg tega lahko po internetu vnaprej rezerviramo prenočišča ali kar cela potovanja. Če pa smo se odločili, da letos ne gremo na daljše potovanje, nam internet omogoča sodobnejšo različico potovanja s prstom po zemljevidu – namreč potovanje z miško po ekranu. Oglejmo si torej najpomembnejša POTOVALNA SPLETNA MESTA.

potovanja-knjige


Lonely Planet
Začetki založbe Lonely Planet segajo v leto 1972, ko sta njena ustanovitelja Tony in Maureen Wheeler potovala iz Londona čez Azijo v Avstralijo. Tam so ju vsi spraševali o potovanju, tako da sta se odločila svoje izkušnje zapisati. Knjiga je nemudoma postala lokalna uspešnica in zakonca Wheeler sta sklenila svojo kariero nadaljevati z izdajanjem turističnih vodnikov. Danes jima pri pisanju pomagajo številni sodelavci, zbirka pa obsega že nad 400 knjig, ki pokrivajo praktično ves svet.
V skladu z modernimi časi se je založba Lonely Planet seveda pojavila tudi na spletu. O vsaki državi je najprej na voljo kratka predstavitev, ki nam poda splošno sliko dežele, v katero se odpravljamo. Podrobnejše informacije lahko dobimo ob prebiranju številnih komentarjev popotnikov, če pa ne vemo natančno, kam bi sploh potovali, lahko med tovrstnimi razpravami dobimo tudi kako dobro idejo za naslednje potovanje. Seveda je na spletnem mestu na voljo tudi seznam turističnih vodnikov, ki jih založba izdaja in ki jih lahko naročimo po internetu.

Ministrstvo za zunanje zadeve
Ko smo se odločili, kam bomo potovali, nas zanima, ali za izbrano državo potrebujemo vizo. To izvemo na spletnem mestu slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve. Spletno mesto je koristno tudi, če dobimo obisk iz tujine, saj za tuje državljane pove, ali za vstop v Slovenijo potrebujejo vizo. Poleg te informacije tu najdemo še seznam slovenskih konzularnih predstavništev po svetu in kratke nasvete, kaj moramo storiti pred odhodom. Povedo nam tudi, kakšne so naše pravice v tujini, kaj lahko za nas naredijo, ko smo v tujini, in česa za nas ne morejo narediti. Posebej si velja zapomniti, kaj storiti, če nam ukradejo (oziroma če izgubimo) dokumente ali denar.

Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije
Če se odpravljamo na pot v bolj eksotične dežele, je pametno poizvedeti, kakšna so tam zdravstvene razmere, katerih bolezni se lahko tam nalezemo, ali so tam takrat kakšne epidemije in ali se je treba (oziroma se je priporočljivo) cepiti. Vse to lahko izvemo na spletnih straneh Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije. Na glavni strani poiščemo povezavo »Nalezljive bolezni  in zaščita pred njimi«, od tam pa se pomaknemo na »Ambulanto za svetovanje, cepljenje in zaščito z zdravili pred potovanjem v tujino«. Tam izvemo, koliko so posamezne države oziroma geografska območja nevarna za okužbo s kolero, kugo, malarijo, rumeno mrzlico, ebolo, steklino in aidsom. Pri vsaki bolezni je razloženo, kaj jo povzroča, kako se prenaša, kako zmanjšamo verjetnost okužbe in kakšna preventiva je na voljo; za nekatere bolezni si lahko ogledamo tudi zemljevide z njihovo razširjenostjo. Na spletni strani najdemo še telefonsko številko, na kateri se naročimo za cepljenje.

Hostels
Po vizah in zdravju so na vrsti prenočišča. Če želimo prenočišče rezervirati še pred odhodom ali pa vsaj poizvedeti, ali je v kraju, kamor se odpravljamo, prenočišče sploh na voljo, nam priskoči na pomoč stran z dobrim seznamom cenejših prenočišč (t. i. hostlov) po vsem svetu, ki vsebuje naslov, telefonsko številko in cene prenočevanja.

Pakiranje
Za nekatere pomeni pakiranje eno bolj zoprnih, a vsekakor nujnih faz potovanja. Če želimo kar najbolj zmanjšati količino prtljage ali če nas vedno skrbi, da smo kaj bistvenega pozabili, nam je lahko v pomoč spletno mesto o pakiranju. Vsebuje obilico koristnih nasvetov, npr. kakšno obleko vzeti s seboj, kaj spraviti v priročno lekarno, kako z denarjem itd.  Zelo koristen je seznam opravkov, ki jih moramo postoriti doma, preden odidemo na daljše potovanje, da nas ob vrnitvi ne bi čakalo kakšno neprijetno presenečenje (na primer poplava ali izropano stanovanje).

Običaji v drugih deželah
»Drugi kraji – drugi običaji«. Ko prvič potujemo v deželo, ki se kulturno zelo razlikuje od naše, je dobro poznati splošna pravila obnašanja in si nabrati ščepec kulturnega ozadja, da ne bomo nehote užalili kakega domačina ali pa celo zašli v resne težave. Tovrstne informacije najdemo na spletnem mestu <I>Concierge<I>. Do strani, ki je zanimivo čtivo tudi, če se ne odpravljamo na potovanje, je najlaže priti neposredno prek naslova. Poleg opisa lokalnih običajev spletno mesto ponuja vse, kar pričakujemo od potovalnega spletnega mesta: potovalne nasvete, rezervacije izletov, tematske izlete (križarjenja, potovanja po Evropi, potovanja z avtomobilom, potovanja z otroki, romantična potovanja) in odgovore na številna vprašanja. Zastavljamo lahko tudi lastna vprašanja, na katera odgovarjajo sodelavci spletnega mesta <I>Concierge<I>.

VirtualTourist
Spletno mesto VirtualTourist ponuja obilico popotniških informacij iz prve roke. To pomeni, da posamezne kraje opisujejo popotniki, ki so te kraje prepotovali, ne pa turistične agencije. Je nepogrešljiv vir uporabnih podatkov za vse, ki se na pot odpravljajo v lastnem aranžmaju. Vsak popotnik izdela svoje mini spletno mesto, na katerem se zbirajo informacije o njegovih podvigih. Celotno spletno mesto <I>Virtual Tourist<I> lahko preiskujemo tako, da poiščemo kraj, ki nas zanima, potem pa si ogledamo, kaj so o njem napisali njegovi dosedanji obiskovalci. Seveda si lahko svoje mini spletno mesto postavimo tudi sami in tako svoje izkušnje posredujemo drugim. Postavitev lastnega spletnega mesta je zelo preprosta: sprehodimo se skozi sistem menijev in vpišemo, kje vse smo že bili. Virtual Tourist nam nato izriše sliko sveta, na kateri so grafično prikazane države, ki smo jih že obiskali. Obiskanim krajem lahko kasneje dodamo besedilo in slike.

OneTravel
To spletno mesto je namenjeno predvsem iskanju letalskih kart. Vpišemo izhodišče in cilj potovanja ter datum, ob pritisku na gumb pa izvemo, kateri poleti so na voljo in koliko stanejo. Najdemo tudi splošne nasvete o letalskem potovanju. Stran vsebuje veliko nasvetov, kako poiskati najcenejšo letalsko karto, vendar so ti nasveti žal usmerjeni pretežno na ameriški trg. Za vsak primer se lahko poučimo še o naših pravicah pri potovanju in poslovanju z letalskimi družbami, poiščemo pa lahko tudi hotele v izbranem mestu.

Travel Library

Spletna potovalna knjižnica pomeni pravo zakladnico informacij o popotovanju. Obravnava potovanja po vsem svetu in na vse načine – od potovanja z letalom pa do kolesarjenja. (Da, nekateri so se s kolesom odpravili celo na pot okoli sveta.) Spletno mesto je zelo pregledno organizirano. Na prvi strani se nahaja meni z območji sveta (Afrika, Azija, Karibi, Srednja Amerika, …), ob izbiri določenega območja pa pridemo do pregledno razvrščenih podrobnejših informacij o potovanjih po tem geografskem območju. Na strani se nahajajo tudi potopisi, kjer si lahko preberemo popotniške izkušnje. Poleg tega spletno mesto vsebuje potovalne nasvete za invalide, seveda pa ne manjka tudi obširna zbirka povezav do drugih potovalnih spletnih mest.

Slovenija
Na koncu si oglejmo še slovensko turistično ponudbo na spletu oziroma zbirko spletnih mest domačih turističnih ponudnikov. Na voljo so spletne strani mnogih slovenskih turističnih agencij, splošne turistične informacije o Sloveniji, ponudbe apartmajev in hotelov ter predstavitev zanimivih slovenskih turističnih točk. Tudi če ne veste, kam bi se odpravili, je stran prav priročna, saj lahko na njej dobite idejo za krajši ali daljši izlet.

Svetovna razstava Expo 2000 je lahko dober povod za obisk Hannovra in okolice. Na spletnem mestu www.expo2000.de so na voljo vsi potrebni podatki o razstavi: program prireditev, informacija o dostopu, prenočiščih (ki jih lahko po internetu tudi razerviramo) in cenik vstopnic, ki jih seveda prav tako lahko kupimo prek interneta.

Članki iz iste kategorije: