sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Stripi

STRIPI že dolgo niso več le kratkočasne zgodbe o junakih z nadnaravnimi sposobnostmi ali osamljenih kavbojih, t. i. mehurčkasta literatura, ki smo jo (med poukom ali »učenjem«) skrivali pod učbeniki in atlasi. So še kritika družbe, zabava za odrasle, celo učni pripomoček. Strip se je preselil tudi na internet, vendar »naslednja generacija« stripov, ki naj bi uporabljala animirano grafiko, še ni zaživela, čeprav se zdi, da se ponuja kar sama. Tako si lahko ogledujemo predvsem digitalne odtise papirnatih različic, ki jih večinoma že poznamo. Te možnosti interneta izkoriščajo predvsem za ponudbo svežih novic, igric ter dostavo stripov v elektronski predal.

1. Miki Muster
Legendarni <I>Zvitorepec<I> v zadnjem času doživlja pravi preporod; pri stripovskih »dilerjih« stripi Mikija Mustra namreč dosegajo visoke cene. Življenjepis avtorja (v angleščini) razkriva še njegove druge dejavnosti, galerija pa pokaže manj znano plat: politično kritiko. Razstava, ki jo prikazuje spletišče, je bila postavljena leta 1996, zato je kritika usmerjena predvsem na dogajanje nemirnega začetka 90. let prejšnjega stoletja. Kljub vsemu sta na razstavo pokukala tudi Lakotnik in Trdonja.

2. Diareja
Diareja je verjetno najbolj priljubljen slovenski strip, saj s svojimi bodicami ne prizanaša nikomur. Tu se predstavlja v celoti, od platfusa do ciničnega pogleda, že njegovo ime pa obljublja, da so na ogled tudi notranji organi. Obudite duh časa in se z Diarejo sprehodite po preteklosti ter si oglejte avtoportret, ustvarjalni postopek, mnenje drugih o Diareji ter njegovo lastno mnenje o sebi, odgovore na pogosto zastavljena vprašanja in seveda stripe. Avtor vam po želji izdela tudi vaš diarejični portret v različnih tehnikah in različnih velikostih.

3. Kratka zgodovina slovenskega stripa
Kratek pregled zgodovine in razvoja slovenskega stripa se seveda začne z Mikijem Mustrom in se nadaljuje z Gatnikovo <I>Magno Purgo<I>, podrobneje pa osvetli nastajanje <I>Stripburgerja<I>. Opiše, kdo je kdo na stripovski sceni, in omenja celo pokojnega Iva Štandekerja kot velikega ljubitelja stripov in človeka, ki je umetnike spodbudil k ustvarjanju daljših del. Ne more niti mimo <I>Alana Forda<I>, saj je to bil in ostaja kultni strip v državah nekdanje Jugoslavije, čeprav ga tudi v Sloveniji najraje beremo v hrvaščini. Besedila žal ne spremljajo stripi.

4. Periodna tabela elementov
Oddelek za kemijo Univerze v Kentuckyju je pripravil stripovsko periodno tabelo elementov. Izbirate lahko med vsemi elementi periodnega sistema (pri kisiku so se avtorji po lastnih besedah najbolje odrezali), že takoj na prvi strani pa vas v človeški obliki pričakajo zlato, kositer, železo, živo srebro, svinec in platina. Pri »pouku« najprej izveste, v katerih stripih in v kakšni vlogi se je pojavil kak element, kar vzbudi še dodatno radovednost. V naslednjem koraku si nato lahko ogledate čisto zaresen opis kemijskega elementa, torej simbol, atomsko število, strukturo, uporabo, zgodovino, pa tudi ime v drugih jezikih. Opis je moč predvajati, prav tako prikaz nekaterih kemijskih poskusov v obliki filmčka.

5. Dilbert
Nekateri verjamejo, da v pisarnah obstaja inteligentno življenje. Če ga želite odkriti prav vi, si namestite Dilbertov posebni ohranjevalnik zaslona, če pa se raje posvečate manj nesmiselnim stvarem, namesto tega zaplešite s podlasicami. Spletišče ob tem ponuja še dnevno sveže stripe, podrobnejši opis nastopajočih, arhiv, elektronske razglednice in igrice. Med slednjimi se skriva prav uporabno orodje: kaj storite, če morate napisati poročilo o delu lenega in nemarnega delavca, ki pa lahko nekoč postane vaš nadrejeni? Posezite po Dilbertovem generatorju v meglo zavitih poročil …

6. Quino
Quino je zaslovel predvsem s svojimi stripi o <I>Mafaldi<I>, v katerih skozi oči bistre male deklice kritizira politiko in svet. Njegovi stripi ne prinašajo samo smeha, ampak razkrivajo tudi avtorjevo sladko-grenko videnje sveta. Zato morda ni čudno, da je uvod k zbranemu delu stripov o <I>Mafaldi<I> napisal prav Gabriel Garcia Marquez. V stripih se na svojevrsten način loteva tudi tem, kot so umetnost, kuhanje, družinsko življenje, medicina in podobno. Stripi so na ogled na tem v celotni izrisanem spletišču, skupaj z vsemi podatki o avtorju in njegovem delu.

7. Garfield
Garfield vas bo kar takoj zasul z barvitimi animacijami, sličicami in melodijami. A pozor; spletišča se nikar ne lotevajte, če ste bolj nestrpne sorte, saj se boste do vsakega cilja (arhiva, igric, nakupovanja) prebijali skozi množico pisanih in živahnih strani. Spletišče je tako oblikovano bržkone namenoma, saj brskanje po njem zahteva ležernost, značilno za ciničnega muca. Preden vstopite v nakupovalni center, kjer dobite majice, nahrbtnike, nakit in še vse mogoče, v banki Garfield preverite, katere kreditne kartice lahko uporabite. Na mreži GNN pa izveste sveže novice, na primer kdaj, za kakšno ceno in na kakšnem mediju muca dobite na dom.

8. Max Bunker
Max Bunker je avtor slovitega <I>Alana Forda<I> in še nekaterih drugih stripov. Na njegovem precej skopem spletišču, kjer vas bodo pozdravili liki iz njegovih stripov, si lahko (žal samo v italijanščini) preberete, kaj je novega v svetu Alana Forda (vključno z možnostjo nakupa majic z liki iz stripa), Satanika, očeta Kimberlyja in drugih. V angleščini je na voljo prvi odstavek detektivskega romana v izdaji založbe Max Bunker Press.

9. Superjunaki
Spletišče je portal v svet bolj klasičnih stripovskih tem, kot so spopad planetov, v usnje odete drzne mladenke, ljudje pajki, <I>Corpus Monstrum<I> … Tu najdete imena, kot so Doug Braithwaite, Gary Gianni in Mark Texeira. Že z domače strani neposredna povezava vodi na eBay, kjer si lahko na dražbi pridobite originalne tovrstne umetnine. Seveda ne gre niti brez najrazličnejših ohranjevalnikov zaslonov in ozadij.

10. Superman
»Vse, kar ste si vedno želeli vedeti o jeklenem človeku, in še več,« oglašuje domača stran. <I>Superman<I> je klasika, ki sega tja v leto 1938, a je dogajanje okoli junaka še vedno živahno, kar je razvidno z novičarske strani. Supermanov svet je razdeljen na teme, med katerimi so radio in televizija, film, strip in glasba. Tu so popolni seznami vseh stripov, podrobne predstavitve likov, intervjuji, predstavitve ustvarjalcev, ocene stripov, kriptonovska abeceda, časovna os in celo božične zgodbe, v katerih nastopa Superman. Na voljo je kopica ohranjevalnikov zaslonov, ikon, slik – in tudi kviz. Morda veste, kdaj sta se Lois in Clark prvič poljubila?

Članki iz iste kategorije: