petek, 30 septembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Vzporedne primerjave

VZPOREDNE PRIMERJAVE so nam lahko v veliko pomoč, kadar se moramo odločati med več različnimi izdelki. Takšnim primerjavam se najbolje podajo stvari, ki jih je mogoče opisati z nizom številk, kot so, denimo, prostornina avtomobilskega motorja, hitrost računalniškega procesorja, teža prenosnika in podobno. Pogosto se znajdemo pred vprašanjem: potrebujemo več konjskih moči ali večji prtljažni prostor? Več gigahercev ali več pomnilnika? Več svetlobnih točk ali večji zum? Med pomembnejše podatke vsekakor sodi tudi cena, a ker tovrstne primerjave največkrat najdemo na tujih spletnih straneh, objavljene cene zares služijo zgolj primerjavi.

1. Digitalni fotoaparati
Digitalni fotoaparati nas z obilico parametrov kaj kmalu zmedejo, so pa zato še posebej primerni za vzporedne primerjave, ki jih na spletu najdemo še posebej veliko. Pričujoče spletišče omogoča določitev skoraj 30 kriterijev (od cene, števila svetlobnih točk, vrste senzorja, zuma, baterij, pomnilnih naprav itd.), pri čemer lahko izberete tudi »vseeno« (don’t mind). Ob tem vam bo v pomoč kratek opis lastnosti, po kateri sprašuje obrazec. Rezultati prikažejo vse fotoaparate, ki ustrezajo vnesenim zahtevam, hkrati pa postrežejo še z vsemi »izpuščenimi« informacijami. Poleg je tudi slika izbranih produktov, forum in še pogosto najuporabnejša informacija: mnenje kupcev oziroma lastnikov teh izdelkov (prispevate lahko tudi svoje), priročno označeno s številom zvezdic, da vam mnenj samih ni treba brati …

2. Računalniki in elektronika
Spletišče ponuja primerjave med namiznimi in prenosnimi računalniki, projektorji, videoigricami, računalniškimi komponentami (matične plošče, grafične kartice, procesorji itd.) in programsko opremo (vključno z operacijskimi sistemi), pa tudi vse do kablov, tonerjev in torb. Tu so še digitalne kamere, predvajalniki datotek MP3, dlančniki ter tiskalniki. Različne izdelke lahko primerjate neposredno, tj. tako, da kliknete ob sličici in kratkem opisu, ali pa izberete razpon cen, proizvajalca, operacijski sistem oziroma druge parametre. Rezultati se glede na vaše želje razporedijo po ujemanju z vnesenimi zahtevami, cenah ali ocenah izdelka.

3. Računalniška oprema
Če ste v svetu računalnikov začetnik, boste poleg množice hladnih številk na tem spletišču našli tudi podrobne razlage najpomembnejših komponent računalnika, pomoč pri odločitvi, kakšen računalnik kupiti glede na vaše potrebe ter nekaj nasvetov za nakup (na kaj biti pozoren, da se izognete nadaljnjim stroškom; kako bistveno izboljšati zvok; priročnost priključkov na prednji strani itd.). Ko na zaslon prikličete 15 najboljših izdelkov določene skupine, si med njimi lahko izberete tiste, med katerimi želite neposredno/vzporedno primerjavo, pri čemer boste dobili podatke o splošni oceni (od 1 do 100), ceni (v Ameriki), zmogljivosti glede na standard WorldBench 4, oceno osnovne konfiguracije z vsemi podrobnostmi (CPE, pomnilniki, diski, monitorji, grafika) ter dodatki (odstranljivi gonilniki, zvočniki, modemi, programska oprema). Na voljo so še primerjave optičnih čitalnikov, monitorjev, tiskalnikov, mrež, dlančnikov, digitalnih fotoaparatov, brezžičnih telefonov in predvajalnikov datotek MP3. Ob vsakem izdelku lahko preberete tudi izdaten opis ter poročilo o preizkusu.

4. Dlančniki
Na tem (domačem) spletišču izdelkov za primerjavo ne morete izbirati sami, ker so na to mislili že avtorji strani. Tako poleg podrobnih opisov, primernih tudi za tiste, ki dlančnik kupujete prvič, ponujajo vzporedne primerjave izdelkov različnih linij (pomnilnik, zaslon, operacijski sistem, mere in cene). Izvedeli boste vse o razlikah med <I>petkami<I> in <I>trojkami<I> ter prebrali poročilo o preizkusu najnovejšega modela.

5. Prenosniki
Za tiste, ki se na računalnike spoznajo, je brez vsakršnih razlag na voljo tabela s primerjavo letošnjih modelov prenosnikov izdelovalcev IBM, Apple in Dell. Podatki so izjemno podrobni, saj poleg običajnih informacij o procesorju, velikosti in hitrosti trdega diska ter pomnilniških enotah itd. podajajo tudi razliko med uradno objavljeno in dejansko težo prenosnika. Cene veljajo za ZDA.

6.Avtomobili
Spletišče v primerjavo ponuja 38 znamk avtomobilov, izmed katerih lahko izberete po tri hkrati. Prikaže se splošna ocena avtomobila, ob tem pa še ocena stroškov, ki vključuje padec vrednosti, gorivo, vzdrževanje, popravila, zavarovanja in podobno (ki sicer veljajo za Ameriko, a služijo za primerjavo). Tu so še dimenzije avtomobila in notranjih prostorov, običajni podatki o prostornini motorja, moči, navoru itd. ter veliko informacij o varnosti vozil. V posebni tabeli je označeno, ali je dodatna oprema, kot so radio, sončna streha, klimatska naprava, držalo za skodelice in podobno, za določeno vozilo standardna ali jo je treba naročiti posebej. Za vsak avtomobil je na voljo tudi podrobno poročilo. Spletišče je nekoliko nerodno sestavljeno, ker se izbrana vozila za primerjavo pojavijo v majcenem okencu na dnu. Temu se lahko izognete tako, da podrobnejšo primerjavo zahtevate v posebnem oknu brskalnika.

7. Okolju prijazni avtomobili
Tudi to spletišče je ameriško, zato najprej zadenete ob milje in galone, ki pa jih začuda lahko pretvorite v metrične enote. Če ekologija ni vaša prva skrb in vas podatek o tem, koliko ton emisij bo vaš jekleni ljubljenček izpustil v zrak v enem letu, ne zanima, pa vam zagotovo ne bo odveč podatek, koliko goriva porabi vaš avtomobil – in koliko boste zanj odšteli v enem letu. Podatke za izračun (razmerje vožnje v mestu in zunaj njega, cena goriva itd.) lahko vnesete v poseben programček. Če se vam zdi številka previsoka, si preberite nasvete za zmanjšanje porabe goriva na najmanjšo možno mero. Poleg ocene ekološke ustreznosti avtomobila so seveda na voljo še vsi standardni podatki o vozilih.

8. Išči pametneje, kupuj ceneje
To je spletni servis za primerjavo cen ponudnikov strojne opreme in programske opreme za osebne računalnike ter foto-videoopreme. Pri neposrednih primerjavah so podatki omejeni na sliko, ceno, naziv ter skupino, ki ji izdelek pripada, je pa prek povezav mogoče o izdelkih izvedeti več. Za podrobnejše ocene izdelkov se zanašajo kar na strokovnjake pri CNet, zaradi česar je stran deloma v angleščini. Pri njih si izposojajo tudi novice s tega področja. Na voljo so še mali oglasi in forum.

9. Čarovnik za primerjave
Če želite programsko orodje za tovrstne vzporedne primerjave vključiti v svojo spletno stran, si čarovnika lahko nabavite ali izposodite na pričujočem spletišču. Ta modul omogoča določitev parametrov oziroma skupin za primerjavo ter različne razporeditve rezultatov. Program kupcu omogoča izbiro več izdelkov s preprostim klikanjem, rezultati pa se odprejo na posebni strani.

10. Programski jeziki
Od potrošništva preidimo še k učenju. Če se želite naučiti novega programskega jezika (ali pa kakšnemu podrejenemu naročiti, katerega naj uporabi), pred izbiro obiščite to spletišče. Tu boste našli kratke opise posameznih programskih jezikov, skupaj s prednostmi in slabostmi, podprte s preglednicami, iz katerih je takoj razvidno, kaj kateri omogoča (objektna usmerjenost, podpora večpredstavnosti, vgrajena pomoč in podobno). Stran je namenjena uporabnikom, ki jim računalništvo in programiranje nista povsem tuja.

Članki iz iste kategorije: