sreda, 29 novembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Izguba podatkov na našem računalniku

Vsi smo se že kdaj srečali z izgubo podatkov na našem računalniku. Lahko, da smo ponesreči izbrisali datoteko, ali pa, da se nam računalnik ni hotel več prižgati. V vsakem primeru nismo mogli več dostopati do naših slik, programov, filmov in drugih digitalnih vsebin. Dejstvo pa je, da so vsi podatki shranjeni na nekem spominskem mediju, ki se lahko pokvari. Da pridobim izgubljene informacije nazaj, potrebujemo reševanje podatkov. V tem članku si bomo pogledali najbolj pogoste vzroke, ki vodijo do izgube podatkov.

Razlogi za izgubo podatkov

Te so številni, daleč najbolj pa so za to krivi uporabniki računalnika. Okvare računalnikov so tudi zelo pogoste, ko govorimo o napravah, ki imajo več kot 5 let. Redno izpihovanje in čiščenje računalnika nam zagotovi dobro delovanje vseh notranjih komponent pri prenosniku, namiznem računalniku, tablici in drugih napravah. Razloge lahko delimo v sledeče tri kategorije:

  • Strojne okvare

Strojne okvare na trdemu disku, SSD-ju, spominski kartici in drugih medijih so pogoste. Lahko se pa zgodi, da se pokvari druga komponenta na računalniku, zaradi katere nam celotni sistem preneha delovati. Strojne okvare so vse fizične okvare, ki se lahko zgodijo v našem računalniku in njegovih komponentah.

  • Logične okvare

Logične okvare so okvare programske narave. Lahko, da se je okvarila particija našega trdega diska, ali pa nam je virus izbrisal podatke, ki jih potrebujemo.

Možno je tudi, da smo namestili na računalnika nek program, ki je bil okužen z nezaželeno programsko opremo, ki nam je onesposobila operacijski sistem. V tem primeru nam reševanje podatkov lahko pomaga odpraviti kritične napake, ki preprečujejo, da se sistem vzpostavi.

  • Napake uporabnikov

Te so daleč najbolj pogost razlog za potrebo po reševanju podatkov. Ponesreči izbrisane mape, programi ali druga vsebina na službenem ali domačem računalniku lahko povzroči veliko škode. V tem primeru nas najhitreje rešijo varnostne kopije, ki jih moramo redno izdelovati.

Nezaželena programska oprema

Veliko brezplačnih programov, ki jih dobimo na spletu, ima lahko viruse ali drugo vohunsko opremo. Ko jih nameščamo, moramo biti previdni, saj lahko hitro okužimo prenosnik ali drugo računalniško napravo z virusom. Vedno predlagamo, da imamo vklopljen antivirusni program, ki nas varuje v takih primerih.

Dejstvo pa je, da nas anti-virusni program ne bo zaščitil pred vsemi virusi in drugo škodljivo programsko opremo. Najbolje je, da ne nameščamo programov na računalnik, ki jih ne poznamo. Lahko se zgledujemo po sledečih smernicah:

  • Računalnik naj uporablja originalno programsko opremo
  • Ne odpirajmo sumljivih spletnih strani, saj so lahko okužene
  • Programe, ki smo jih prenesli iz spleta, prej preverimo z anti-virusnim programom za okužbe
  • Ne nameščajmo neznanih aplikacij in programov

Pokvarjen trdi disk, SSD ali spominska kartica

Trdi diski so izredno zanesljive naprave. Je pa res, da jih moramo na vsake nekaj let zamenjati. SSD-ji nimajo premikajoč delov, vendar so vseeno omejeni z določeno življenjsko dobo. Dobra novica je, da nas trdi disk in SSD lahko opozori na težave z delovanjem. Lahko, da nam bo računalnik na zaslonu izpisal opozorila, da pisanje ali branje po disku ni bilo uspešno. Razlogov za to je lahko veliko, vendar je to dostikrat pokazatelj, da naš spominski medij potrebuje zamenjavo. Nikoli ne ignorirajmo znakov počasnega delovanja računalnika, saj morda že potrebujemo reševanje podatkov.

Znake okvare pa lahko tudi opazimo, če naš trdi disk:

  • Spušča zvoke klikanja med delovanjem
  • Izredno počasi odpira aplikacije
  • Nam operacijski sistem izpisuje, da je prišlo do težav s pisanjem in branjem po trdem disku

SSD-ji, spominske kartice in drugi elektronski mediji pa dostikrat kar prenehajo delovati. V tem primeru močno priporočamo, da imamo izdelane varnostne kopije naših najbolj pomembnih podatkov. Te so lahko shranjene na drugem računalniku, disku ali NAS sistemu. Ključno je samo to, da so fizično nekje drugje prisotne kopije, saj s tem zmanjšamo možnost, da bi izgubili še te.

Reševanje podatkov nam lahko reši informacije z vseh medijev. To so lahko prej omenjeni trdi diski, SSD-ji spominske kartice ter druge naprave.

Reševanje podatkov na računalniškem servisu

Ponudnike reševanja podatkov lahko najdemo po celem spletu. Priporočamo, da se prej pozanimamo o času, ki je potreben za reševanje podatkov. Priporočamo obisk spletne strani kotar.si, saj imajo tam vse informacije in znanje, da nam uspešno povrnejo vse informacije z našega računalnika, prenosnika, tablice, pametnega telefona in drugih naprav.

Članki iz iste kategorije: