sobota, 30 septembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Reševanje podatkov

Marsikdaj pravimo, da je bolje preprečiti, kot zdraviti, in to vsekakor velja tudi za zdravje vašega domačega računalnika. Vedno je bolje, da poskrbimo za vse varnostne ukrepe, ki preprečujejo, da bi prišlo do težav, saj je to veliko enostavnejše kot reševanje podatkov takrat, ko se že pojavijo težave.reševanje podatkov iz diska

Kako poskrbeti za varnost svojega računalnika?

Da ne pride do potrebe za reševanje podatkov, je treba skrbeti na dva načina. Prvi je, da smo pazljivi pri uporabi svojega računalnika in tako preprečujemo, da bi prišlo do »bolezni« oziroma programskih okužb, drugi pa, da skrbimo za varnost v primeru »zlomov« oziroma fizičnih poškodb, kar pomeni, da moramo biti vedno pripravljeni tudi na okvare strojne opreme. Če skrbimo tako za programsko kot strojno brezhibnost in previdnost, potem reševanje podatkov ne bo potrebno, oziroma vsaj ne v tolikšni meri in tako pogosto, kot bi bilo sicer – popolnoma pa se žal nikoli ne moremo zavarovati.
Da bi poskrbeli za varnost vašega računalnika, je v prvi vrsti bistveno, da imate nameščen dober protivirusni program, ki se ves čas posodablja. Tudi takrat, kadar uporabljate zunanje oziroma izmenljive medije, vedno poskrbite, da jih protivirusni program skenira oziroma preveri pred vsakim zagonom.
Da bi bili varni tudi v primeru, da pride do okvare strojne opreme, pa seveda redno delajte varnostne kopije. Svoje delo, dokumente, fotografije, filme in vse ostalo si shranjuje na druge nosilce medijev, prav tako pa velja uporabiti najrazličnejše vrste spletnih »shramb«, kjer lahko hranite vse tisto, kar je za vas pomembno.

Stethoscope and Hard Drive Disc

Kako ukrepati, kadar je potrebno reševanje podatkov?

Kadar se izkaže, da je z delovanjem vašega računalnika nekaj narobe zaradi okužbe ali okvare, je v prvi vrsti najbolje, da ostanete mirni. Če vas na težavo opozori vaš protivirusni program, sledite njegovim navodilom, če se vam zdi obvestilo o težavi sumljivo, pa nikar ne brezglavo ne klikajte na ponujene možnosti – morda je tudi ponudba rešitve težave dejansko le del okužbe, torej boste vse skupaj še poslabšali.
Ob resnih težavah je vedno najbolje, da si zabeležite, za kakšno težavo ali napako gre, nato pa računalnik ugasnete in ga peljete na »zdravniški pregled«. Pogosto bo mogoče enostavno »zdravljenje«, pri katerem se bodo vsi vaši podatki ohranili, pri resnejših težavah pa vam vaš običajni računalniški mojster ne bo mogel pomagati – morali se boste obrniti na podjetje, specializirano za reševanje podatkov.
Kako uspešno pa je reševanje podatkov? Pravzaprav je to odvisno od tega, kakšna je težava. V mnogih primerih bo mogoče rešiti prav vse podatke iz vašega računalnika, včasih boste dobili zgolj del vsebin, vedno pa obstaja tudi majhna možnost, da rešitve ne bo in boste resnično ostali brez vseh podatkov. A to se zgodi zgolj v redkih primerih, zato se na strokovnjake za reševanje podatkov vsekakor velja obrniti. Zaupajte jim, da bodo storili vse v njihovi moči in nikar ne obupujte, saj za to ni prav nobene potrebe.

https://www.youtube.com/watch?v=JEEPl9eO4Bw

Članki iz iste kategorije: