sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Izgubljene slike zaradi pokvarjenega diska

izguba podatkovRačunalniški diski postajajo vse večji in večji, tako kot tudi naše potrebe po prostoru za shranjevanje najrazličnejših datotek. Cene diskov medtem padajo, tako da si lažje privoščimo več prostora, kot pa pred leti – danes moramo za gigabajt pomnilniškega prostora odšteti le nekaj centov, medtem ko je bila ta cena pred le desetletjem več kot stokrat višja. Da ne omenjamo drugih lastnosti sodobnih diskov, ki so mnogo boljši od zastarelih modelov. Vseeno pa tudi najnovejši diski niso popolnoma imuni na okvare, poškodbe in druge nesreče, ki lahko ogrozijo datoteke na disku. Izgubljene slike zaradi pokvarjenega diska so še danes realnost, pogosto še bolj tragična, saj na posameznem disku hranimo na tisoče slik, ki jih ob okvari izgubimo. Na srečo pa te datoteke morda še niso dokončno izgubljene.

Prav zaradi pogostih okvar diskov se je razvila posebna veja računalniških servisov, ki se ukvarja z reševanjem podatkov iz pokvarjenih diskov. V številnih primerih namreč poškodbe ali okvare niso zares usodne za datoteke, ki se morda še vedno nahajajo na pomnilniških ploskvah diska, temveč se poškodujejo drugi elementi komponente, na primer povezava med diskom in računalnikom, ali pa bralna glava, ki bere zapis na disku. V takšnih in podobnih primerih je do shranjenih datotek razmeroma enostavno priti, zato je reševanje podatkov hitro in uspešno. Pa tudi takrat, ko so vaše priljubljene slike izgubljene zaradi pokvarjenega diska, ni treba takoj obupati – profesionalno reševanje podatkov lahko reši tudi datoteke s poškodovanih in pokvarjenih diskov, tako kot tudi datoteke, izgubljene zaradi formatiranja, izbrisa, prepisa ali podobnih napak. Izgubljene slike zaradi pokvarjenega diska torej niso nujno izginile v večna lovišča, temveč se jih da morda pridobiti nazaj, odvisno od same okvare.

Storitve reševanja podatkov so bolj ali manj uspešne, v nekaterih primerih pa niti najbolj profesionalen računalniški servis ne bo mogel povrniti izgubljenih datotek. Seveda je treba takšne storitve v vsakem primeru tudi plačati, zato se je morda bolje že pred izgubo datotek posvetiti preventivi in poskrbeti, da izgubljene slike zaradi pokvarjenega diska ne bodo postale nepotreben strošek.

Članki iz iste kategorije: