petek, 1 marcaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Hladilne tekočine za zaščito pred pregrevanjem in rjavenjem motorja

Za to, da vaše vozilo deluje tako, kot mora, skrbijo številni avto deli, pa naj si bo to motor, ekspanzijska posoda ali kak drug avto del, enako pomembni pa so tudi različni dodatki. Med slednjimi imajo zagotovo izjemno pomembno mesto tudi hladilne tekočine, saj bi bila brez njih življenjska doba motorja oziroma avtomobila precej krajša. 

Hlajenje motorja podaljša življenjsko dobo avtomobila

To, koliko hladilne tekočine še imate in kakšna je, je vsekakor zelo pomemben podatek. A njegove pomembnosti se največkrat zavemo šele takrat, ko hladilne tekočine zmanjka oziroma ko se zaradi njenega pomanjkanja pojavijo težave. Največkrat pride do pregrevanja motorja in avto preprosto zakuha. Če bi se temu radi izognili in poskrbeli za daljšo dobo vašega vozila, je nujno treba poskrbeti tudi za hlajenje motorja.

Za to poskrbi celoten hladilni sistem, ki je sestavljen iz raznih avto delov. Med njimi so recimo različni hladilniki, ventilatorji, termostati, pa tudi ekspanzijska posoda. Torej lahko za pregrevanje motorja obstajajo številni vzroki, a zagotovo je najlažje in najceneje najprej preveriti, ali ima vaš avto dovolj hladilne tekočine in jo po potrebi dotočiti oziroma najbolje kar zamenjati z novo. Pri tem pa je treba biti pozoren na to, kakšno kupite – ne le, da je ta primerna za vaš avto, ampak mora biti tudi čim bolj kvalitetna.

Posebna mešanica, ki poskrbi za učinkovito ohlajanje motorja 

Čeprav antifriz na prvi pogled delujejo kot obarvana voda, pa je v resnici njihova sestava precej bolj kompleksna – predvsem pa zelo premišljena. To nikakor ni presenetljivo, če upoštevamo dejstvo, kako pomembno vlogo imajo pri delovanju motorja ter s tem celega votila. Nenehno morajo namreč skrbeti za to, da ne pride do pregrevanja motorja, pri tem pa seveda same ne smejo spremeniti agregatnega stanja, četudi so izpostavljene temperaturam, ki bi v primeru uporabe navadne vode pomenile nastajanje ledu. 

Kot osnova zanje se tako praviloma uporablja sestavina po imenu etilenglikol, ki jo zmešajo z vodo, nato pa se temu dodajajo še različni aditivi, ki so nujni za to, da so hladilne tekočine kos velikemu temperaturnemu nihanju, ki so mu izpostavljene. Skrbno izbrana mešanic sestavin, ki skrbi za ohlajanje motorja in pri kateri ni nevarnosti zmrzovanja, pa je obenem izdelana tudi tako, da ne povzroča oksidacije oziroma nastajanja rje na motorju. Torej varuje motor ne le pred pregrevanjem, ampak tudi pred rjo, torej še en razlog več, da vam zanjo ne sme biti škoda denarja.

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu hladilne tekočine?

Pri nakupovanju vedno preverite, katere hladilne tekočine so najprimernejše za tip vašega vozila oziroma za motor. Prepričajte se tudi, kako kakovostni so aditivi, ki so uporabljeni, saj je od tega močno odvisno, kako pogosto bo potrebna menjava hladilne tekočine ter kako boste z njo zadovoljni v različnih razmerah.

Pred nakupom primerjajte cene

Različni proizvajalci imajo različne cene. Pred nakupom je zato smiselno narediti hitro primerjavo cen različnih proizvajalcev, kar morda najlažje storite v kakšni spletni trgovini, ki ima pregleden iskalnik in omogoča tudi razporeditev izdelkov po ceni. Takšna spletna trgovina je na primer Silux.si, kjer dobite prav vse za vaš avto.

Pri primerjavi cen pazite le na to, ali gre pri posameznem izdelku za koncentrat ali za že razredčeno obliko. Čeprav je koncentrat ob samem nakupu seveda dražji, pa so lahko dolgoročni stroški v resnici nižji, kar je vsekakor smiselno upoštevati, ko poskušate ugotoviti, katera ponudba je v resnici najugodnejša za vas oziroma za vaše vozilo.

Ekspanzijska posoda – nepogrešljiv del hladilnega sistema  

Med zelo pomembne elemente, ki sodelujejo pri ohlajanju motorja, vsekakor sodi tudi ekspanzijska posoda. Ko je tlak, ki nastaja zaradi raztezanja hladilne tekočine, prevelik, namreč ekspanzijska posoda sprejme presežne količine plina. Ko pride do znižanja temperature, pa se plin, ki ga je začasno shranila ekspanzijska posoda, ponovno vrne v obtok. 

Posledično ni potrebno nenehno dodajanje plina. Za optimalen potek opisanega procesa je seveda nujno, da je ekspanzijska posoda v brezhibnem stanju. V primeru poškodb (razpoke, luknje in podobno.) jo je zato treba nemudoma zamenjati. Če se vaš motor prekomerno ogreva, je zato treba preveriti tako nivo hladilne tekočine kot to, v kakšnem stanju je vaša ekspanzijska posoda, lahko pa se težava skriva tudi kje drugje. Kot pri vsaki drugi okvari, je tudi v tem primeru torej najbolje obiskati mehanika.

Članki iz iste kategorije: