sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Pogosti razlogi za izgubo podatkov

Trdi diski so izpostavljeni strojnim okvaram

Nove računalniške komponente so izpostavljene nenehnim izboljšavam s strani proizvajalcev. Te vedno iščejo nove materiale in načine, kako izboljšati njihovo zanesljivost na kratki in dolgi rok. Na žalost pa so trdi diski, kot vse računalniške komponente, izpostavljeni strojnim okvaram. Načeloma so izredno zanesljivi in brez težav delujejo več let. Po približno petih letih pa se je potrebno zavedati, da imajo morda že močno omejeno življenjsko dobo.

Strojne okvare, če govorimo splošno, povzročijo približno 40% vseh primerov izgube podatkov. Ni nujno, da se okvari trdi disk ali SSD, saj lahko prenehajo delovati številne druge komponente znotraj računalnika.

Strojne okvare, če govorimo splošno, povzročijo približno 40% vseh primerov izgube podatkov. Ni nujno, da se okvari trdi disk ali SSD, saj lahko prenehajo delovati številne druge komponente znotraj računalnika. Te komponente so lahko napajalnik, osnovna plošča, pomnilnik, procesor in grafična kartica. Redni servisni pregledi ter profesionalno čiščenje računalnika zagotovijo, da bo strojna oprema doma ali v podjetju delovala z najboljšo učinkovitostjo zelo dolgo časa. S primernim popravilom bomo rešili podatke na našem računalniku. Obenem pa bomo star računalnik lahko uporabljali še vrsto let, če nam ga izkušeni serviserji ponovno usposobijo.

Človeške napake predstavljajo skoraj 30% vseh primerov izgube podatkov

Dejstvo je, da so USB ključi, Micro SD kartice in drugi prenosni spominski mediji prevzeli svet. Na njih je možno shranjevati ogromne količine podatkov, ne da bi potrebovali svoj vir napajanja ali posebno strojno opremo. Veliko ljudi shranjuje raznovrstne podatke na USB ključe, prenosne diske ipd. Pri tem pa je verjetnost za izgubo ali odtujitev omenjenih medijev zelo visoka, saj so majhni. Res pa je tudi, da lahko pride do okvar, ko to najmanj pričakujemo. Večino teh primerov pa ne nastane, zaradi nezanesljivosti strojne opreme, ampak človeških napak. Napake uporabnika računalnika predstavljajo skoraj 30% vseh primerov izgubljenih podatkov. V pisarni ali doma se hitro zgodi, da uporabnik kaj ponesreči izbriše, formatira ključ, prepiše podatke z določenim programom in podobno.

Članki iz iste kategorije: