sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Mehanični in programski razlogi za okvaro trdega diska

Disk, ki ne more pravilno zapisati podatkov

Glavni razlog za okvaro diska je njegova nezmožnost zapisovanja in branja podatkov. Operacijski sistem vedno zapisuje in bere različne segmente podatkov, vendar, ko to stori neuspešno, pride do napake. Taki podatki postanejo nedostopni, saj postanejo okvarjeni. Tako lahko izgubimo večje in manjše datoteke ter tudi programe. Veliko večja verjetnost pa je, da so bodo večje datoteke lažje okvarile, saj zavzamejo več fizičnega prostora na trdem disku.

Reševanje podatkov iz diska in cena same storitve se lahko razlikuje po različnih kategorijah. Te pa so:

  • Težavnost restavriranja diska
  • Količina podatkov, ki jih je potrebno rešiti
  • Vrsta trdega diska
  • Obseg fizičnih in programskih poškodb

Reševanje podatkov iz diska in cena storitve

Trdi disk se lahko pokvari zaradi različnih vplivov iz zunanjega okolja ter mehaničnih in programskih dejavnikov. Tako lahko razdelimo možne okvare na dve kategoriji, ki sta:

Mehanične okvare diska

Mehanične okvare se v trdem disku zgodijo zaradi različnih razlogov. Najbolj pogosto se zgodi, da sam disk postane nezanesljiv, ko doseže starost 5+ let. Če se v našem računalniku nabira prah, vlaga in druga nesnaga, lahko poškoduje to sam disk ter druge komponente. Tako je veliko večja verjetnost, da bomo potrebovali restavriranje diska.

Programske oziroma logične okvare diska

Logične okvare v trdem disku so zelo pogoste. Do njih lahko pride zaradi izpada električne energije, težav z operacijskim sistemom in virusi ipd. Taka okvara je v večini primerov hitro rešljiva, saj je brez težav možno rešiti podatke iz diska. Cena omenjenega reševanja podatkov pa je odvisna od škode, ki so jo povzročili virusi in druge logične okvare.

Članki iz iste kategorije: