torek, 5 decembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Sem ter tja po spletu

Po petih tematskih Spletarnah si bomo tokrat ogledali prgišče spletišč z vseh vetrov. Izvedeli bomo, kje lahko najdemo vse o filmih in filmskih igralcih, kje se lahko vsak dan naučimo česa novega iz astronomije, kje lahko spremljamo dirke formule 1, kje lahko nakupujemo knjige in od kod si lahko brezplačno presnamemo klasična dela svetovne književnosti, kje najdemo preizkusni ali brezplačni program, ki ga potrebujemo, kako se lahko udeležimo spletne dražbe, kako lahko prebiramo novičarske skupine kar prek spleta, na koncu pa bomo izvedeli še, kako v spletu poiščemo spletno stran o tematiki, ki nas zanima. Tokrat torej SEM TER TJA PO SPLETU.

1. Vse o filmih
Ste pozabili ime igralca iz filma, ki vam je bil posebej všeč? Vas zanima, v katerih filmih je isti igralec že nastopal? Ali pa, katere filme je doslej zrežiral kak režiser? Morda pa ste si pred odhodom v kino preprosto želeli izvedeti malo več o filmu in njegovem nastajanju ali prebrati mnenja drugih gledalcev in nekaj ocen filma? Vse to je na voljo v internetnem filmskem podatkovnem skladišču (IMDB).Tu lahko o filmih in posameznikih, povezanih s filmom, izvemo skoraj vse, kar nas zanima. Vgrajeni iskalnik nam omogoča iskanje naslova filma, imena igralca in celo imena lika, ki ga je igralec igral. Informacija o posameznem filmu vsebuje vse pomembnejše tehnične podatke, zvrst filma, seznam igralcev in drugih sodelujočih, ocene filmskih kritikov, objavljene na internetu, mnenja gledalcev in povezavo do uradne spletne strani filma (če seveda obstaja). O posameznem igralcu ali režiserju pa si lahko med drugim preberemo kratko bibliografijo, vse filme, pri katerih je sodeloval, in seznam spletnih naslovov z dodatnimi informacijami.

2. Vsak dan nova astronomska slika
Čudovito spletišče za vse ljubitelje astronomije in lepih astronomskih posnetkov. Kakor že ime pove, tu avtorji vsak dan predstavijo sliko, ki ilustrira kak astronomski pojem ali pa najnovejše astronomsko odkritje oziroma dogodek. Vsaka slika je opremljena s kratko poljudno razlago predstavljene astronomske zanimivosti. Razlago običajno napišejo profesionalni astronomi, velikokrat kar sami avtorji odkritja. Poleg razlage je na voljo tudi veliko povezav do dodatnih informacij. Po arhivu astronomskih slik lahko tudi brskamo in iščemo slike z izbrano tematiko — na primer vse slike, ki se nanašajo na Mars.

3. Atlas F1
To je spletno mesto za ljubitelje dirk formule 1. Vsebuje vedno sveže novice, intervjuje s tekmovalci in drugimi sodelujočimi, opise posameznih dirkališč, tehnične detajle, opise dirk, urnik dirk za vso sezono, trenutne uvrstitve ter strokovne, malo manj strokovne in šaljive komentarje dogajanj.

4. Knjigarna Barnes and Noble
Večina je verjetno že slišala za najbolj znano spletno knjigarno Amazon, saj je po nekaterih raziskavah po zaslugi intenzivne reklamne kampanje Amazon deseto najbolj znano svetovno podjetje. Malo manj je znana spletna knjigarna Barnes and Noble, ki pa po izboru knjig, ki so na voljo, v nekaterih pogledih prekaša prej omenjeno. Ima namreč predvsem večji nabor tehničnih in znanstvenih knjig. Ponuja nam vse, kar pričakujemo od spletne knjigarne: iskanje knjig po tematiki, avtorjih, naslovu in številki ISBN. Pri večini knjig so nam na voljo kratek opis in podatki o njeni prodajanosti. Knjige kupujemo tako, da jih nalagamo v nakupovalno košarico in na koncu plačamo s kreditno kartico. Zanimivost: knjigarna Amazon je patentirala svoj sistem »one-click-buy« (nakup z enim klikom), zato so morali pri Barnes and Noblu način nakupovanja spremeniti tako, da mora kupec za dokončno potrditev nakupa klikniti na dodaten gumb, s katerim potrdi nakup. No, en klik več najbrž nikogar ne bo odvrnil od nakupa.

5. Internetno dražbišče
Z razvojem elektronske trgovine in varnih načinov plačevanja po internetu so vzcvetele tudi internetne dražbe. Najbolj znano tovrstno »prizorišče« je prav gotovo eBay, ki je začelo obratovati septembra 1995. Prek eBaya lahko kupujemo in prodajamo starine, knjige, znamke, plišaste medvedke, računalniško opremo, fotoaparate — skratka vse, kar vam pade na pamet. Pri internetnih dražbah nas še bolj kot pri internetnih trgovinah skrbi varnost plačila in preprečevanje goljufije oziroma zagotavljanje kakovosti kupljenega izdelka, saj tokrat ne kupujemo od priznane trgovine, ampak od posameznika. EBay te probleme rešuje s posebnimi varnostnimi mehanizmi in mehanizmi jamstva, ki so na njihovem spletišču podrobno razloženi.

6. Projekt Gutenberg
Cilj projekta Gutenberg je prestaviti čim več knjižnih del v elektronsko obliko in jih ponuditi v brezplačno uporabo (beri: branje). To pomeni, da si lahko izbrano knjigo presnamemo na svoj računalnik in jo tam v miru preberemo. Ker so dela ponujena brezplačno, se mora projekt Gutenberg omejiti na dela, ki so jim avtorske pravice že potekle. To pomeni, da so na voljo dela malo starejšega datuma, kar je tudi prav, saj tako pridejo na vrsto stvari, ki so prestale oceno časa (na primer zbrana dela Williama Shakespeara in Pot okoli sveta v 80 dneh Julesa Verna). Dela so na voljo kot navadne besedilne datoteke, tako da jih lahko prebiramo s katerim koli urejevalnikom besedil, lahko pa jih tudi po svoje oblikujemo in natisnemo. Do leta 2001 nameravajo v okviru projekta Gutenberg v elektronsko obliko prestaviti 10.000 del. Knjige, ki so že na voljo, lahko poiščemo v preglednem avtorskem ali naslovnem katalogu.

7. CNet
Če nameravate v kratkem kupiti nov računalnik ali kako (drugo) elektronsko igračko (na primer digitalno kamero), je CNet mesto, kjer najdete opis najnovejših elektronskih novosti in jih lahko primerjate med sabo ter se odločite za najboljši nakup. CNet poleg podrobnih opisov in ocen najnovejših elektronskih produktov (digitalnih kamer, računalnikov, žepnih računalnikov …) in programske opreme ponuja tudi kratke prispevke o najnovejših dogajanjih v svetu elektronike in računalništva. Izredno koristna je možnost primerjanja vseh izdelkov, ki so na voljo v posamezni kategoriji (na primer vseh digitalnih kamer z več kot milijonom slikovnih točk). Poleg primerjave tehničnih podatkov si lahko ogledamo tudi primerjavo cen in morda se celo odločimo za nakup po internetu.

8. Brezplačni in preizkusni programi
Simtel je (z začetkom delovanja davnega leta 1983) eno najstarejših odlagališč programske opreme, ki se distribuira po internetu. Tu najdemo obilico preizkusnih (angl. shareware) in brezplačnih (angl. freeware) programov. Razdeljeni so v tri skupine: za DOS, za Windows 3.1 in za Windows 95/98. Želeni program lahko poiščemo na dva načina: z brskanjem po tematskih skupinah programov (programi za stiskanje datotek, urejevalniki datotek, orodja za delo s spletom …), če pa vsaj približno vemo, kaj iščemo, lahko program poiščemo neposredno s pomočjo vgrajenega iskalnika, ki omogoča iskanje po imenu in opisu programa. Iskalnik in katalog vseh programov, ki so na voljo, lahko tudi posnamemo na svoj računalnik. To nam omogoča, da katalog prebrskamo že pred priključitvijo na internet ter tako prihranimo nekaj telefonskih impulzov.

9. Novičarske skupine prek spleta
Spletišče je namenjeno branju novičarskih skupin prek spleta. Novičarske skupine so pogovorne skupine, kjer udeleženci razpravljajo o izbrani temi. So odličen vir informacij o posameznem področju (na primer modelarstvo, planinarjenje, klasična glasba itd.), nekaterim pa pomenijo »debatni forum«, kjer lahko izražajo svoje mnenje in razpravljajo s podobno in različno mislečimi sogovorniki z vsega sveta. Novičarske skupine strogo gledano niso del svetovnega spleta, saj se prenašajo prek novičarskih strežnikov in za njihovo branje moramo imeti poseben bralnik novic. Spletišče www.deja.com pa nam omogoča prebiranje skupin kar prek spleta s praktično katerim koli spletnim brskalnikom — torej brez posebnega programa za prebiranje novičarskih skupin. Vgrajeni iskalnik nam omogoča iskanje skupin, ki nas zanimajo, znotraj skupin pa lahko poiščemo tudi posamezne prispevke z izbrano tematiko.

10. Iskalnik AltaVista
AltaVista je eden najbolj znanih spletnih iskalnikov. V okence vpišemo ključne besede in iskalnik nam poda seznam povezav na strani, ki vsebujejo iskane besede. Poleg splošnega iskanja spletnih strani lahko zahtevamo tudi iskanje slik, glasbenih datotek (mp3 in drugih) ter videoposnetkov. Odlika iskalnika AltaVista je njegova izredna hitrost, saj nam s seznamom želenih strani postreže praktično takoj. Če nameravate iskalnik AltaVista redno uporabljati, si vzemite čas in preberite Advanced Search Tutorial (tečaj zahtevnejšega iskanja), saj boste tu našli precej koristnih napotkov, ki vam bodo olajšali iskanje in omogočili najti natančno tisto, kar vas zanima.

Članki iz iste kategorije: