četrtek, 11 aprilaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Vrednosti podatkov se zavemo šele ko jih izgubimo

Ne glede na to ali uporabljate računalnik za službene ali osebne namene, podatki na njem so za vas izjemnega pomena, pa naj bodo to fotografije družinskega izleta ali Wordove datoteke. V kolikor uporabljate računalnik za službene namene, imate gotovo urejeno IT-podporo, ki vam ureja tudi varnostne kopije podatkov (back-up), če pa tega nimate organiziranega, vam svetujemo, da to storite čimprej! Pri računalniki za domačo rabo pogosto pozabljamo na ustvarjanje varnostnih kopij, nikoli se nam namreč ne zdi primeren trenutek za to, a zapomnite si, da se vrednosti podatkov zavemo šele takrat, ko jih izgubimo!

Izguba podatkov zaradi računalniške napake ali okvare diska nas lahko pahne v panično stanje. Takrat je najbolje, da prenehamo z uporabo računalnika in na pomoč pokličemo nekoga, ki je usposobljen za reševanje podatkov, saj lahko sami sicer naredimo več škode kot koristi. Ko boste enkrat doživeli izgubo podatkov, in verjemite, da jo boste, vas bodo vsi pokroviteljsko spraševali, da kako to, da nimate narejene nobene varnostne kopije. Tekom pogovora boste izvedeli, da tudi sami niso delali varnostnih kopij vse do takrat, ko se jim ni pokvaril računalnik in so izgubili vse podatke. Vsaka šola nekaj stane in čez nekaj časa boste tudi vi neuke učili, da je ustvarjanje varnostnih kopij veliko lažje in cenejše kot reševanje podatkov!

Kje torej ustvariti varnostne kopije vaših podatkov? Najlažje in najbolje je, da to storite na zunanjem disku. Razni USB-ključki, DVD-ji in CD-ji niso ustvarjeni za shranjevanje podatkov, temveč za prenašanje podatkov iz enega računalnika na drugega. USB ključ je bil ustvarjen zato, da je zamenjal diskete; bi vaše podatke res hranili na disketah? Kljub temu, da omenjene naprave ne služijo namenu shranjevanja fotografij in drugih podatkov, jih veliko ljudi uporablja prav za ustvarjanje varnostnih kopij. Ker so tej mediji toliko bolj podvrženi okvaram, zaradi prepogostega pisanja in branja podatkov, nastopi »odpoved« dosti hitreje kot pri navadnem ali zunanjem disku in potem ponovno nastopi reševanje podatkov (http://resevanjepodatkov.blogspot.com/)!

Čeprav se vam zdi cena zunanjega diska morda previsoka, je ta gotovo nižja kot tista, ki jo boste plačali za restavriranje diska ali za izgubljene podatke. Čeprav je danes res zelo težko nepovratno izgubiti podatke, se tudi to lahko zgodi in v tem primeru je preventiva vsekakor boljša kot kurativa! Ustvarite varnostne kopije vaših najbolj pomembnih podatkov še danes in se izognite nepotrebnemu stresu.

 

Članki iz iste kategorije: