sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Likovna umetnost na internetu

Po lahkotnem poletnem razvedrilnem in športnem prispevku se bomo ta mesec posvetili umetnostnim zbirkam na internetu. Večina jih ponuja slike, saj svetovni splet temelji na hipertekstu, ki je odličen medij za predstavitev slik. Po uvodnem Louvru, najbolj znani svetovni galeriji, si bomo ogledali še par spletnih galerij, ki vsebujejo dela večine najbolj znanih slikarjev, obiskali bomo nekaj spletnih prodajaln posterjev z reprodukcijami umetnin, na koncu pa si bomo ogledali še dve galeriji, ki vsebujeta umetniške prikaze vesolja in galerijo računalniške grafike. Tokrat je torej na vrsti LIKOVNA UMETNOST NA INTERNETU.

1. Louvre
Spletišče ne predstavi samo razstavljenih eksponatov, ampak tudi sam muzej in njegovo okolico, za nameček pa nas napoti še na turistične informacije za obiskovalce Pariza. Pravzaprav nam omogoča pravi navidezni obhod Louvra, saj se nam za vsako nadstropje izriše tloris, s klikom na določeno sobano pa si ogledamo izvleček v njej razstavljenih umetnin. V pomoč je tudi časovni trak, na katerem so z barvami označena obdobja, ki jih posamezni deli Louvra pokrivajo.

2. Artchive
Že besedna igra v imenu spletišča nakazuje domiselnost avtorja Marka Hardena — in temu primerno zanimiva je tudi vsebina. Razdeljena je na oddelke: arhiv slik, galerije, kipi, literarna teorija in kritika. Arhiv slik vsebuje nad 2000 umetnin več kot 200 umetnikov. Galerije so tematske ter poleg samih slik vsebujejo tudi poglobljeno informacijo in analizo predstavljenih del, njihov namen pa je podrobneje predstaviti določeno temo (ena izmed galerij na primer obravnava likovno umetnost v letu 1925). Kiparski oddelek vsebuje posnetke kipov, razdeljen pa je na šest pododdelkov: Egipt, Grčija, Afrika, renesansa, barok, moderna umetnost. Spletišče je opremljeno tudi s posrečenim programčkom Java, ki omogoča sprotno povečevanje, pomanjševanje in premikanje slik, tako da si jih lahko na zaslonu ogledamo v celoti, ali pa si podrobneje ogledamo le detajl, ki nas posebej zanima. To je obenem odlično mesto, na katerem bomo zelo verjetno našli našo priljubljeno sliko, ki jo želimo uporabiti kot ozadje na računalniškem namizju.

3. Spletni muzej
Spletni muzej je zelo pregledno mesto, kjer lahko brez težav najdemo večino slik znamenitih umetnikov, saj je predstavljena snov urejena z več kazali (indeksi). Verjetno je najbolj uporabno kazalo avtorjev, ki vsebuje okrog 200 umetnikov, urejeno po abecednem vrstnem redu. Če pa nas zanima določen slog, se lahko brskanja lotimo s pomočjo kazala obdobij oziroma slikarskih slogov: gotika, renesansa, barok, impresionizem itd. Posamezna obdobja so razdeljena še na podobdobja, ki bodo prišla prav tistim, ki se na umetnost malo bolje spoznajo, drugi pa se bomo mimogrede še česa naučili. Zelo pripraven je tudi slovar slikarskih slogov, ki nam kratko in jedrnato predstavi posamezen slog in njegove glavne predstavnike.

4. Salavador Dalí 1 ,2
Spletišče znamenitega nadrealista Salvadorja Dalíja je oblikovano z močno rdečo podlago in rumeno barvo, torej v barvah Španije, ki nakazujejo umetnikovo poreklo in temperament. Vsak mesec je predstavljeno eno Dalíjevo delo. V opisu dela si lahko poleg tehničnih podatkov preberemo tudi nekaj o zgodovini in vzrokih njegovega nastajanja. Seveda tu najdemo tudi Dalíjevo biografijo, zbirko povezav in predstavitev nekaterih muzejev z njegovimi deli. Med muzeji je verjetno najznamenitejši muzej v Figueresu, nedaleč od Barcelone, za katerega pravijo, da je »največji svetovni nadrealistični objekt«. Ker na tem naslovu torej ni velike zbirke slik, je za tiste, ki bi si jih radi ogledali, primernejše spletišče, ki jih vsebuje kar 159.

5. Gole stene
To je pregledno organizirano spletišče za vse, ki imajo v stanovanju nekaj golih sten, ki bi jih radi okrasili s privlačnimi posterji. Kot se spodobi, se lahko po njem sprehajamo tako, da obiskujemo že oblikovane skupine (abstraktna umetnost, arhitektura, živali, znane osebnosti, umetnost za otroke …) ali pa iskani poster poiščemo s pomočjo vgrajenega iskalnika. Hitro spoznamo, da je trgovina dobro založena, saj na primer iskanje Escherjevih pokaže, da imajo teh kar 49.

6. art.com
To komercialno spletišče se ukvarja s prodajo umetnin. Po prej opisanih »golih stenah« torej še eno mesto, kjer lahko kupujemo reprodukcije bolj ali manj znanih umetniških izdelkov. Verjetno so najbolj zanimivi posterji, ki so zelo podrobno razvrščeni v tematske skupine. Če torej vemo, kakšno vrsto posterja želimo, se samo sprehodimo po priloženi taksonomiji in takoj vidimo, kaj nam je na voljo. Kazalo poleg umetnostnih zvrsti vsebuje tudi teme, kot so na primer ribe, arhitektura, cerkve, angeli, živali/dvoživke itd., tako da lahko brez težav najdemo tako poster naše priljubljene žabice kot poster svojega angela varuha. Seveda pa so na voljo tudi »klasična« umetniška dela; če natančno vemo, kaj želimo, ali pa če se nam zdi kazalo predolgo oziroma preveč podrobno, lahko iskano delo poiščemo z vgrajenim iskalnikom. Vsako delo, ki ga prodajajo, je lepo predstavljeno z vinjeto (angl. thumbnail), ki jo lahko po potrebi povečamo in se dokončno odločimo, ali bomo poster kupili ali pa se bomo zadovoljili kar s sličico, presneto na računalnik.

7. World Wide Art Resources
To je pravi umetnostni portal, ki nam omogoča dostop do umetnikov, muzejev, galerij, umetnostne zgodovine, starin, pogovornih skupin o umetnosti — skratka do vsega, kar je na spletu povezano z umetnostjo.

8. Bonestell Space Art
Chesley Bonestell je oče sodobne vesoljske umetnosti. Njegova skoraj stoletna kariera je segala od arhitektonskega sodelovanja pri znamenitem mostu Golden Gate prek oblikovalskega sodelovanja pri snemanju klasičnega znanstvenofantastičnega filma »Vojna svetov« pa do plodnih prispevkov k začetkom ameriškega vesoljskega programa. Spletišče ponuja galerijo njegovih umetnin. Zbirka slik je razdeljena na pet tem: Zemlja, Mars, Jupiter, Zemljina Luna in »Zvezdna serija«. Vsaka slika je opremljena z opisom motiva, ki pomaga k boljšemu razumevanju naslikanega prizora.

9. Hubblova dediščina
S tem projektom želijo astronomi iz ustanove Space Telescope Science Institute ohraniti najlepše podobe vesoljskih globin, posnete z vesoljskim teleskopom Hubble. Projekt poteka že skoraj dve leti. Poleg izredne estetske lepote so vse podobe tudi znanstveno pomembne, seveda pa je njihov poseben čar v tem, da posnetki niso sad umetnikove domišljije, ampak gre za posnetke narave. O njihovi umetniški kakovosti govori tudi dejstvo, da je projekt pred kratkim prejel nagrado »Infinity Award” za praktično fotografijo, ki mu jo je podelil mednarodni fotografski center (IPC) iz New Yorka.
Sama stran je zasnovana pregledno, vsaka slika je na voljo v več velikostih, tako da lahko izberemo takšno, ki je najbolj primerna ločljivosti našega zaslona in hitrosti povezave. Fotografirani objekti so razvrščeni v štiri skupine (galaksije, meglice, zvezde in planeti), pri vsakem pa je na voljo tudi obilo dodatnih informacij.

10. Sledenje žarkom
Sprehod zaključimo v galeriji posebne vrste — galeriji slik, izdelanih s pomočjo t. i. tehnike sledenja žarkom (angl. ray-tracing), ki se razlikuje od računalniškega risanja z »običajnimi« risarskimi programi. Avtor v tridimenzionalno prizorišče najprej razporedi predmete različnih oblik in določi njihove lastnosti (ali so prozorni, koliko barve odbijajo, kakšna je njihova površina) ter temu doda še izvore svetlobe (luči) in opazovalca. Računalniški program nato izračuna, kje potekajo in kako se od predmetov odbijajo žarki, ki prihajajo iz svetil v opazovalčeve oči. Gre torej za simulacijo dejanskega postopka gledanja, ki pa seveda ni stoodstotno verodostojna, saj programi uporabljajo različne trike in poenostavitve, s pomočjo katerih čas »preračunavanja« ene slike spravijo v znosne meje (beri: nekaj ur računalniškega časa). Kljub poenostavitvam pa so rezultat procesa običajno izredno realistične slike in za najboljše med njimi mimogrede pomislimo, da gre za fotografije.
Galerijo najboljših tako generiranih slik najdemo na spletišču IRTC (angl. International Ray-Tracing Competition), ki približno vsaka dva meseca objavi rezultate natečaja za najboljšo tovrstno sliko. Poleg slik si je zelo zanimivo ogledati tudi tehnične podatke o njihovi izdelavi (s katerim programom so bile izdelane, koliko časa je trajalo njihovo »preračunavanje«), pri mnogih pa si lahko ogledamo tudi samo definicijo predmetov in svetil, ki v sceni nastopajo. Četudi definicije brez truda ne bomo razumeli, nam lahko že hiter prelet datoteke z opisom slike pričara občutek za kompleksnost tovrstnih stvaritev.

Članki iz iste kategorije: