četrtek, 11 aprilaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Z igro do znanja

Za čas počitnic in dopustov smo tudi to poletje izbrali nekaj lahkotnejših tem. Večina predlaganih naslovov je primerna za otroke, ki lahko po njih brskajo bodisi sami bodisi skupaj s starši. Počitnice seveda velja izkoristiti še za kaj drugega, kot pa za sedanje za računalnikom, zato precej izbranih spletišč vsebuje predloge za neračunalniške aktivnosti — ročna dela, izvajanje poučnih poskusov itd. Preden pa svoje otroke prepustite samostojnemu potepanju po spletu, ki smo ga tokrat naslovili Z IGRO DO ZNANJA, vsekakor preberite spletišče z nasveti, kako jim preprečiti dostop do neprimernih vsebin.

1. Družinska ročna dela
Primerno spletišče za popestritev počitniških dni v družbi z najmlajšimi; podaja množico predlogov za izdelavo preprostih igračk in drugih stvari. Projekti so urejeni po skupinah: glasbeni izdelki (na primer ropotulja), lončarstvo, izdelava sveč, okvirji za slike itd. Poleg razvrstitve po skupinah je na voljo še abecedni seznam. Čeprav so vsi projekti nezahtevni, se vendarle lahko zgodi, da boste nekatere sestavine zaman iskali v naših trgovinah, nekaterih pa ni niti v angleško-slovenskem slovarju …

2. Zabavologija
Na tem spletišču za najmlajše najdete obilico predlogov za zabavne in poučne dejavnosti. Posebej zanimivo je poglavje »Preganjalci dolgčasa«, kjer lahko med drugim izvemo, kako uporabljati skrivno pisavo z limoninim sokom, kako loviti kresnice, kako izdelati lepe vzorčke iz papirnih prtičkov in podobno. Idealno za počitniške dni.

3. Disney
Na spletišču druge najbolj znane ameriške tovarne sanj najdemo vse v zvezi z Disneyjem — od najnovejših podatkov o Disneyjevih animiranih filmih do zgodovine miška Mikija. Spletišče je namenjeno najmlajšim, zato je grafično zelo intenzivno, pisano, razgibano in opremljeno z zvočnimi učinki — prava paša za oči, čeprav včasih na račun preglednosti.

4. Fizika zabaviščnega parka
Če koga zanima fizikalno ozadje dogajanj v zabaviščnem parku, kakršni so italijanski Gardaland, dunajski Prater ali francoski Disneyland, mu bo ponujeno spletišče razkrilo marsikatero skrivnost. Začne se s pomirjujočim uvodom, v katerem izvemo, da je vožnja na vlakcu smrti pravzaprav varnejša od vožnje s kolesom, nadaljuje pa z opisom najpogostejših zabaviščnih priprav: vlakca smrti, vrtiljaka, električnih avtomobilčkov, prostega pada in nihala. Posebej poučno poglavje je izdelava lastnega navideznega vlakca smrti, kjer izvemo, po kakšnih pravilih je sestavljen in katere varnostne mehanizme moramo upoštevati. Na koncu je še nekaj napotkov za varno vožnjo na omenjenih pripravah in seznam dodatnih virov.

5. Periodna tabela elementov v stripih
Spletišče za nadebudne kemike. Ko kliknete na kemijski element, se namesto atomske teže in podobnih suhoparnih podatkov prikaže zbirka stripov, v katerih je ta element omenjen. Avtor namreč predstavlja svojo zbirko omemb elementov v stripih. Štejejo vse omembe, bodisi v razgovoru stripovskih junakov, bodisi v imenih junakov (npr. »Železni mož«). Zbirka vsebuje stotine stripov, od racmana Jake do Supermana. Vsekakor posrečen način spoznavanja periodnega sistema elementov.

6. Poučni astronomski stripi
Pri eni izmed vodilnih svetovnih revij za amatersko astronomijo so se odločili, da bodo osnovne astronomske pojme razložili v obliki stripa, tako da jih bodo razumeli tudi najmlajši. Revija je mesečnik in na spletu objavlja stripe z dvomesečnim časovnim zamikom za tiskano izdajo. Stripi poleg razlage osnovnih pojmov (enakonočje, teleskop, povečava, mrk, deklinacija, rektascenzija, precesija) odgovarjajo tudi na mnoga zanimiva vprašanja: Zakaj se luna zdi večja, ko je nad obzorjem? Kdaj je najkasnejši sončni vzhod in kdaj najzgodnejši sončni zahod? Zakaj je nebo modro? Zakaj lahko vidimo temno stran lune, zakaj je sonce tik pred zahodom videti sploščeno — in podobno. Iz nazornih razlag se lahko marsikaj naučijo tudi odrasli.

7. Snežni kristali
Dobro izdelano in obsežno spletišče, ki nam pričara lepoto in simetrijo snežnih kristalov. Prvi je o simetriji razmišljal že Kepler v 17. stoletju, a za res dobro razumevanje njihove zgradbe je bilo treba počakati 300 let oziroma do odkritja rentgenske kristalografije. Spletišče je razdeljeno na poglavja o naravnih snežnih kristalih, o laboratorijsko izdelanih kristalih in o fiziki kristalov. Opremljeno je z izredno lepimi fotografijami, ki bodo morda prinesle malo osvežitve v vroče poletne dni.

8. Popolnoma tlakovano
Tlakovanje pomeni prekrivanje ravnine s ploščicami različnih oblik. Najbolj razširjeno tlakovanje je verjetno tlakovanje s samimi kvadrati, saj se nahaja v skoraj vsaki kuhinji in kopalnici, spletišče pa se ukvarja z zanimivejšimi. Najprej spoznamo nekatere osnovne pojme in vrste tlakovanja, potem pa izvemo, kje vse naletimo na tlakovanja (v umetnosti, matematiki, arhitekturi itd.). Osnove so odlično razložene, spletišče je zelo temeljito in polno prelepih slik najrazličnejših vzorcev.

9. Znanstveni prigrizki
S »prigrizki« je tukaj mišljeno »nekaj na hitro in ne pretežko«. Spletišče namreč vsebuje obsežno zbirko preprostih poskusov, ki zelo dobro ilustrirajo posamezne fizikalne pojave ali pojme. Večina poskusov je nezahtevna in zanje zadošča material, ki ga lahko kupimo v bližnji trgovini. Za vzorec naštejmo nekaj naslovov: Kako v steklenici naredimo tornado? Kolo kot žiroskop; Slepa pega; Zakaj je nebo modro in sončni zahod rdeč? Zakaj telefonski klici in internetne povezave ne uidejo iz optičnih vlaken? Fokusirajte nevidno energijo iz električnega grelnika! Vrtilna količina ali kako drsalci dosežejo hitro vrtenje v pirueti; Resonanca ali zakaj niso vse zgradbe enako odporne proti potresu; Najpreprostejši elektromotor; Kratek stik ali kaj se zgodi, ko pregori varovalka.
Poleg abecednega vrstnega reda si lahko »prigrizke« ogledujemo tudi po tematskih skupinah (mehanika, elektrika, optika), večina pa je zaradi boljše preglednosti opremljena še s fotografijami izvedbe.

10. Varnost otrok na spletu
Osrednja tema spletišča se sicer nanaša na otroke, namenjeno pa je njihovim staršem. Vsebuje namreč nasvete, kako olajšati otrokom potepanje po spletu, in napotke za preprečevanje dostopa do neprimernih strani. Poleg zbirke otroških povezav tu najdemo programe, ki samodejno filtrirajo prispelo vsebino, ter naslove specializiranih spletnih iskalnikov, ki kot zadetke vrnejo samo naslove, ki kažejo na otrokom primerna spletišča.

Članki iz iste kategorije: